Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ: Επιδότηση 75% για 8.300 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορά

Προσοχή!

8 Απριλίου 2020 19:13
Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ: Επιδότηση 75% για 8.300 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορά
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Διεύρυνση του Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών αποφάσισε σήμερα ο ΟΑΕΔ, βελτιώνοντας τους όρους του προγράμματος που είχε ξεκινήσει από το 2018 και είχε απορροφήσει μόλις 1.200 ανέργους. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αφορά στην πρόσληψη 36.500 ανέργων.

Η τροποποίηση που ενέκρινε σήμερα το Δ.Σ του ΟΑΕΔ για στήριξη της απασχόλησης, εν μέσω κορωνοϊού, περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

  • Επαναφορά 5.000 νέων θέσεων που είχαν αφαιρεθεί το 2018, επιπλέον των 3.700 κενών θέσεων, για συνολική προσφορά 8.300 νέων θέσεων εργασίας.
  • Επέκταση των δικαιούχων με την προσθήκη όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθώς και όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιπλέον των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
  • Αύξηση της επιδότησης από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 600 € στα 750 € μηνιαίως.
  • Η διάρκεια της επιχορήγησης παραμένει στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

Οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας και παραμένουν άνεργοι για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα.

Ενώ το 48% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών), περισσότεροι από τα 2/3 των ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω είναι μακροχρόνια άνεργοι. Συνολικά, το 28% των μακροχρόνια ανέργων είναι ηλικίας 55-67 ετών. Σκοπός των βελτιώσεων είναι να στηριχτεί αυτή η ευάλωτη ομάδα του εργατικού δυναμικού μέσω αυξημένου αριθμού προσλήψεων στο αμέσως επόμενο διάστημα εφαρμογής του ενισχυμένου προγράμματος.

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ - Σε ποια δελτία παρατείνεται η αυτόματη ανανέωση;

Παρατείνεται η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και τις 30 Απριλίου, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με απόφαση το Οργανισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι άνεργοι μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Στις 17 Μαρτίου, η διοίκηση του Οργανισμού είχε ανακοινώσει την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που θα έληγαν στο χρονικό διάστημα από 18 Μαρτίου έως και 5 Απριλίου 2020. Έτσι, δεν υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίου ανεργίας τους οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ανανέωση του δελτίου γίνεται είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ανέργων, στον περιορισμό των μετακινήσεων και στην αποφυγή συγχρωτισμού στα ΚΕΠ. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share