Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020

Είδηση "βόμβα" για τα ΕΛΤΑ: Τέλος στον εφιάλτη!

Σας αφορά!

20 Φεβρουαρίου 2020 10:38
Είδηση
Follow us on Google News

Η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό συνεχώς ανακοινώνει αλλαγές, αυτή τη φορά οι αλλαγές αφορούν τα ΕΛΤΑ και τις αποστολές και χρεώσεις προϊόντων από την Κίνα, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αφαιρούνται ή μειώνονται χρεώσεις σε υπηρεσίες, όπως θα δείτε εδώ χρεώσεις καταργήθηκαν και από τις τράπεζες λίγο καιρό πριν.

Η απόφαση ακολουθεί την πρόσφατη διευκρινιστική οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προς τους Τελωνειακούς Υπαλλήλους του Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» η οποία ρυθμίζει τη διαδικασία εκτελωνισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων που εισέρχονται για έλεγχο και για τα οποία προκύπτει μηδενική χρέωση δασμών και φόρων (αξία αντικειμένων κάτω των 22€).

Σε αυτή την περίπτωση, θα τους επικολλάται η διακριτική πράσινη ετικέτα με τη σήμανση «Τελωνειακώς Ελεύθερο» και θα εξέρχονται από το Τελωνείο.

Το Υπουργείο Εργασίας προσφέρει 70 εκατ. ευρώ! Δείτε σε ποιους τα δίνει!

Το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να εγκρίνει το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, προσφέροντάς το σε μια κοινωνική ομάδα που τα έχει ανάγκη. Δείτε επίσης, εδώ, το επίδομα που θα πάρετε για 9 μήνες στα 380 ευρώ.

Συγκεκριμένα ποσό, ύψους 70 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2020, εγκρίθηκε, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) σχετικά με την κάλυψη των δαπανών για τη χορήγηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία.

άτομα με αναπηρία επιχορήγηση

Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Βόμβα στις συντάξεις: Ξεχάστε τα 200 ευρώ!

Οι προσδοκίες που δημιούργησε η κυβέρνηση και ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, για αυξήσεις στις συντάξεις, έρχονται να διαψευστούν από το νέο Ασφαλιστικό.

Μικρότερες οι αυξήσεις στις συντάξεις, από όσες περιμένουν οι συνταξιούχοι, φέρνει η η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι χαμηλότερες μετά την εφαρμογή του νόμου.

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να δηλώνει πως έρχονται σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις, ειδικά σε αυτούς που έχουν ασφαλισμένο χρόνο πάνω από τα 30 έτη, αλλά αυτή δεν προκύπτει από την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανεβάζει το επιπλέον κόστος από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα μόλις 80 εκατ. επιπλέον για το 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει μεταξύ των σημαντικές αλλαγές και αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Όπως προαναφέρθηκε στην σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το ποσό είναι μόλις 80 εκατ. για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και ανεβαίνει στα 220 εκατ. το 2023.

Συντάξεις αυξήσεις

Αντίθετα δημοσιονομικά ουδέτερο είναι το αποτέλεσμα για τις εισφορές των 1,44 εκατ. μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το τρέχον έτος, το κόστος ανέρχεται σε μόλις 79 εκατ. ευρώ. Το 2023, το κόστος εκτιμάται σε 222 εκατ. ευρώ και προφανώς μεγαλώνει με την πάροδο των ετών, όσο αυξάνονται και οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η πλήρης εικόνα βέβαια θα φανεί με τη δημοσιοποίηση και της αναλογιστικής μελέτης.

Στα 30 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37%, όπως ισχύει και σήμερα, και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%. Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα φτάσει το 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί σε 37,31% από 33,81% σήμερα. Στα 36 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81%.

Το νέο ασφαλιστικό υιοθετεί σημαντικές αλλαγές σε συντάξεις, εισφορές και εφάπαξ.

Επιπλέον, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, επιστροφή των περικοπών του 2016 σε επικουρικές, νέο ενιαίο πλαίσιο απονομής εφάπαξ σε όλους τους ασφαλισμένους, κατάργηση της διπλής εισφοράς για εργαζομένους με μπλοκάκι, καθώς και μείωση της παρακράτησης ή της ποινής για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share