Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κατώτατος μισθός: Κατά πόσο αυξάνεται και ποιοι οι δικαιούχοι;

Σας αφορά!

12 Φεβρουαρίου 2020 11:03
Κατώτατος μισθός: Κατά πόσο αυξάνεται και ποιοι οι δικαιούχοι;

Στις 14 Φεβρουαρίου αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επεσήμανε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, που πρέπει να συνδέεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Κυβερνητικά στελέχη για τον κατώτατο μισθό έχουν δηλώσει πως επιδίωξη αποτελεί οι αυξήσεις να είναι διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης. Θετικός εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας: «Δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρόσθεσε πως «τα ποσοστά του μέσου μισθού δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τα ποσοστά αύξηση της μέσης παραγωγικότητας».

Την τελευταία λέξη για το συγκεκριμένο θέμα την έχει το υπουργείο Εργασίας, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται μετά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές.

Με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,8% από την κυβέρνηση και στο 2,2% με 2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος κι άλλους οργανισμούς, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού περί το 5%, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 682 ευρώ από 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Πάντως τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και οι εργοδότες δεν αποκλείουν μια αύξηση για φέτος της τάξεως του 4-5%, δηλαδή αύξηση από 26 ως 32 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 - 682 ευρώ.

Μία ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει 700.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Όμως ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν θα είναι μεγαλύτερος, καθώς με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών.

Κοινωνικό Μέρισμα εκ νέου: Αυτή την μέρα θα δείτε 700 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Κοινωνικό Μέρισμα: Πότε επιτέλους θα δοθεί το ποσό των 700 ευρώ για τους δικαιούχους, μετά τις νέες αιτήσεις που έκαναν, ενώ αναμένεται να δοθεί και τον Μάρτιο!

Αυτό διαβεβαίωσε για το κοινωνικό μέρισμα ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, στο πλαίσιο ομιλίας του στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της από 24.12.2019 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων» (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις».

Όπως τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος, 17.000 νοικοκυριά δεν έχουν λάβει το κοινωνικό μέρισμα για τους εξής συνήθεις λόγους:

α) δεν είχε δηλωθεί ο ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών στη φορολογική δήλωση,

β) είχε υποβληθεί εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη,

γ) το αίτημα υποβλήθηκε από το ένα εξαρτώμενο μέλος αντί από τον γονέα και

δ) δεν ήταν έγκυρος ο σχετικός τραπεζικός αριθμός (IBAN).

«Υπάρχουν 17.000 νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του μερίσματος, έχουν υποβάλει αίτηση, και για κάποιον από τους ανωτέρω λόγους δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Ενημερώνω ότι τα εν λόγω νοικοκυριά θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα έως τέλος Φεβρουαρίου» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Τελευταία ευκαιρία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών

Στο μεταξύ αναφερόμενος στη διάταξη που παρατείνει κατά τέσσερις μήνες το υφιστάμενο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών (έως τέλος Απριλίου) επισήμανε ότι «η ρύθμιση αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου».

Όπως είπε, από 1/5/2020 θα τεθεί σε ισχύ το νέο και ενιαίο πλαίσιο για τη ρύθμιση χρεών και την πτώχευση φυσικών και νομικών προσώπων, που θα περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την προστασία της α’ κατοικίας και τα προβλεπόμενα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική επιτροπή, με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίζουν υπέρ του, το ΚΚΕ και την Ελλ. Λύση να επιφυλάσσονται και το ΜέΡΑ25 να δηλώνει «παρών».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share