Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έρχεται μείωση προκαταβολής φόρου στις επενδύσεις! Πότε θα γίνει και πόσο θα αποφύγετε;

Αναλυτικά!

5 Φεβρουαρίου 2020 13:49
Έρχεται μείωση προκαταβολής φόρου στις επενδύσεις! Πότε θα γίνει και πόσο θα αποφύγετε;

Μείωση της προκαταβολής φόρου επίκειται, όπως αφήνει να διαρρεύσει το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια κίνηση που ενισχύει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ενώ έρχεται και ανάσα για τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, η μείωση μπορεί να είναι έως και 30% από το 2021 και μετά, για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και νέα φορολογικά κίνητρα στα πρότυπα του Αναπτυξιακού νόμου, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, η ελληνική πρόταση την οποία παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας στους θεσμούς για την αλλαγή του τρόπου χρήσης των ANFA’s και SMP’s, δηλαδή των κερδών που αποκόμισαν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία τα διακρατούσαν αλλά τώρα επιστρέφουν πλέον πάλι στη χώρα μας.

Το ελληνικό αίτημα να αξιοποιηθούν οι επιστροφές των ANFA’s και SMP’s για επενδύσεις αντί να καταλήγουν σε ειδικό λογαριασμό υπέρ των πλεονασμάτων έχει ήδη ανακοινωθεί στους θεσμούς. Το εμπόδιο είναι όμως ότι το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει αξιολόγηση των συνεπειών από την αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων αυτών -ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά ως το 2020- για την ελληνική Οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση νομοθέτησε για την εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 95% για όλες τις επιχειρήσεις.

Αυτό φαίνεται πως ήταν η πρόβα τζενεράλε για την κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευτεί μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις στοχευμένες στην Ανάπτυξη. Το επόμενο βήμα ήταν να προτείνει προς τους θεσμούς ότι το θηριώδες 100% της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να μειώνεται κατά 20% ή 30%, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που ξεκινούν επενδύσεις, ώστε τα χρήματα να μη δεσμεύονται στα κρατικά σεντούκια αλλά να στραφούν στην αγορά, στις επιχειρήσεις και σε επενδύσεις.

Εκτός από την κίνηση αυτή, η Αθήνα προτείνει να χρηματοδοτηθούν κατά ένα μέρος από τις επιστροφές των 4 δισ. ευρώ νέα επενδυτικά έργα, που θα γίνουν με συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων. Και αυτό γιατί στην Πλατεία Συντάγματος υπολογίζουν ότι έχουν πολλαπλάσια αναπτυξιακή ισχύ και αποτέλεσμα τα κονδύλια που έρχονται από το εξωτερικό και κινητοποιούν επενδύσεις με ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια, έναντι των δημοσίων επενδύσεων που γίνονται μόνον με λεφτά που έχουν αφαιρεθεί με φόρους από την Οικονομία.

Οι αποφάσεις πάντως για τις προτάσεις Σταϊκούρα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το Eurogroup του Ιουνίου το νωρίτερο -ή έως και τον Οκτώβριο ενδεχομένως ακόμη κατά την κατάθεση του προσχεδίου του νέου ελληνικού προϋπολογισμού για το 2021.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share