Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χατζηδάκης: Τα μέτρα που πήραμε για την ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας του Τσίπρα!

Γιατί κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ;

26 Σεπτεμβρίου 2019 14:20
Χατζηδάκης: Τα μέτρα που πήραμε για την ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας του Τσίπρα!

Τα μέτρα που πήραμε για την ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ο Χατζηδάκης!

Ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει «τα μέτρα που πήραμε είναι το κόστος του κ. Τσίπρα, το κόστος της αδιαφορίας». Ανήγγειλε ακόμη πακέτο μέτρων για τους κακοπληρωτές που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Χατζηδάκης: Η εικόνα της ΔΕΗ ήταν τραγική

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η εικόνα της ΔΕΗ ήταν τραγική, καθώς για πρώτη φορά ο ορκωτός ελεγκτής σε έκθεσή του την περασμένη άνοιξη ανέφερε ότι η ΔΕΗ αντιμετώπιζε το φάσμα της χρεοκοπίας. Έλεγε ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας.

«Αυτό τώρα δεν επαναλαμβάνεται. Τώρα μετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και η διοίκηση, έρχεται ξανά ο ορκωτός ελεγκτής και λέει ότι τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Επομένως το πράγμα είναι πάρα πολύ σαφές και δεν υπάρχει κανένας που να είναι στην αγορά, που να μην το καταλαβαίνει», σημείωσε ο υπουργός.

«Θρασύτατα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «τεράστιο, γιγάντιο και θρασύτατο ψέμα» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος - πρόσθεσε - ισχυρίζεται, μένοντας στην επιφάνεια των στοιχείων, ότι δήθεν υπάρχει καλυτέρευση σε σχέση με το 2018. «Το αντίθετο συμβαίνει. Οι ζημιές οι πραγματικές έχουν διπλασιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με το 2018. Οι ουσιαστικές ζημιές, αυτές που συνεχίζουν, το πρώτο εξάμηνο του 2019 διπλασιάστηκαν και γι' αυτό το λόγο άλλωστε χρειάστηκε να πάρουμε μέτρα», σημείωσε.
Έθεσε δε το ερώτημα για ποιο λόγο θα έπαιρνε η κυβέρνηση μέτρα, αν δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και γιατί δεν πήρε μέτρα για άλλες επιχειρήσεις.

Κακοπληρωτές και Κοινωνικό Τιμολόγιο
Αναφερόμενος εξάλλου στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, τόνισε ότι η έμφαση θα δοθεί σε 60.000 ανθρώπους, οι οποίοι παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. «Γι' αυτό το λόγο το καλοκαίρι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δόθηκαν εντολές από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ να κάνει 30.000 αποκοπές σε τέτοιους ανθρώπους», ανέφερε ο υπουργός και κατέληξε: «Εκείνο το οποίο έχει ξεκαθαριστεί από τη ΔΕΗ είναι ότι εάν τυχόν γίνονται λάθη, το οποίο δεν το αποκλείω, τα λάθη αυτά θα διορθώνονται αμέσως, διότι είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας.

Δεύτερον, τις επόμενες μέρες η ΔΕΗ θα παρουσιάσει τη νέα της πολιτική σε σχέση με τις οφειλές, με τους οφειλέτες, με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με τους φτωχότερους ανθρώπους. Όταν θα ανακοινωθούν τα μέτρα από τη διοίκηση θα δείτε ότι θα υπάρχει μια επανεκκίνηση στο συγκεκριμένο θέμα, με έμφαση στους κακοπληρωτές.

Τέλος, υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει προφανώς το Κοινωνικό Τιμολόγιο, έτσι ώστε οι φτωχότεροι συμπολίτες μας να έχουν ειδική μεταχείριση, όπως πρέπει να έχουν».

2,8 δισ. ευρώ αγγίζουν τα χρέη της ΔΕΗ! Ποιοι είναι οι μεγάλοι οφειλέτες;

Όσα χρωστούν στη ΔΕΗ 1,5 εκατομμύριο πελάτες με οφειλές έως 3.000 ευρώ ο καθένας (συνολικά 402 εκατομμύρια ευρώ), τόσα περίπου είναι και τα χρέη 66.000 πελατών με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση (συνολικά 364 εκατ.).

Ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα αν συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς και οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες, (επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εξοχικά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καταναλωτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές, κ.α.). Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν 2,2 εκατ. πελάτες που οφείλουν ως 3.000 ευρώ. και συνολικά 694 εκατ. ευρώ, ενώ 143.182 πελάτες με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση, χρωστούν συνολικά 1 δις. ευρώ. ΔΕΗ: Αυτοί είναι οι 5 βασικοί άξονες του κυβερνητικού πλάνου για την αγορά ενέργειας!

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά την ενημέρωση αναλυτών για τα αποτελέσματα της επιχείρησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, 402 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη 1,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ με οφειλές έως 3.000 ευρώ, ενώ συνολικά 364 εκατ. ευρώ οφείλουν στην επιχείρηση 66.000 πελάτες που τα χρέη τους ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα αν ληφθούν υπόψη οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες της ΔΕΗ, (επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εξοχικά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καταναλωτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές, κ.α.). Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν 2,2 εκατ. πελάτες που οφείλουν ως 3.000 ευρώ και συνολικά 694 εκατ. ευρώ, ενώ 143.182 πελάτες με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση, χρωστούν συνολικά 1 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες πελατών (χαμηλή, μέση και υψηλή τάση, περιλαμβάνονται δηλαδή εμπορικές αλυσίδες και μεγάλη βιομηχανία) διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019 κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 318 εκατ. ευρώ (ποσοστό 11 %) έχουν ενταχθεί σε διακανονισμό.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share