Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

ΔΕΗ: Αυτοί είναι οι 5 βασικοί άξονες του κυβερνητικού πλάνου για την αγορά ενέργειας!

Τι αναφέρει στην έκθεση του ο Κωστής Χατζηδάκης;

18 Σεπτεμβρίου 2019 16:07
ΔΕΗ: Αυτοί είναι οι 5 βασικοί άξονες του κυβερνητικού πλάνου για την αγορά ενέργειας!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έκανε την εκτίμηση του για τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού πλάνου για την αγορά ενέργειας της ΔΕΗ!

Ο κ. Χατζηδάκης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και τον αντιπρόεδρο Αντώνη Καρρά, υποστήριξε ότι μετά τα μέτρα που έλαβαν η κυβέρνηση και η διοίκηση της επιχείρησης θα αποτυπωθούν στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. ΔΕΗ: Ποιες είναι οι κρυφές χρεώσεις στα τιμολόγια;

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, ο δεύτερος κρίσιμος σταθμός για το ζήτημα της ΔΕΗ είναι «οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου – μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η ατζέντα της κυβέρνησης για την επιχείρηση, με την οποία προσέρχεται και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα μέσα Νοεμβρίου είναι σύγχρονη, ευρωπαϊκή και υπηρετεί τόσο τη ΔΕΗ όσο και την αγορά ενέργειας και περιλαμβάνει 5 άξονες:

-Κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ).

-Μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

-Απαλλαγή της ΔΕΗ από τον «ζουρλομανδύα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, του νόμου περί ΔΕΚΟ σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων την ώρα που ανταγωνιστές της κινούνται πολύ πιο ευέλικτα.

-Προώθηση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων η οποία σε αυτή τη φάση αφορά τις μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου και την Μεγαλόπολη 3. «Υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες που κοστίζουν περισσότερο όταν λειτουργούν παρά αν έμεναν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Ανήγγειλε δε ότι θα επισκεφθεί τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες την μεταλιγνιτική εποχή.

-Ανοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Μερική συμφωνία με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Από πλευράς ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε ότι το συνδικάτο συμφωνεί με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με τις οποίες άλλωστε είχε διαφωνήσει εξ αρχής αλλά και με τον διαχωρισμό της ΔΕΗ από το κράτος. Ως προς τον ΔΕΔΔΗΕ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ιδιοκτησίας των παγίων (δηλαδή του δικτύου διανομής) από την ΔΕΗ.

Για την απολιγνιτοποίηση ο κ. Αδαμίδης τόνισε πως η ΓΕΝΟΠ είχε ταχθεί υπέρ του λουκέτου στις μονάδες Πτολεμαίδας 3 και 4 (εφόσον τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαίδα 5), ότι οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς πρέπει να κλείσουν άμεσα γιατι δεν είναι συμφέρουσες και ότι οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου (σε αντίθεση με την πρόθεση του υπουργείου) μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν μέχρι την εξάντληση των κοιτασμάτων λιγνίτη, το 2030. Για τη Μεγαλόπολη 3 ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς θα έκλεινε το 2024 και η τηλεθέρμανση της περιοχής θα καλυφθεί από τη μονάδα φυσικού αερίου, Μεγαλόπολη 5 η οποία όπως ανέφερε «είναι τεράστιο λάθος να λειτουργεί όπως σήμερα σε μειωμένη ισχύ».

Δήλωσε ωστόσο αντίθετος με την πολιτική επιθετικής απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ ενώ τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΕΝΟΠ το 2025 θα έχουν παραμείνει σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας (Μελίτη), 'Αγιος Δημήτριος 5, Πτολεμαίδα 5 και η Μεγαλόπολη 4.

ΔΕΗ: Θα αλλάξουν οι διακανονισμοί;

Και οι ρυθμίσεις των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος επανεξετάζονται από τη διοίκηση της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια τόνωσης των πολύτιμων εσόδων που έχει ανάγκη η επιχείρηση. Έκθεση για την ΔΕΗ: Ζημιές 683 εκατ. ευρώ από το λιγνίτη!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, Γιώργος Στάσσης, έχει ζητήσει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια την αξιολόγηση της απόδοσης των διακανονισμών που κάνουν σήμερα τα καταστήματα της εταιρείας στους οφειλέτες.

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι η αύξηση των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων χρεών σε συνδυασμό με την ένταση του ρυθμού αποκοπών ηλεκτροδότησης οφειλετών και ιδίως στρατηγικών κακοπληρωτών. Όπως σημειώνουν πηγές της επιχείρησης, η ΔΕΗ θέλει να φέρει στα γκισέ των καταστημάτων της όσους χρωστούν, αλλά παράλληλα οι ρυθμίσεις που θα γίνονται για την αποπληρωμή των χρεών τους να είναι αποδοτικές.

ΔΕΗ: Θα αλλάξουν οι διακανονισμοί;

Από πέρυσι η εταιρεία προχωρά σε εξατομικευμένες ρυθμίσεις ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη. Οι διακανονισμοί έχουν ως ενιαίο χαρακτηριστικό την καταβολή υψηλής προκαταβολής.

Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητά με κάθε τρόπο και από όπου μπορεί πηγές εσόδων για να καλύψει το έλλειμμα των 900 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, «τρέχει» κανονικά τις διαδικασίες της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων χρεών.

Πληροφορίες θέλουν το πρώτο πακέτο με τις υπερήμερες οφειλές διάρκειας 60 ημερών να βγαίνει στην αγορά μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, αφού πρώτα κλειδώσουν οι όροι του διαγωνισμού.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share