Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Capital controls: Οι αλλαγές στην καθημερινότητα μας! (Video)

Τι θα γίνει με την πλήρη κατάργησή τους

27 Αυγούστου 2019 08:22
Capital controls: Οι αλλαγές στην καθημερινότητα μας! (Video)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής την πλήρη άρση των capital controls.

Οι αλλαγές που θα δούμε στην καθημερινότητά μας από 1η Σεπτέμβρη με την πλήρη κατάργηση των capital controls. Τίτλοι τέλους για τα capital controls! (Video)

Κόντρες και εντάσεις στην Βουλή μετά την άρση των capital controls!

Στην Βουλή δημιουργήθηκαν εντάσεις μετά την άρση των capital controls! Η συζήτηση επεκτάθηκε, όχι από την κυβέρνηση που επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους αλλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από τον Γιάνη Βαρουφάκη που επιχείρησαν να υπερασπιστούν την ολέθρια πολιτική τους.

Οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησαν και στην επιβολή των capital controls επανήλθαν στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την συζήτηση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ για την πλήρη άρση των τραπεζικών περιορισμών και την αποκατάσταση της κανονικότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αρχικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε χαρούμενος για την συζήτηση που διεξάγεται στην Βουλή για την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 που οδήγησε και στην επιβολή capital controls.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πρόεδρος πλέον του ΜεΡΑ25 επέρριψε την ευθύνη για την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών, όχι στους δικούς του χειρισμούς, αλλά σε δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης του 2015.

Μάλιστα υποστήριξε ότι ο ίδιος έδινε ανένδοτο αγώνα προκειμένου να μην κοπεί το ΕΚΑΣ και να περιοριστούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5%. Παράλληλα, υποστήριξε πως επίκειται νέα παγκόσμια οικονομική λαίλαπα την οποία ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει.

«Κατανοώ την ανάγκη του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού να μιλούν για πράγματα που τους πονούν και θέλουν να επικοινωνήσουν. Και εμείς έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για τα capital controls και για οικονομική λαίλαπα που έρχεται και δεν βλέπετε. Έρχεται μεγάλη ύφεση και είστε τοσο προετοιμασμένοι όσο και ο Αλαγοσκούφης το 2008» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Μας χαροποιεί να μιλάτε για το 2015» είπε σε άλλο σημείο αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο που σημαδεύτηκε από την διαπραγμάτευση που διεξήγαγε ο ίδιος και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Μας χαροποιεί να μιλάτε εσείς για εκείνο τον ανένδοτο αγώνα να μην κοπεί το ΕΚΑΣ και να μείνει το πρωτογενές πλεόνασμα το πολύ στο 1,5% την ώρα που εσείς λέγατε τότε βάστα Γερούν. Ήρθατε να θριαμβολογήστε για τα capital αλλά εργαστήκατε πολύ σκληρά για να έρθουν. Θυμηθείτε τις δηλώσεις των στελεχών σας που καλούσαν τους πολίτες να τραβήξουν τις καταθέσεις τους. Θυμηθείτε και τις ενέργειες του ανεκδιήγητου Στουρνάρα» είπε.

Δ. Τζανακόπουλος: Προδιαγεγραμμένη η άρση των capital controls

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η άρση των τραπεζικών περιορισμών ήταν προδιαγεγραμμένη λόγω των πρωτοβουλιών της προηγούμενης κυβέρνησης. «Είχαν υλοποιηθεί οι 3 πυλώνες στο σύνολό τους και έμενε μόνο το τελευταίο στάδιο για τον 3ο πυλώνα. Όλη η διαδικασία για την άρση είχε γίνει από προηγούμενη κυβέρνηση» υποστήριξε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν έχει πρόβλημα να συζητηθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στην επιβολή των capital controls για να ισχυριστεί ότι «πρόβλημα θα έχουν ορισμένα στελέχη της ΝΔ με τις δηλώσεις που έκαναν τότε».

Αν. Λοβέρδος: Κρείττον του λαλείν το σιγάν

Θα συνιστούσα στους κ.κ. Τζανακόπουλο και Βαρουφάκη κρείττον του λαλειν το σιγάν» σχολίασε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος για να προσθέσει «όποιος έχει πληροφορηθεί τι προέβλεπε το «σχέδιο Αλβανία» (σ.σ. μυστικό σχέδιο της ΕΕ για Grexit) θα σκέφτεται με τρόμο τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε στηριχθεί η τότε κυβέρνηση από την τότε αντιπολίτευση. Όταν έχεις στο ιστορικό σου αυτό το 6μηνο λίγη μετριοφροσύνη δεν βλάπτει».

Απαντώντας συνολικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είπε πως το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε στην οικονομία της χώρας περισσότερα από 100 δις ευρώ και οδήγησε σε εκροή καταθέσεων κατά δεκάδες δις ευρώ.

Παράλληλα υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ πως παρέδωσε το δημόσιο χρέος αυξημένο σε σχέση με αυτό που παρέλαβε.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «δυνητικούς κινδύνους» που εγκυμονεί η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης.

Κ. Γρηγοριάδης: Παράνομα τα Eurogroup, όλοι οι υπουργοί ηχογραφούν

Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 προκάλεσε την αντίδραση στελεχών της ΝΔ που, μεταξύ άλλων, υπενθύμισαν τις παράνομες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup.

«Όλοι οι υπουργοί οικονομικών ηχογραφούν τα eurogroup για να ενημερώνουν τις κυβερνήσεις τους. Αφού είναι παράνομα και δεν καταγράφονται σε πρακτικά πρέπει να ηχογραφηθούν» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέωνας Γρηγοριάδης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share