Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τίτλοι τέλους για τα capital controls! (Video)

Παρέμβαση στη Βουλή αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης!

26 Αυγούστου 2019 13:44
Τίτλοι τέλους για τα capital controls! (Video)

Παρέμβαση στη Βουλή αναμένεται να κάνει το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Toν Σεπτέμβριο η πλήρης άρση των capital controls!

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναμένεται η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει εδώ και κάποιο καιρό έτοιμες τις διατάξεις για την πλήρη άρση των capital controls, περίπου 4,5 χρόνια μετά την επιβολή τους. Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταρτίστηκαν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και οι επιστολές συμφωνίας τόσο από τις εμπορικές, όσο και από τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας.

Επί της ουσίας, η πλήρης κατάργηση σημαίνει την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, θα αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές για επιστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι γλιτώνουν τις αυξήσεις;

Ο νέος τρόπος μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου WLTP προκάλεσε πανικό στους ιδιοκτήτες νέων αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας καθώς οι αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 100%. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για να λυθεί το ζήτημα. ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις «φωτιά»!

«Έχουμε επικοινωνήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων δεν θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των πολιτών από τέλη κυκλοφορίας. Θα γίνει όποια αναγκαία προσαρμογή χρειάζεται ώστε η όποια αλλαγή να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές – Τι ισχύει σήμερα;

Το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση, αρχίζοντας κοινωνικό διάλογο με τους φορείς της αγοράς για την προαιρετική εφαρμογή του μέτρου. Θερινές εκπτώσεις 2019: Aνοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή!

Πρωτοβουλία για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις Κυριακές σχεδιάζει να αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στόχος του υπουργού είναι να ανοίξει διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες καθώς και να εκπονηθεί σχετική μελέτη.

Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που ισχύει επί του παρόντος προβλέπει ότι επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων τις εξής οχτώ Κυριακές:

1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων.

2) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρες των Χριστουγέννων.

3) Την Κυριακή των Βαΐων.

4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

5) Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη σύμφωνα με την περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατών περαιτέρω αλλά ακόμη και η πλήρης απελευθέρωση του ανοίγματος των επιχειρήσεων λιάνικης πώλησης αγαθών τις Κυριακές.

Ανάλογες κινήσεις που είχαν επιχειρηθεί στο παρελθόν είχαν συναντήσει έντονες αντιδράσεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share