Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ανάσα: Αν δεν κάνεις μια από αυτές τις 6 δουλειές θα πάρεις επίδομα 720 ευρώ!

Σας αφορά! Απαραίτητη προϋπόθεση να...

18 Ιουλίου 2019 07:29
Ανάσα: Αν δεν κάνεις μια από αυτές τις 6 δουλειές θα πάρεις επίδομα 720 ευρώ!

Ανάσα: Αν δεν κάνεις ένα από αυτές τις 6 δουλειές θα πάρεις επίδομα 720 ευρώ!

Μέσα στα διάφορα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, ανήκει και το ειδικό βοήθημα ανεργίας που ανέρχεται συνολικά στα 720 ευρώ. Το εν λόγω επίδομα απευθύνεται σε όσους και όσες δεν μπορούν να ενταχθούν στη 12μηνη τακτική επιδότηση, σύμφωνα με θέσπιση του ίδιου του Οργανισμού. Κοινωνικό Μέρισμα: Τσιγγάνοι με BMW Και με Mercedes έκαναν ουρά για να πάρουν 1.000 ευρώ

Ποια είναι, όμως, η προϋπόθεση για τους δικαιούχους;

Η βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους του συγκεκριμένου επιδόματος, είναι να παραμένουν άνεργοι και να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για τρεις (3) μήνες, ενώ το ειδικό αυτό επίδομα καταβάλλεται κάθε τρίμηνο από τον Οργανισμό, μέχρι και τρεις (3) φορές το χρόνο και ανέρχεται στο ποσό των 240 ευρώ.

Αναλυτικές πληροφορίες:

ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Αν είσαι άνεργος και θες να λάβεις το παρακάτω βοήθημα, τότε θα πρέπει να πληροίς τις εξής προϋποθέσεις:
Να έχεις πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου

Να μην υπάγεσαι στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ)

Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα σου άνεργου ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Για το έτος 2019 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.738,81 ευρώ.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας
Ηλεκτρονικά, μέσω του e-services
Μέσω των ΚΕΠ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Πρόσφατο εκκαθαριστικό ή αντίγραφο
Δελτίο ανεργίας σε ισχύ
ΙΒΑΝ δικαιούχου, στο οποίο ο ενδιαφερόμενος/η πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
*** Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος άνεργος συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μία φορά στο ίδιο ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που ζητείται μόνο κατά την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

Βόμβα: Κόβονται δώρα και επιδόματα αδείας!

Κατά τους δικαστές ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επίμαχων επιδομάτων, εξασφαλίζουν «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Οι δικαστές έκριναν ότι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού ήταν αναγκαία σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε το επίδομα μέχρι 550 ευρώ στις τσέπες σας μέχρι την άλλη Παρασκευή!

«Πρόσφορο» μέτρο

Ειδικότερα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με μια σειρά αποφάσεων της (1307-1316/2019) έκρινε μεταξύ άλλων κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν 2 αντιπρόεδροι και 4 συμβούλοι Επικρατείας), ότι η κατάργηση των τριών επιδομάτων, «τεκμηριώνεται επαρκώς» και δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για «την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».

Επιπλέον σημειώνεται πως , «κατά τη λήψη του επίμαχου μέτρου, ο νομοθέτης είχε πλήρη επίγνωση όχι μόνο του εν γένει επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της Χώρας, αλλά και ειδικά του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει:

α) από τα δημοσιευμένα και διαθέσιμα στις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το όριο κινδύνου φτώχειας ανά άτομο μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (6.591 ευρώ) και το μέσο ετήσιο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα (12.637,08 ευρώ) κατά το έτος 2011,

β) από το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θεσπίστηκε με τον ν. 4014/2011, με το οποίο ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνεται μεταξύ 780 (ΥΕ με βαθμό ΣΤ) και 1092 ευρώ (ΠΕ με βαθμό ΣΤ) και γ) από τη θέσπιση νέου κατώτατου βασικού μισθού και ημερομισθίου με τον ίδιο ν. 4093/2012 (586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ, αντίστοιχα)».

Συνεπώς , σημειώνουν οι δικαστές «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Επιπλέον, σημειώνουν οι δικαστές ότι «το ίδιο μέτρο δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 5 και 25 παρ. 4 του Συντάγματος, δεδομένου ότι αφορά όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ διαφορετικό είναι το ζήτημα της χορήγησης των επιδομάτων εορτών και αδείας στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αποτελούν διαφορετική κατηγορία, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί άλλα οικονομικής φύσεως μέτρα».

Να σημειωθεί ότι αντίθετη άποψη είχε εκφράσει πριν την Ολομέλεια το ΣΤ΄ τμήμα του ΣτΕ, το οποίο ειχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share