Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

120 δόσεις: Πως μπορείτε να βγείτε κερδισμένοι από τη ρύθμιση των οφειλών;

Σας αφορά!

23 Μαΐου 2019 12:30
120 δόσεις: Πως μπορείτε να βγείτε κερδισμένοι από τη ρύθμιση των οφειλών;

Σε λειτουργία, αλλά μετ’ εμποδίων, τέθηκε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα του efka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις. Μαλιστα, λίγη ώρα μετά την έναρξη λειτουργίας της σελίδας, αυτή αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερώνονται για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση από τη σχετική εγκύκλιο (24/2019). Επιπλέον έχουν αναρτηθεί σύντομο ενημερωτικό έντυπο, οδηγίες και συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις.

Πώς να κερδίσετε από τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία
Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες και παραδείγματα για τη νέα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές.

Ο οδηγός με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ξεκαθαρίζει τα εξής:

Ποια φυσικά πρόσωπα υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 4611/2019;

Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης σε φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, συμπεριλαμβανομένων ασφαλισμένων που έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί. Εχω διακόψει την επιχειρηματική μου δραστηριότητα.

Μπορώ να ενταχθώ στη ρύθμιση;

Ναι, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με ενεργή ή μη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ποιες οφειλές των ανωτέρω φυσικών προσώπων ρυθμίζονται;

Ρυθμίζεται το σύνολο των οφειλών προς ΕΦΚΑ που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η οφειλή μου έχει ενταχθεί σε ρύθμιση που είναι ενεργή. Μπορώ να μεταπέσω στη νέα ρύθμιση;

Ναι, μπορεί να ενταχθεί το ανεξόφλητο υπόλοιπο ενεργής ρύθμισης στις νέες διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, δικαιώματα και ευεργετήματα που απορρέουν από την προηγούμενη ρύθμιση θα απολεσθούν.

Οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα) μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις της ρύθμισης;

Μπορούν να ενταχθούν, υπό την προϋπόθεση να μην έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση.

Οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4469/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός) μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις της ρύθμισης; Ναι, μπορούν να ενταχθούν εφόσον ο οφειλέτης το επιλέξει. Η ρύθμιση του Ν. 469/2017 δεν επηρεάζεται ως προς τους υπόλοιπους πιστωτές και εξακολουθεί να ισχύει.

Οφειλές μου από επικουρική ασφάλιση ή πρόνοια (εφάπαξ παροχές) μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις της ρύθμισης; Ναι. Στη νέα ρύθμιση υπάγονται και οι οφειλές προς ΕΤΕΑΕΠ. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.eteaep.gov.gr/ web/.

Στην παρούσα ρύθμιση εντάσσονται οφειλές από προαιρετική συνέχιση ασφάλισης και αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης; Οχι, δεν εντάσσονται.
Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω για να ενταχθώ στη ρύθμιση;

Η διαδικασία υποστηρίζεται ηλεκτρονικά και εξελίσσεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο υποβάλλεται αίτημα προσδιορισμού - επανυπολογισμού των οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov. gr). Στο δεύτερο στάδιο υποβάλλεται αίτημα ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Άνοιξε και επίσημα η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις!

Και επίσημα σήμερα τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για αυτή την εφαρμογή και εμείς σας έχουμε πει τι πρέπει να προσέξετε!

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 10:30 το πρωί, στα γραφεία της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, Αγ. Κων/νου 8. Αμέσως μετά η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.

«Η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του, μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά. Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Οι προσαυξήσεις κουρεύονται κατά 85% και, εάν επιλέξουν και το κούρεμα της βασικής οφειλής, θα έχουν μείωση κατά περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους», δήλωσε η υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν δεν θέλει το κούρεμα της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.

«Η πλατφόρμα θα είναι εύχρηστη, προκειμένου κάθε ασφαλισμένος ή υποψήφιος συνταξιούχος να μπορεί να ενταχθεί ηλεκτρονικά στη ρύθμιση. Δεν υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλοι οι ασφαλισμένοι με οφειλές, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι επιχειρήσεις για τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων τους, όλοι εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς κριτήρια. Η ρύθμιση θα μείνει ανοιχτή, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί», διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share