Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΦΚΑ: Ανακοίνωση για το πότε θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων!

Σας αφορά!

17 Μαΐου 2019 13:44
ΕΦΚΑ: Ανακοίνωση για το  πότε θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων!

Την προπληρωμή των συντάξεων μηνός Ιουνίου ανακοίνωσε μόλις η Διοίκηση του ΕΦΚΑ. Αναλυτικά, οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το Δημόσιο (μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) θα πληρωθούν την Παρασκευή 24/05/2019.

undefined
Αντίθετα οι συνταξιοιύχοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα πληρωθούν την σύνταξη του Ιουνίου την Τρίτη 28/05/2019.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ η προπληρωμή πραγματοποιείται για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων.

«13η σύνταξη»: Νωρίτερα η καταβολή - Τα 10 σημεία-κλειδιά για να πάρετε τα χρήματα!

«13η σύνταξη»: Νωρίτερα η καταβολή - Τα 10 σημεία-κλειδιά για να πάρετε τα χρήματα!

Μεγάλες αδικίες και στρεβλώσεις προκαλεί το προεκλογικό επίδομα της «13ης σύνταξης» καθώς συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη με λίγα ευρώ διαφορά ο ένας από τον άλλον θα δουν μεγάλη διαφορά στο ποσό που θα πάρουν.

Εναν χρήσιμο οδηγό με 10 σημεία - κλειδιά για τη «13η σύνταξη», η οποία θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου, έδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο τονίζει ότι αδικίες δημιουργεί η παροχή της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «13η σύνταξη».

Προσθέτει ότι τα ποσά που προβλέπεται να δοθούν αποτελούν ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι από τα Μνημόνια και τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οπως τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ, οι συνταξιούχοι µε δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις θα λάβουν το ποσό της «13ης σύνταξης» που αντιστοιχεί στο άθροισµα των µεικτών κύριων συντάξεων που λαµβάνουν (δηλαδή, ενώ παίρνουν δύο διαφορετικές κύριες συντάξεις, θα πάρουν ένα ψαλιδισμένο επίδομα ως «13η σύνταξη»). Παράλληλα παρατηρεί ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 500 ευρώ) θα εισπράξουν μεν μια ολόκληρη σύνταξη, ωστόσο έχασαν ολόκληρο το ΕΚΑΣ που σημαίνει ότι οι απώλειες που έχουν είναι πολλαπλάσιες.

«13η σύνταξη»: Νωρίτερα η καταβολή - Τα 10 σημεία-κλειδιά για να πάρετε τα χρήματα!

Σύμφωνα με τον οδηγό, τα 10 σημεία - κλειδιά για τη «13η σύνταξη» είναι:

1. Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια καθώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

- 22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης. Θα λάβουν τώρα «13η σύνταξη» με βάση το ποσό της προσωρινής. Οταν δικαιωθούν την οριστική τους σύνταξη, θα ακολουθήσει η διαφορά του ποσού της «13ης σύνταξης», ώστε να εισπράξουν αναδρομικά το υπόλοιπο ποσό.

- 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα. Επειδή όλοι λαμβάνουν ποσά έως 360 ευρώ, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμη 13η σύνταξη στο 100%.

- 800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ. Θα λαμβάνουν μια επιπλέον πλήρη σύνταξη, δηλαδή στο 100% αυτής.

- 350.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 501-600 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 70% της σύνταξής τους.

- 600.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 601-1.000 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 50% της σύνταξής τους.

- 772.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας πάνω από 1.001 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 30% της σύνταξής τους.

Οσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν από την 1η Μαΐου και θα δικαιωθούν στο μέλλον κύρια σύνταξη αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά τη «13η σύνταξη» που δικαιούνται.

2. Το ποσοστό με το οποίο προκύπτει η «13η σύνταξη» μειώνεται όσο ανεβαίνει η κύρια σύνταξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα: ένας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 500 ευρώ θα λάβει επίδομα («13η σύνταξη») ίσο με την κύρια σύνταξη, ήτοι 500 ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο όμως και μέχρι τα 600 ευρώ, το ποσοστό γίνεται 70%, επομένως κάποιος που λαμβάνει κύρια σύνταξη 510 ευρώ θα λάβει «13η σύνταξη» 315 ευρώ (έπειτα από εισφορές και φόρους). Αντίστοιχα, μειώνεται το ποσοστό για υψηλότερες συντάξεις.

3. Περίπου 400.000 συνταξιούχοι αδικούνται διότι παίρνουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις. Οσοι δικαιούνται περισσότερες κύριες συντάξεις θα λάβουν επιπλέον ποσό για τη «13η σύνταξη» που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους. Για παράδειγµα, συνταξιούχος που έχει σύνταξη γήρατος 750 ευρώ και µεικτή σύνταξη χηρείας από τον ΕΦΚΑ 450 ευρώ, θα λαµβάνει επιπλέον ως «13η σύνταξη» το 30% του αθροίσµατος των 1.200 ευρώ, συνεπώς 360 ευρώ µεικτά. Ενώ η κάθε σύνταξη θα έπρεπε να υπολογιστεί ξεχωριστά. Η διαφορά εις βάρος του συνταξιούχου εδώ ανέρχεται στα 465 ευρώ. Δηλαδή 750 + 450 = 1.200 ευρώ. Το 30% του συνόλου ανέρχεται στα 360 ευρώ, ενώ θα έπαιρνε 375 ευρώ μεικτά στα 750 ευρώ και 450 ευρώ μεικτά για τη σύνταξη χηρείας. Αρα το ποσό που θα λάμβανε θα ήταν 825 ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ θα ασκηθούν αγωγές.

4. Η καταβολή της «13ης σύνταξης» αφορά όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η «13η σύνταξη» καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερηλίκους.

5. Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της «13ης σύνταξης» υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

6. Η «13η σύνταξη» δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

7. Το ποσό της «13ης σύνταξης» προβλέπεται να έχει κράτηση υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ - 6%), ενώ θα παρακρατηθεί και ο φόρος που αναλογεί στο εκάστοτε συνταξιοδοτικό εισόδηµα του συνταξιούχου. ∆εν θα υπάρχουν άλλες επιβαρύνσεις (π.χ. υπέρ ΑΚΑΓΕ) και δεν προβλέπεται να γίνει οριζόντια παρακράτηση φόρου 20%, όπως συνέβη µε τα αναδροµικά.

8. Δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο οι συνταξιούχοι (δηλαδή οι δικαιούχοι σύνταξης γήρατος, αναπηρίας αλλά και χηρείας), αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα από το κράτος. Ετσι δεν θα επιβαρυνθεί μόνο ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, αλλά και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

9. Η «13η σύνταξη» υπολογίζεται µε βάση τη µεικτή κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ. Η επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαµόρφωση του ποσού.

10. Η «13η σύνταξη» θα καταβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019.

 «13η σύνταξη»: Τα 10 σημεία - κλειδιά για να πάρετε τα χρήματα!

Πληθαίνουν τα σενάρια ότι η 13η σύνταξη θα καταβληθεί νωρίτερα στους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα dikaiologitika.gr, εάν το ΦΕΚ του νέου νόμου που για τις 120 δόσειςπου ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει και τη 13η σύνταξη εκδοθεί συντομότερα, ίσως και αύριο, τότε η καταβολή της θα γίνει αύριο, Παρασκευή 17 Μαΐου.

Αναλυτικά οι κλίμακες για τη 13η σύνταξη

Η 13η σύνταξη θα καταβληθεί σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους οι οποίοι παίρνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει κύριες συντάξεις γήρατος, θανάτου, αναπηρίας και ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ θα δοθεί και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη.

Στην εξίσωση του υπολογισμού μπαίνει το σύνολο του καταβαλλόμενου ποσού προ φόρου και κρατήσεων που εισπράττει ο συνταξιούχος από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή εθνική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη και η προσωπική διαφορά.

Η 13η σύνταξη δεν είναι συγκεκριμένο ποσόν για όλους. Όσοι έχουν κύρια μικτή σύνταξη έως 500 ευρώθα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής.

Να σημειωθεί ότι το ποσόν της σύνταξης που θα πάρουν οι συνταξιούχοι θα υπόκειται σε κρατήσεις 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

13η σύνταξη: Αυτές είναι οι δύο νέες κατηγορίες δικαιούχων

Η 13η σύνταξη χορηγείται από το 2019 και για κάθε επόµενο έτος:

σε όσους λαµβάνουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου την 1η Μαΐου κάθε έτους και
σε όσους δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης µε ηµεροµηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώµατος που ανατρέχει στην 1η Μαΐου κάθε έτους.
Όπως έχει διευκρινίσει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στους δικαιούχους συµπεριλαµβάνονται οι 22.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν προσωρινή σύνταξη, οι οποίοι αναµένεται να λάβουν τώρα την επιπλέον σύνταξη µε βάση το ύψος της προσωρινής, και όταν εκδοθεί η οριστική, θα ακολουθήσει επανυπολογισµός. Επίσης, όσοι έχουν υποβάλει αίτηµα συνταξιοδότησης πριν από την 1η Μαΐου και θα δικαιούνται στο µέλλον κύρια σύνταξη, αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να τη λάβουν τότε αναδροµικά.

Η 13η σύνταξη καταβάλλεται και στους δικαιούχους επιδοµάτων σύνταξης µε αιτία την αναπηρία, όπως επίσης και στους ανασφάλιστους υπερήλικες που εισπράττουν την παλιά σύνταξη ή το επίδοµα του νόµου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για περίπου 34.000 δικαιούχους που λαµβάνουν σύνταξη ή επίδοµα ανασφάλιστου υπερήλικα έως 360 ευρώ και όλοι θα λάβουν 13η σύνταξη στο 100%. Βάση υπολογισµού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης µηνιαίας κύριας σύνταξης, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από µία κύριες συντάξεις ή/και επίδοµα σύνταξης µε αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσµατος τους.

Ειδικότερα:
α) Για ποσό έως και 500 ευρώ χορηγείται στο 100%.
β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, χορηγείται στο 70%.
γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ χορηγείται στο 50%.
δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω χορηγείται στο 30%.
Η 13η σύνταξη είναι ακατάσχετη, δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δηµόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταµεία κ.λπ., υπόκειται στις κατά νόµο προβλεπόµενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του µηνός Μαΐου κάθε έτους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share