Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

Κτηματολόγιο 2019: Ποιοι είναι οι βοηθητικοί χώροι που δεν δηλώνονται;

Αποθήκες, πισίνες και...

12 Απριλίου 2019 08:29
Κτηματολόγιο 2019: Ποιοι είναι οι βοηθητικοί χώροι που δεν δηλώνονται;

Ποιοι θα είναι οι βοηθητικοί χώροι που δεν δηλώνονται φέτος στο Κτηματολόγιο; Αν έχετε αποθήκες, πισίνες και πάρκινγκ δώστε προσοχή!

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο Ε9, στο Κτηματολόγιο δεν υπάρχει ξεχωριστή στήλη στο έντυπο για να δηλωθεί δεξαμενή κολύμβησης -ή πιο απλά, πισίνα. Να σας θυμίσουμε: Κτηματολόγιο 2019: Πρόστιμα για όσους δεν κάνουν δήλωση στην ώρα τους!

Παρά ταύτα, κάποιοι τοπογράφοι και φοροτεχνικοί συστήνουν να αναγράφεται η πισίνα στην ενότητα των παρατηρήσεων της δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

 Κτηματολόγιο 2019

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που συγχέουν τα στοιχεία ακινήτων που καταχωρίζονται στο έντυπο Ε9, με τη δήλωση στο Κτηματολόγιο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους βοηθητικούς χώρους.

Υπάρχουν ωστόσο άλλοι βοηθητικοί χώροι που απαραιτήτως πρέπει να δηλώνονται στο κτηματολόγιο.

Ποιοι βοηθητικοί χώροι δηλώνονται στο Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ως βοηθητικοί χώροι χαρακτηρίζονται οι αποθήκες και τα πάρκινγκ (χώροι στάθμευσης).

Οι δυο αυτοί τύποι χώρων πρέπει να δηλώνονται στο Κτηματολόγιο μόνο εφόσον είναι αυτοτελή τμήματα - χώροι, δηλαδή καταλαμβάνουν χιλιοστά στο οικόπεδο.

Κτηματολόγιο 2019

Ποιο είναι το κόστος για τη δήλωση βοηθητικών χώρων

Για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες -δηλαδή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται ως παρακολουθήματα στον τίτλο- το τέλος κτηματογράφησης που ορίζει το Κτηματολόγιο είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Τα στοιχεία (αριθμός κτιρίου, τύπος βοηθητικού χώρου, όροφος, εμβαδόν) καταχωρίζονται στον πίνακα Β4 του εντύπου Δ1 (Β6 στο έντυπο Δ2).

Κτηματολόγιο 2019

Πότε και πώς καταβάλλεται το τέλος κτηματογράφησης

Οταν υπολογιστεί το συνολικό τέλος κτηματογράφησης, πρέπει να γίνει η καταβολή των χρημάτων και τότε θεωρείται ως ολοκληρωμένη η δήλωση.

Η πληρωμή του τέλους μπορεί να γίνει σε όλες σχεδόν τις τράπεζες ή στα αυτοματοποιημένα καταστήματα του δικτύου των ΕΛΤΑ.

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής με χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Σχετικές πληροφορίες δίνονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr).

Θυμηθείτε ακόμα: Κτηματολόγιο: Όσα πρέπει να ξέρετε: Σε ποιες περιοχές ξεκινά και ποιοι πήραν παράταση;

Κτηματολόγιο 2019: Σε ποιες περιοχές δόθηκε παράταση;

Κτηματολόγιο 2019

Αν δεν έχετε κάνει ακόμα τα χαρτιά σας για το Κτηματολόγιο 2019 δώστε προσοχή! Ποιες είναι οι περιοχές που δόθηκε παράταση;

Παρατείνεται, έως και την 30η Μαΐου 2019, ύστερα από απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, σε δήμους των Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Σάμου, Ικαρίας και Χίου.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις περιοχές, που επισυνάπτονται, καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Κτηματολόγιο 2019

Να σας θυμίσουμε: Κτηματολόγιο 2019: Βήμα βήμα πως θα πληρώσετε λιγότερα!

Επίσης, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις περιοχές αυτές, λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137) καθημερινά 08:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00 με 20:00.

Όσοι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν ακίνητα σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48Β – Φοίνικας).

Από το Κτηματολόγιο προτρέπονται οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλουν τη δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Θυμηθείτε ακόμα: Κτηματολόγιο 2019: Παράταση σε 19 νομούς!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share