Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να «κρατάμε» το φτέρνισμα! - Εσείς το γνωρίζατε;

16 Σεπτεμβρίου 2017 13:10
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να «κρατάμε» το φτέρνισμα! - Εσείς το γνωρίζατε;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ανακουφιστικά και ικανοποιητικά όσο ένα καλό φτέρνισμα. Εκτός από αυτό όμως, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει το συγκρατείτε.

Έτσι, πολλοί προτιμούν να κλείνουν τη μύτη τους και να βγάζουν ένα υπόκωφο «ατς», από το να αφεθούν και να προκύψει ένα δυνατό, ξεγυρισμένο «αψψψτσού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survival Secret - αποκλειστικό: Τίτλοι τέλους για το ριάλιτι; Ο προβληματισμός και η μεγάλη απόφαση!

Οι περισσότεροι το κάνουν για λόγους τακτ και διακριτικότητας, ειδικά όταν βρίσκονται σε χώρους μαζί με άλλα άτομα, όπως το εργασιακό περιβάλλον, ένα τραπέζι κ.α.

Κι ενώ δεν συνιστούμε να φτερνίζεστε μπροστά ή πολύ κοντά σε κάποιον άλλον, σίγουρα είναι προτιμότερο να αφήνετε ελέυθερο το φτέρνισμά σας και όχι να το «καταπιέζετε».

Λένε ότι το φτέρνισμα είναι μια «επανεκκίνηση» της μύτης. Όταν γίνει κανονικά, επαναφέρει τις κατάλληλες συνθήκες στις ρινικές διόδους ώστε να μπορούν να παγιδεύουν τα παθογόνα σωματίδια που εισέρχονται στον οργανισμό με την αναπνοή και να εμποδίσουν την είσοδό τους στον οργανισμό.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να το αφήνετε να γίνεται ελεύθερα;

Σύμφωνα με τη Dρ. Aliison Catlett Woodall Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Αρκάνσας, «Πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάμος Όλγας Κιουρτσάκη: Ο πρώτος χορός του ζευγαριού και τα δάκρυα της Άντζελας Δημητρίου! (Video)

Αν το φτέρνισμα συγκρατηθεί, κλείνοντας την μύτη ή κρατώντας το στόμα κλειστό, τότε όλος αυτός ο πεπιεσμένος αέρας ωθείται πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός».

Αν και ο κίνδυνος απώλειας ακοής ή μόνιμου τραύματος είναι χαμηλός, αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου ή αλλες βλάβες όπως σπασμένα αγγεία μέσα στα μάτια, αποδυνάμωση αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο ή προβλήματα στο διάφραγμα.

Φτερνιστείτε λοιπόν! Αλλά χωρίς περιορισμούς.

Πηγή: bovary.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share