Τσουχτερά πρόστιμα για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες οδηγούς – Τι συμβαίνει

Ποιοι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη
Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα σε αρκετούς Έλληνες οδηγούς που έκαναν αποχή από τα κέντρα τεχνικού ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 2,8 εκατομμύρια υπολογίζονται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ωρολογιακές βόμβες για την οδική ασφάλεια.
Το πρόβλημα αυτό έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδας, Κωνσταντίνος Βήκας, έχει εστιάσει στην ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ που θα ελέγχει τα ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.
Έρχονται πρόστιμα σε αρκετούς Έλληνες οδηγούς
Όπως όλοι οι οδηγοί γνωρίζουν, τα αυτοκίνητα που δεν προσκομίζονται για τεχνικό έλεγχο, αντιμετωπίζουν βλάβες με αποτέλεσμα να αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Οπότε, με τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε οδηγός θα αναγκάζεται να περάσει από το… ΚΤΕΟ, γιατί αλλιώς θα είναι αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 400 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται και ταυτόχρονα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πολιτεία πλέον είναι ενήμερη για τις κινητές βόμβες που συνιστούν τα οχήματα τα οποία δεν περνούν ΚΤΕΟ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην Ευρώπη τα συγκεκριμένα ζητήματα έχουν επιλυθεί, με αποτέλεσμα το ποσοστό των οχημάτων που περνούν από ΚΤΕΟ να ανέρχεται σε 100%. Τέλος, να σημειωθεί πως η ΑΑΔΕ θα πιάνει, επίσης, τα ανασφάλιστα ΙΧ, όσα δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και όσα κινούνται ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία.
Λαθρεμπόριο καυσίμων: «Αν μας ζητήσουν απόδειξη την κάτσαμε» – Αποκαλυπτικές συνομιλίες από πρατήρια με πειραγμένες αντλίες
“Έχει πάει το ΣΔΟΕ στην Ολ…..ς. (…)Θέλω να πάρετε τον Σ. να μπει στο φορολογικό να ρίξει τον ιό λέει ο Γιάννης για να σβήσει”. Μέλος μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη νόθευση καυσίμων ενημερώνεται για επικείμενο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε συνεργαζόμενο πρατήριο. Άμεσα δίνει εντολή σε συνεργό του να “ρίξει” με ιό το παράνομο λογισμικό που χρησιμοποιεί το κύκλωμα, επιχειρώντας να καλύψει τα ίχνη τους.
Πρόκειται για απόσπασμα συνομιλίας που καταγράφηκε στο πλαίσιο των ερευνών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης. Το “πειραγμένο” λογισμικό, που είχαν αναπτύξει εξειδικευμένοι προγραμματιστές, αλλοίωνε τις μετρήσεις στα συστήματα καυσίμων, τόσο στις αντλίες όσο και στο λογισμικό του συστήματος εισροών-εκροών. Σε άλλη καταγεγραμμένη συνομιλία, μέλος του κυκλώματος δίνει εντολή: “Για σήμερα κλείστα όλα”, σηματοδοτώντας το προσωρινό “πάγωμα” των παράνομων δραστηριοτήτων, υπό τον φόβο εντοπισμού από τις αρχές.
Όπως προκύπτει από αρκετές συνομιλίες, οι υπεύθυνοι των συνεργαζόμενων πρατηρίων συχνά αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω λαθών στη διαχείριση του λογισμικού. Αυτά τα λάθη οδηγούσαν σε εσφαλμένα ισοζύγια στο σύστημα εισροών-εκροών, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα μέλη του κυκλώματος για κατευθύνσεις. «Έχουμε ένα πρόβλημα με το ισοζύγιο της βενζίνης. Ενώ, ας πούμε, έχουμε κλείσει και το πρόγραμμα, τέλος πάντων… δεν μειώνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας υπεύθυνος πρατηρίου, περιγράφοντας στη συνέχεια τη δυσκολία διαχείρισης του συστήματος.
Παρόμοια προβλήματα καταγράφονται και σε άλλη συνομιλία που έχει αποτυπωθεί:
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ: Εχθές μπήκε μέσα υπολογιστή, ήταν κολλημένο με αντλία, είχε 40 ευρώ. Βγήκε απόδειξη και από χθες και σήμερα δεν φτιάχνει ισοζύγιο που βάζω βενζίνη. Κατεβαίνει, κατεβαίνει μείον, μπαμ πάλι ανεβαίνει κάνει συν. Δεν ξέρω τι γίνεται. Εμείς δεν μπορώ να κάνω καλό παιχνίδι.
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει γίνει εκεί. Δεν έχει ίντερνετ καταρχάς για να μπω.
“Αν μας ζητήσουν απόδειξη την κάτσαμε”
Ενδεικτικές είναι οι οδηγίες που δίνει μέλος της οργάνωσης σε συνεργό του:
ΜΕΛΟΣ Α: Και δίνουμε μόνο έτσι.
ΜΕΛΟΣ Β: Και δίνουμε έτσι.
ΜΕΛΟΣ Α: Ναι, για να το πατσίσουμε. Αν μας ζητήσουν απόδειξη την κάτσαμε.
ΜΕΛΟΣ Β: Δε θα μας ζητήσουν απόδειξη γιατί πολύ απλά θα το τραβήξω θα είναι δικό μου το προϊόν.
ΜΕΛΟΣ Α: Ωραία, η βγάλ’ τους μπιτόνι και ρίξ΄τους στην επόμενη παραγωγή και αυτό γίνεται.
Άλλη συνομιλία αποτυπώνει την εξαπάτηση των πελατών πρατηρίου καθώς στα οχήματα τους κατέληγαν λιγότερα λίτρα από αυτά που έδειχναν οι αντλίες:
ΜΕΛΟΣ Α: Να σου πω κάτι, επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν εδώ μέσα μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι είναι μηδέν;
ΜΕΛΟΣ Β: Για περίμενε, περίμενε λίγο να δω κάτι. Κατοστάρα βάλατε 26 λίτρα, κρατήσατε 17, μείον 137. Είναι μηδέν στις 21/1.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 250 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα τα οποία συνεργάζονταν με το κύκλωμα, έβαζαν 10% έως 30% λιγότερο καύσιμο στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, από αυτό που επιθυμούσε ο κάθε πελάτης.