ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές σε προσφορές και εκπτώσεις – Τι ισχύει

Αυστηρότεροι οι κανόνες!

Οι Έλληνες πολίτες δυσκολεύονται αρκετά να τα βγάλουν πέρα. Το κόστος ζωής έχει ανέβει στα ύψη και γι αυτό αρκετοί είναι αυτοί που γυρνούν από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ, για να βρουν τις καλύτερες προσφορές. Ωστόσο, φαίνεται πως οι κανόνες για τις προσφορές και τις εκπτώσεις θα γίνουν αυστηρότεροι.

Τι αλλάζει με τις προσφορές και τις εκπτώσεις

Χρονικούς περιορισμούς για συνδυαστικές προσφορές για πάνω από 60 ημέρες, απαγόρευση της παρουσίασης ως έκπτωσης μόνιμα μειωμένης τιμής, περιορισμούς στη χρήση γενικευμένων εκπτώσεων τύπου «εκπτώσεις έως και 50%» και υποχρέωση της τήρησης των νέων κανόνων για κάθε προϊόν που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια προσφορών προβλέπει ο νέος «κώδικας δεοντολογίας» για τον περιορισμό παραπλάνησης των καταναλωτών, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Χρονικούς πραγματοποίησης περιορισμούς προσφορών σε για περίπτωση συνδυαστικών πάνω από 60 ημέρες, απαγόρευση της παρουσίασης ως έκπτωσης μόνιμα μειωμένης τιμής, περιορισμούς στη χρήση γενικευμένων εκπτώσεων τύπου «εκπτώσεις έως και 50%» και υποχρέωση της τήρησης των νέων κανόνων για κάθε προϊόν που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια προσφορών περιλαμβάνει ο νέος «κώδικας δεοντολογίας για ανακοινώσεις μείωσης της τιμής (ιδίως σε προσφορές/εκπτώσεις/προωθητικές ενέργειες)».

Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ ο νέος κώδικας τίθεται ουσιαστικά σε εφαρμογή –υπό την έννοια ότι θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων– 17 Μαρτίου από την 2025. ερχόμενη Σε περίπτωση Δευτέρα, παράβασης του κώδικα γίνονται συστάσεις ή επιβάλλονται κυρώσεις που κυμαίνονται από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 3 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από το πλήρες κείμενο οι κανόνες της υπουργικής που τίθενται απόφασης, για τη διενέργεια των προσφορών είναι αρκετά αυστηρότεροι, ενώ το κυριότερο στοιχείο είναι η προσπάθεια να προληφθεί οποιαδήποτε προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών. Τούτο γίνεται ειδικά καθώς τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές είχαν μετατραπεί σε «κυνηγούς προσφορών», με το 60% των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ να αφορά προϊόντα που είχαν διατεθεί υπό καθεστώς ενώ την προωθητικών ίδια ώρα αρκετές ενεργειών, από τις προωθητικές ενέργειες υπέκρυπταν στην πραγματικότητα ανατιμήσεις. Βασικός κανόνας που ισχύει πλέον και για τις προωθητικές ενέργειες στα σούπερ μάρκετ – καθώς μέχρι τώρα ίσχυε για τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο υπόλοιπο λιανεμπόριο – είναι ο περίφημος κανόνας των 30 ημερών: κατά την ανακοίνωση μείωσης τιμής είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ρητώς η προγενέστερη τιμή/τιμή αναφοράς.

Σε περίπτωση παράβασης του κώδικα γίνονται συστάσεις ή επιβάλλονται κυρώσεις που κυμαίνονται από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ. Η τιμή αναφοράς είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Για παράδειγμα, ένα σούπερ μάρκετ πουλάει ένα απορρυπαντικό ρούχων 12 ευρώ επί 30 ημέρες. Στη συνέχεια ανεβάζει για μία ημέρα την τιμή στα 15 ευρώ και την αμέσως επόμενη ημέρα την κατεβάζει στα 12 ευρώ ανακοινώνοντας έκπτωση 25%.

Το παραπάνω είναι παράνομο, δεδομένου ότι η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών πριν από την έκπτωση ήταν τα 12 ευρώ και όχι τα 15 ευρώ. Εάν ο έμπορος διαθέτει τόσο φυσικό όσο και ηλεκτρονικό κατάστημα στα οποία εφαρμόζει διαφορετικές τιμές, θα πρέπει να καθορίσει την τιμή αναφοράς ξεχωριστά για καθένα από αυτά τα κανάλια πωλήσεων, όπως επίσης και εάν διαθέτει πολλά καταστήματα, όπου εφαρμόζει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.

Με βάση τον παραπάνω κανόνα επέρχονται οι εξής ουσιαστικές αλλαγές στην παρουσίαση των προσφορών:

Επιτρέπονται προσφορές τύπου «1+1», «2+1» δώρο κ.ο.κ., αλλά μόνο εάν στο ράφι διατίθεται και μεμονωμένο και σε επαρκή αποθέματα το ίδιο προϊόν. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Εάν ο έμπορος δεν θέλει ή δεν μπορεί να διαθέσει το μεμονωμένο προϊόν, τότε η προσφορά τύπου «1+1» δεν μπορεί να γίνεται για πάνω από 60 ημέρες.

Αν υπάρχει μείωση της τιμής του ενός τεμαχίου και παράλληλα υπάρχει συνδυασμένη προσφορά, τότε η τιμή της συνδυασμένης προσφοράς θα πρέπει να υπολογίζεται σύμφωνα με την τελική τιμή του ενός τεμαχίου. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, μια εταιρεία διαθέσει πολυσυσκευασία «3+1 δώρο» και παράλληλα διαθέτει και τη μεμονωμένη συσκευασία με έκπτωση πάνω στο προϊόν 0,60€. Ενα προϊόν δεν μπορεί να βρίσκεται στο ράφι με μόνιμη έκπτωση (π.χ. sticker – 1 ευρώ). O λιανέμπορος θα πρέπει να φροντίσει ώστε να επικοινωνεί ως τιμή αναφοράς τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών.

Οι κανόνες για τις προσφορές ισχύουν και για τα προγράμματα επιβράβευσης (π.χ. loyalty cards) εάν σε αυτές τις προσφορές έχουν πρόσβαση δυνητικά όλοι οι καταναλωτές και δεν θεωρούνται εξατομικευμένες. Οι κανόνες για τις προσφορές θα πρέπει να εφαρμόζονται και για κάθε προϊόν ξεχωριστά στα φυλλάδια προσφορών.

Ο κανόνας των 30 ημερών ισχύει και για τα καταστήματα outlet, με την τιμή αναφοράς να είναι όχι η αρχική τιμή προϊόντος, αλλά η τιμή που ίσχυε στο ίδιο κατάστημα τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την ανακοίνωση μείωσης τιμής. Η προτεινόμενη λιανική τιμή/συνιστώμενη τιμή καταλόγου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προγενέστερη τιμή/τιμή αναφοράς για την ανακοίνωση μείωσης τιμής. Ο ισχυρισμός μείωσης τιμής «έως και» είναι αληθής αν ένα σημαντικό ποσοστό προϊόντων τής εν λόγω ομάδας διατίθεται με την αναφερόμενη μέγιστη έκπτωση κατά τρόπο ώστε η συνολική εικόνα που βλέπει ο καταναλωτής να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό.