«Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά»: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς του μετά τον ανασχηματισμό

Η εισήγηση του πρωθυπουργού και το μήνυμα σε όλους για άμεσα αποτελέσματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε το ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο, μετά τον ανασχηματισμό και την ορκωμοσία των νέων υπουργών, με τον ίδιο δίνει το δικό του σύνθημα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης στο νέο υπουργικό τόνισε χαρακτηριστικά: «Βρίσκουμε ξανά τον καθαρό μας ορίζοντα. Σύνθημά μας: Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά».
Επεσήμανε ότι είναι διπλό το μήνυμα του ανασχηματισμού: «Ανανέωση και δράση για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή του πολίτη» και το σύνθημα είναι: πιο γρήγορα, πιο τολμηρά».
«Καλωσορίζω τη γενιά των 40άρηδων» είπε ο κ. Μητσοτάκης επίσης για να προσθέσει πως «η συμμετοχή Χατζηδάκη ενισχύει τον ρόλο του Μαξίμου ως πολιτικού κέντρου». Διευκρίνισε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης θα συντονίζει τα παραγωγικά και Άκης Σκέρτσος τα θεσμικά και κοινωνικά χαρτοφυλάκια.
Όλα όσα ζήτησε από τους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναφερόμενους στου «μπλε φακέλους» που βρήκαν οι νέοι υπουργοί τόνισε: «Ανανεώνεται ο τρόπος δουλειάς μας: πέρα απ’ τα τρέχοντα θα εστιάζετε σε προτεραιότητες που θα επιβλέπω προσωπικά. Θέλω χειροπιαστό αποτέλεσμα ανά τομέα».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τις αλλαγές σε 3 πεδία: Οικονομία – Υποδομές, Συγκοινωνίες – Μεταναστευτική Πολιτική και Ναυτιλία.
Αναφερόμενος στην οικονομία επεσήμανε ότι η αναβάθμιση Moody’s εν μέσω διεθνούς ρευστότητας, απόδειξη της σημασίας για σταθερότητα. «Η συλλογική πρόοδος να μεταφερθεί στο πορτοφόλι κάθε πολίτη» υπογράμμισε.
Ως προς τις Υποδομές και Συγκοινωνίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αποτελεί «προσωπικό στοίχημα των νέων υπουργών οι μεγάλες αλλαγές. «ο δυναμισμός τους απέναντι στα εμπόδια του «βαθέως κράτους».
Κάνοντας ειδική μνεία στη Μεταναστευτική Πολιτική και τη Ναυτιλία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην Ευρώπη. Έθεσε δε ως προτεραιότητα τις επιστροφές παράνομων μεταναστών που δεν διαθέτουν άσυλο και την ελεγχόμενη μετανάστευση για εργατικά χέρια.
Ζήτησε ακόμη από τους υπουργούς «Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης να γίνονται ορατό έργο στα μάτια των πολιτών» ενώ επεσήμανε πως «στην εθνική προσπάθεια έχουν θέση η πολιτική εμπειρία και η τεχνοκρατική γνώση».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Έχουμε καθαρούς στόχους και σχήμα για να τους πετύχουμε – όλα εξαρτώνται από εμάς. Είναι κρίσιμο και το ύφος και οι συμπεριφορές μας στη δημόσια σκηνή».
Τα 15 νέα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι τα εξής
- Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου
- Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου
- Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γιάννης Λοβέρδος
- Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης
- Ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου,ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ΓΓ στο ίδιο υπουργείο
- Ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Βλάσσης
- Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αρίστος Δοξιάδης
- Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης
- Η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Ευθυμίου
- Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σέβη Βολουδάκη
- Η υφυπουργός Τουρισμού, Άννα Καραμανλή
- Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Μπουκώρος
- Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος
- Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Λαμπρόπουλος
- Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και τρεις εξωκοινοβουλευτικοί «τεχνοκράτες» ανέλαβαν θέσεις υφυπουργών στον ανασχηματισμό, ενώ στην κυβέρνηση επιστρέφει ο Σταύρος Παπασταύρου.
Έρχονται οι τεχνοκράτες
Ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και παραιτήθηκε έναν χρόνο αργότερα, αναλαμβάνει υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Ο Σταύρος Ν. Παπασταύρου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με την κορυφαία επίδοση της τάξης του. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με την υψηλότερη βαθμολογία του έτους του (1990, Valedictorian), και με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διεθνούς, Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ (LLM 1992, SJD candidate 1994-1996), απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Το 1996 εργάστηκε στην Ουάσιγκτον, στη δικηγορική εταιρεία Steptoe & Johnson LLP, όπου ειδικεύτηκε σε θέματα Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και Εμπορικού Δικαίου. Το 1997 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε, συμμετέχοντας και ως εταίρος, στη δικηγορική εταιρεία Ζέπος & Γιαννόπουλος, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια επικεφαλής του τμήματος κεφαλαιαγοράς, τραπεζικού δικαίου και χρηματοδοτήσεων. Συμμετείχε ως νομικός σύμβουλος σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών, όπως η είσοδος της Cosmote στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole κ.ά.
Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος σε πολυεθνικές εταιρείες, και τα τελευταία χρόνια ασκεί τη δικηγορία και είναι επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας Σταύρος Ν. Παπασταύρου & Συνεργάτες, στην οποία θα αναστείλει τη δικηγορική του ιδιότητα.
Ήταν ο κύριος διαπραγματευτής με τους δανειστές του ελληνικού κράτους (2012-2015), επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, καθώς και συντονιστής της Ελληνο-γερμανικής Εταιρικής Σχέσης.
Τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ-NΔΦΚ, καθώς και εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Την ίδια δεκαετία διετέλεσε, επίσης, εκλεγμένος πρόεδρος της DEMYC (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Νέων της EDU, 1997-2001), πρόεδρος του EDS (Φοιτητική Οργάνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, 1989-1991), ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) και αναπληρωτής πρόεδρος της IYDU (Παγκόσμια Οργάνωση Κεντροδεξιών Νεολαιών, 1997-2000).
Ένας από τους τρεις «νέους» τεχνοκράτες στην κυβέρνηση είναι ο Νίκος Τσάφος, ο οποίος αναλαμβάνει ως υφυπουργός το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, με υπουργό τον Σταύρο Παπασταύρου. Ο κ. Τσάφος, ένας τεχνοκράτης υψηλού κύρους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό σε πόστο που είναι απαραίτητο, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό. Ο μέχρι πρότινος ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας είναι κάτοχος της έδρας James Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον (CSIS).
Σε θέση υφυπουργού με αρμοδιότητα την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αποστολή να υλοποιήσει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζεται ο πρώην πρύτανης Νίκος Παπαϊώαννου, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα γενικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας.
Ο Νίκος Παπαϊωάννου είναι καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, με εξειδίκευση στην ιστοπαθολογική και ανοσοϊστοπαθολογική μελέτη των αλλοιώσεων νοσημάτων με έμφαση στη νευροπαθολογία και ιδιαίτερα τη μελέτη της παθογένειας της γνωστικής δυσλειτουργίας.
Από τη θέση του πρύτανη του Ιδρύματος από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως το 2024, μέσα από την εφαρμογή των νόμων και στοχευμένες παρεμβάσεις φρόντισε για να καταργηθεί ένα άτυπο «άβατο» που είχε επιβάλει ο εκφυλισμός της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου. Υπερασπίστηκε την απενοχοποίηση της σχέσης του πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα και την εγκατάλειψη της λογικής παραγωγής αποφοίτων χωρίς αντιστοίχιση με την επαγγελματική τους προοπτική και την παραγωγική διαδικασία.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη θέση, ενώ τον Ιούλιο του 2024 τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο Αρίστος Δοξιάδης αναλαμβάνει ως υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης, με αρμοδιότητες στην Έρευνα και την Καινοτομία, «τομείς στους οποίους έχει διαπρέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό», όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.
Ο Αρίστος Δοξιάδης, γεννημένος το 1951, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και οικονομικά στo Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με μελέτες δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια διοίκησε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει ασχοληθεί με νεοσύστατες επιχειρήσεις, εξαγορές και εκποιήσεις, διακυβέρνηση, καθώς και άντληση κεφαλαίων και διάρθρωση κεφαλαίων.
Ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Αρίστος Δοξιάδης / Intime
Στην κυβέρνηση παραμένουν μετά τον ανασχηματισμό ακόμη πέντε υπουργοί που δεν είναι βουλευτές (Άκης Σκέρτσος, Δημήτρης Παπαστεργίου, Λίνα Μενδώνη, Θοδωρής Λιβάνιος, Γιώργος Φλωρίδης) και εννέα υφυπουργοί (Παύλος Μαρινάκης, Γιώργος Μυλωνάκης, Θανάσης Κοντογεώργης, Ευάγγελος Τουρνάς, Νίκος Ταχιάος, Μάριος Θεμιστοκλέους, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Θάνος Πετραλιάς).