ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα του ανασχηματισμού: Οι 3+1 βασικοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης και οι επιδιώξεις Μητσοτάκη

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον ανασχηματισμό (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού και τι σημαίνουν αυτές για το σχήμα μέχρι το 2027

Ο ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε με ζητούμενο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «τρέξουν», όπως αφήνεται ως μήνυμα το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης έως το 2027 και τις τότε εκλογές, ευελπιστώντας ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με αρκετά φρέσκα πρόσωπα.

Ο στενός πυρήνας της κυβέρνησης πλέον έχει ένα πρόσωπο στο δυναμικό του, τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος με την διπλή ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ θα αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο κυρίως στα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο νέος «ισχυρός» άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε το στίγμα στην πρώτη ανάρτηση που έκανε με τη νέα του ιδιότητα λέγοντας: «οι υποσχέσεις και οι καλές προθέσεις δεν μετράνε ιδιαίτερα τώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι συγκεκριμένοι στόχοι, συγκεκριμένες αλλαγές, συγκεκριμένο και χειροπιαστό έργο για την πατρίδα και την κοινωνία».

Η ανανέωση και το στοίχημα του σιδηρόδρομου

Ο πρωθυπουργός σχηματοποιώντας τη νέα του κυβέρνηση θέλησε σαφώς να δώσει έναν αέρα ανανέωσης αλλά και να κρατήσει ισορροπίες μην αλλάζοντας σε μεγάλα υπουργεία τους επικεφαλής. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν επελέγη τυχαία για την θέση του υπουργού Οικονομικών καθώς πολλοί πόνταραν στην τοποθέτηση ενός τεχνοκράτη. Έχει αποδείξει τόσο στην θητεία του στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και στο υπουργείο Παιδείας ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός αλλά και να καινοτομεί χωρίς παράλληλα να ανοίγει μέτωπα με την κοινωνία. Αυτό μέτρησε πολύ στον πρωθυπουργό καθώς ο νέος τσάρος της οικονομίας θα πρέπει να ικανοποιήσει κοινωνικές ομάδες που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί χωρίς παράλληλα να διασαλεύσει την δημοσιονομική ισορροπία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ανασχηματισμός (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Όσον αφορά στο μεγάλο «αγκάθι» της τραγωδίας των Τεμπών που ανέδειξε τις μεγάλες παθογένειες του κράτους ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αξιοποιήσει δυο νέους πολιτικούς που έχουν δώσει σημαντικά δείγματα γραφής. Η αποτελεσματικότητα είναι και το ζητούμενο καθώς ο χρόνος τρέχει και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στις μεταφορές αλλά και γενικότερα ο εκσυγχρονισμός τους πρέπει να υλοποιηθεί σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Ο Χρίστος Δήμας ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ως αναπληρωτής υπουργός για τις Μεταφορές έχουν ίσως το πιο δύσκολο και κομβικό για την κυβέρνηση ρόλο.

Την ηχηρή επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου στην κυβέρνηση και μάλιστα στο νευραλγικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επίλεξε ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι θα ασχοληθεί με το υψηλό κόστος ενέργειας, την πολεοδομική αυθαιρεσία αλλά και τα μεγάλα διεθνή έργα υποδομών στα δίκτυα ηλεκτρισμού. Πρόκειται για έμπειρο δικηγόρο με ισχυρό δίκτυο επαφών στην Αμερική και την Ευρώπη. Παράλληλα ο εξωκοινοβουλευτικός Νίκος Τσάφος σύμβουλος στα ενεργειακά θέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη διαδέχεται την Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ ο έμπειρος Νίκος Ταγαράς παραμένει στη θέση του υφυπουργού με αρμοδιότητες στα πολεοδομικά και τα χωροταξικά. Στις μεγάλες εκκρεμότητες του υπουργείου είναι και ο πολεοδομικός, χωροταξικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός.

Ο Παύλος Μαρινάκης ανακοινώνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στα πρόσωπα – κλειδιά του νέου σχήματος συγκαταλέγεται και η Σοφία Ζαχαράκη μια νέα γυναίκα από τα σπλάχνα της Παιδείας – εκπαιδευτικός και η ίδια – με μεγάλη εμπειρία, άλλωστε έχει διατελέσει και υφυπουργός Παιδείας. Και ήταν ένα από τα κριτήρια της επιλογής της για την «σιωπηλή επανάσταση η οποία συντελείται στην Παιδεία» και για την οποία έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Οι έμπειροι και οι 3+1 που έμειναν έξω

Πολλοί επίσης αναρωτήθηκαν για την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα, κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών στελεχών που είτε είναι βετεράνοι της πολιτικής, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Λαμπρόπουλος ή ο Θανάσης Δαβάκης, ακόμα και ο Γιάννης Λοβέρδος. Οι εκλογικές περιφέρειες και των τριών κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές και η ανάγκη να αποκατασταθεί η επαφή με τους ψηφοφόρους είναι άμεση.

Με την ίδια σύνθεση παραμένουν και η επιλογή αυτή έχει τη δική της αξία, τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ πλήρης ήταν η ανασύνθεση της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με υπουργό τον Μάκη Βορίδη και υφυπουργό τη Σέβη Βολουδάκη και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με υπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου και υφυπουργό την Έλενα Ράπτη.

Εκτός κυβέρνησης τέθηκαν τρία πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως φάνηκε μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Παύλο Μαρινάκη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από νευραλγικές θέσεις και για πρώτη φορά από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας το 2019 δεν συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Το τελευταίο «πόστο» του Χρήστου Σταϊκούρα ήταν στο «τιμόνι» του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ωστόσο φαίνεται ότι δεν κίνησε αρκετά γρήγορα τις διαδικασίες μεταρρύθμισης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, παρά το λαϊκό αίσθημα και την αγωνία των πολιτών μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος ετέθη και ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Βασίλης Οικονόμου.

Από το υπουργείο Ενέργειας και από την κυβέρνηση αποχωρεί και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μαζί με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, υπεύθυνη για την ενέργεια.

Το τρίτο γνωστό πρόσωπο που αποχωρεί από το υπουργικό συμβούλιο είναι μέχρι σήμερα υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος. Από το κυβερνητικό συμβούλιο αποχωρεί και η υφυπουργός του Σοφία Βούλτεψη.