ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη

Κυριάκος Μητσοτάκης (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Τιμούμε και εφέτος τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, εξοντώθηκαν και βασανίστηκαν»

Η 19η Μάη είναι ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Πρόκειται για ένα έγκλημα που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι δεν έχουν δικαιωθεί, καθώς η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες τους στο σφοδρό και εκτεταμένο κύμα σφαγών και τον μαζικό εκτοπισμό των ελληνικών χριστιανικών κοινοτήτων του Πόντου.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη «μαύρη» επέτειο από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Facebook στην 106η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τονίζοντας πως αποτελεί μέχρι και σήμερα «μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία».

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Τιμούμε και εφέτος τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, εξοντώθηκαν και βασανίστηκαν.

Πρόκειται για μία μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, που παραβιάζει τον πυρήνα κάθε αξίας ανθρωπισμού. Αποτελεί χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν.

Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν, όμως δεν ηττήθηκαν. Κράτησαν την παράδοση και τη γλώσσα τους, χτίζοντας με υπερηφάνεια και εργατικότητα ξανά τη ζωή τους στην πατρίδα μας. Εμπλουτίζουν, έτσι, την κοινωνία μας και την ελληνική ταυτότητα εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Η κληρονομιά τους ζει, πια, σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε νέα γενιά που φέρει το βάρος και την αξιοπρέπεια της ποντιακής καταγωγής. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Στο πλευρό της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης».

Η «τελική λύση»

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του.

Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα.

Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε ομοφώνως στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.