ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χτίζουμε την ΕΡΤ που θέλουν οι Έλληνες – Έρχονται πειθαρχικές συνέπειες για φοιτητές»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χτίζουμε την ΕΡΤ που θέλουν οι Έλληνες – Έρχονται πειθαρχικές συνέπειες για φοιτητές»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (5/5) το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου ενημερώθηκε για τη νέα καινοτόμο υπηρεσία αυτόματου υποτιτλισμού δελτίων ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο. Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει σε κωφούς και βαρήκοους τηλεθεατές να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα δελτία ειδήσεων, προάγοντας την ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση.

Η πρωτοβουλία «Προσβασιμότητα σε Όλους» θα καλύπτει τα ωριαία δελτία ειδήσεων που μεταδίδονται από την ΕΡΤ News στις 12:00, στις 18:00 και στις 21:00. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας είναι εξαιρετικά απλή, καθώς γίνεται μέσω της επιλογής υποτίτλων με το τηλεχειριστήριο. Επιπλέον, για τους χρήστες που παρακολουθούν μέσω της πλατφόρμας Ertflix, θα υπάρχει και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, καθώς και δυνατότητα υποτιτλισμού στα αγγλικά.

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζει τον υποτιτλισμό σε πραγματικό χρόνο έρχεται να καλύψει ένα διαχρονικό κενό για τα άτομα με προβλήματα ακοής. Παράλληλα, εμπλουτίζει τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες, όπως τα τακτικά δελτία στη νοηματική γλώσσα. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι στην πλατφόρμα Ertflix έχουν ήδη ενσωματωθεί πάνω από 1.750 ώρες περιεχομένου με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, διαθέσιμες on-demand.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030. Στόχος της είναι η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες ενημέρωσης, θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών, και η ενίσχυση της κοινωνικής συμπερίληψης μέσω της τεχνολογίας.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη για την ΕΡΤ

Κατά την επίσκεψη ο Πρωθυπουργός, που νωρίτερα είχε αναφερθεί και στη Marfin, δήλωσε: «Θα ήθελα και εγώ, κ. Πρόεδρε, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε, να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γιατί, για ακόμα μία φορά, η ΕΡΤ πρωτοπορεί στην καινοτομία, αλλά και στην ισότητα και στη συμπερίληψη.

Πράγματι, κ. Πρόεδρε, είχαμε συζητήσει το ζήτημα του αυτόματου υποτιτλισμού σε πραγματικό χρόνο για τα άτομα με προβλήματα ακοής πριν από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που μας είχατε θέσει αυτή την εκκρεμότητα, η οποία ακόμα υπήρχε για την υλοποίηση της στρατηγικής μας.

Και χαιρόμαστε που σήμερα είμαστε πάλι στην ευχάριστη θέση να είμαστε μαζί μετά την ανακοίνωση του επιδόματος κώφωσης -για το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι η πλατφόρμα ανοίγει αυτές τις ημέρες, που ήταν ένα πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας με κώφωση ή με προβλήματα βαρηκοΐας-, να ερχόμαστε να ανταποκρινόμαστε και σε αυτό το αίτημά τους και να μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την πολύ σημαντική υπηρεσία χρησιμοποιώντας το μεγάλο εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης. Αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία και του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και της αξιοποίησης όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.

Αυτόματος υποτιτλισμός, λοιπόν, στην ελληνική και δοκιμαστικά και στην αγγλική, στα δελτία ειδήσεων των 18:00, των 21:00 και των 12:00, μία πολύ σημαντική χειρονομία από πλευράς ΕΡΤ, η οποία έρχεται και καλύπτει ένα πάγιο αίτημα, επιτρέψτε μου, κ. Πρόεδρε, να πω όχι μόνο της κοινότητας των ατόμων οι οποίοι έχουν προβλήματα ακοής, γιατί θεωρώ ότι αυτή η υπηρεσία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε όλους μας από τη στιγμή που μπορεί να θέλουμε, ενδεχομένως, να βλέπουμε τηλεόραση χωρίς να ακούμε τον ήχο.

Σκεφτείτε ότι κάποιος μπορεί να θέλει να γυμνάζεται στο γυμναστήριο και εκείνη την ώρα να ακούει τη μουσική του, αλλά να θέλει ταυτόχρονα να μπορεί να βλέπει και να διαβάζει από κάτω το δελτίο με αυτόματο υποτιτλισμό. Άρα, θεωρώ ότι είναι μία υπηρεσία η οποία δεν απευθύνεται μόνο στα άτομα με αναπηρία αλλά δυνητικά σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Και πολύ σημαντικό, βέβαια, να τονίσουμε, ότι υπηρεσίες υποτιτλισμού υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα του Ertflix, μία ακόμα καινοτομία της ΕΡΤ που έχει αγκαλιαστεί από τους Έλληνες πολίτες και μία ακόμα απόδειξη ότι πράγματι η ΕΡΤ μπορεί στην πράξη να βρίσκεται στην πρωτοπορία, στην αιχμή της τεχνολογικής επανάστασης, η οποία αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ειδικά της κρατικής τηλεόρασης, η οποία από ουραγός γίνεται πρωτοπόρος.

Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε συνολικά στην εικόνα την οποία αποπνέει και το ραδιομέγαρο.

Να τονίσω, ενδεικτικά και μόνο, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι έχουμε πια μία καινούργια διοίκηση, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, που προέρχονται και οι δύο από τη διαγωνιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ με βάση τον νόμο 5062 τον οποίο ψηφίσαμε το 2023, μία αξιοκρατική διαδικασία.

Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στην ανάληψη των καθηκόντων σας. Με την υποστήριξη του αρμόδιου Υφυπουργού οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν πολύ σύντομα.

Κι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα στην ΕΡΤ. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη μεγάλη επιτυχία του ΕΡΤ News, που ήταν ένα στοίχημα για την κρατική τηλεόραση. Είδα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι αυξάνονται διαρκώς τα νούμερα όσων παρακολουθούν το 24ωρο πρόγραμμα ειδήσεων της ΕΡΤ, αλλά βλέπω και με μεγάλη χαρά ότι συνολικά η ΕΡΤ αυξάνει το μερίδιό της στην τηλεθέαση, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι μπορεί κανείς να συνδυάζει -όπως είπατε- την ποιότητα με τον εμπορικό χαρακτήρα που αναπόφευκτα πολλές από τις σειρές και τις παραγωγές της ΕΡΤ πρέπει να έχουν.

Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία στη συνέχεια να δούμε και το καινούριο newsroom της ΕΡΤ, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από newsrooms όχι ελληνικών σταθμών, αλλά -θα έλεγα- άλλων δημόσιων ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Και να σας πω τέλος, ότι έχοντας κάνει μία επικοινωνία με τον Υπουργό, αναγνωρίζοντας και την πολύ σωστή και χρηστή διαχείριση η οποία έχει γίνει στα οικονομικά της ΕΡΤ, είμαι απολύτως ανοιχτός να συζητήσουμε και μία αναπροσαρμογή των απολαβών του προσωπικού της ΕΡΤ, έτσι ώστε να μπορούμε αν μη τι άλλο κάπως να καλύψουμε το χάσμα το οποίο χωρίζει τις απολαβές της δημόσιας τηλεόρασης από τον ιδιωτικό τομέα. Παραπάνω λεπτομέρειες θα μπορεί να εξαγγείλει ο αρμόδιος Υφυπουργός τις επόμενες ημέρες.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης ότι αυτό το τέλος το οποίο καταβάλλει κάθε μήνα έχει πραγματική ανταποδοτικότητα. Διότι επιστρέφει σε μία κρατική τηλεόραση η οποία είναι αντικειμενική, είναι αμερόληπτη, είναι ποιοτική, είναι συμπεριληπτική και μπορεί να προσφέρει κι ένα περιεχόμενο το οποίο, θα έλεγα, να μην το προσφέρουν άλλα ιδιωτικά κανάλια. Γιατί μπορεί μεν να μην έχει την απαραίτητη εμπορικότητα, είναι όμως απαραίτητο συστατικό μίας δημόσιας τηλεόρασης.

Οπότε, καλή συνέχεια θα πω. Θέλω να πω ότι αυτή είναι μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από το 2019 και από την προηγούμενη διοίκηση. Βήμα-βήμα νομίζω ότι χτίζουμε την ΕΡΤ την οποία θέλουν οι Έλληνες πολίτες, αυτή την οποία κι εμείς ονειρευόμαστε και αφήνουμε πίσω μία ΕΡΤ του παρελθόντος, η οποία νομίζω ότι δεν υπηρετούσε αυτούς τους κεντρικούς στόχους τους οποίους εμείς έχουμε θέσει ως προτεραιότητες για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση».

«Είναι η συμπερίληψη στην πράξη», δήλωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Σιμψής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην αποκλείονται τα άτομα με αναπηρία ως πολίτες της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος κώφωσης και βαρηκοΐας, ώστε να περιλαμβάνονται πλέον και οι πολίτες 18-65 ετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί την αίθουσα σύνταξης και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η τοποθέτησή του για πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές

Κατά την επίσκεψή του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, όπου αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να συγχέεται με την οργανωμένη βία, προαναγγέλλοντας την επιβολή κυρώσεων σε φοιτητές που εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές.

«Δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία. Είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στα πλαίσια ενός ιδρύματος το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης. Άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να μπαίνεις, να τραμπουκίζεις και να σπας άλλους στο ξύλο, γιατί με αυτό τον τρόπο θέλεις να επιβάλλεις την άποψή σου. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, θα πρέπει να αποβάλλεται από το δημόσιο πανεπιστήμιο και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία τα οποία ο νόμος μας δίνει στη διάθεσή μας» για το συγκεκριμένο σκοπό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα όσον αφορά την πάταξη των φαινομένων βίας στα πανεπιστήμιά πως η κυβέρνηση έχει «κάνει αρκετά πράγματα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό».

Τόνισε «ότι σήμερα δεν υπάρχει πια καμία ενεργή κατάληψη εντός των χώρων των πανεπιστημίων, πράγμα το οποίο είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό το οποίο θυμόμασταν στο παρελθόν, ότι πια ουσιαστικά το άσυλο έχει εν τοις πράγμασι καταργηθεί και η αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει από τη στιγμή που θα ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές και να το κάνει και να το κάνει άμεσα. Όμως εγώ δεν θα σταθώ σε αυτά τα οποία έχουν γίνει. Θα σας πω τα οποία πρέπει να γίνουν», προσέθεσε και τόνισε ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να εκπονήσουν άμεσα τα σχέδια ασφάλειας.

«Είναι απολύτως επιβεβλημένο πια και το επιβεβαιώσαμε σε μία σύσκεψη την οποία κάναμε το περασμένο Σάββατο. Τα πανεπιστήμια, ειδικά εκείνα τα οποία είναι επίφοβα, γιατί το θέμα αυτό δεν αφορά όλα τα πανεπιστήμια. Αφορά ειδικά κάποιες σχολές που οφείλουν να εκπονήσουν άμεσα τα σχέδια ασφάλειας τα οποία εκκρεμούν και δεν πρέπει να είναι απλά ασκήσεις επί χάρτου, αλλά πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και να γνωρίζουν ότι αν δεν το κάνουν θα υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις και θα έλεγα το πλαίσιο των κυρώσεων για όλους σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί νομίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορεί και η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες. Ο καθένας όμως πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Δεν μ’ αρέσει να ρίχνω το μπαλάκι γιατί νομίζω αυτό το οποίο θέλουν οι πολίτες είναι να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να ρίχνουμε το μπαλάκι ο ένας ο ένας στον άλλον. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις πρυτανικές αρχές και ναι, θα πρέπει να προτεραιοποιούμε και κάποιες σχολές εμβληματικές. Ξέρουμε ποιες είναι. Πολύ σύντομα πια θα πρέπει να δούμε άμεσα αποτελέσματα και μια τελείως διαφορετική εικόνα. Επαναλαμβάνω ότι τα φαινόμενα που παλιά, ήταν ο κανόνας, τώρα είναι οι εξαιρέσεις. Ούτε η εξαίρεση όμως μπορεί να είναι αποδεκτή», είπε χαρακτηριστικά.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου