ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει την άρση μονιμότητας – Οι στόχοι και οι αντιδράσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας σε περιπτώσεις δομικής και συστηματικής ανεπάρκειας, ώστε και οι δημόσιοι υπάλληλοι να αξιολογούνται, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εισηγηθεί την τροποποίηση του άρθρου 103 στο πλαίσιο της προσεχούς Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η συζήτηση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι νέα για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς είχε αναδείξει το θέμα ήδη από τη θητεία του ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με τη νέα πρωτοβουλία, επιδιώκει να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μελετήσουν την προτεινόμενη ατζέντα, ώστε να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες συζητήσεις σε επίπεδο κεντρικών επιτροπών και εξειδικευμένων ομάδων.

Βασικός στόχος παραμένει η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έχει απευθύνει πρόσκληση συναίνεσης προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας ευρύτερη πολιτική συμφωνία.

Τα «αγκάθια» στην αντιπολίτευση και η προσπάθεια να πειστεί το ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, βλέποντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που επισημαίνει είναι ότι «δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει και έναν θεσμικό χαρακτήρα, έχει κυβερνήσει αρκετά χρόνια» μένει να φανεί και με τον πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποια ακριβώς θέση θα πάρει και στο συγκεκριμένο θέμα.

«Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, έχει έρθει η ώρα να αλλάξει, η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Δεν είναι αφηρημένη συζήτηση, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η έννοια της αξιολόγησης. Δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, θα υπάρχουν κυρώσεις αν αρνείται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτός από το άρθρο 103 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα θέσει προς συζήτηση το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το 86 για την ποινική μεταχείριση των υπουργών. Επέσήμανε ότι θα αναζητήσει πεδία συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά με το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτοκτονείτε όσοι δημόσιοι υπάλληλοι το επιθυμείτε»

«Όποιος δημόσιος υπάλληλος θέλει την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο θέλει να αυτοκτονήσει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ. Τσούχλος, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις για τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών.

«Η κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει την ατζέντα και βρήκε τον εύκολο στόχο και για αυτό το λόγο έκανε την αλλαγή και αποφάσισε να επιτεθεί στους δημοσίους υπαλλήλους γενικά και στους εκπαιδευτικούς ειδικά. Η ΟΛΜΕ έχει συγκεκριμένες θέσεις για την αξιολόγηση, δυστυχώς δεν έχουν συζητηθεί ποτέ με το υπουργείο Παιδείας», είπε στα Παραπολιτικά 90,1.

Κληθείς να σχολιάσει ότι το 70% των δημοσίων υπαλλήλων ζητάει την άρση μονιμότητας, ο κ. Τσούχλος είπε χαρακτηριστικά:

«Το να θέλει κάποιος να “αυτοκτονήσει” από μόνος του και να το δηλώνει… Να αρθεί τι δηλαδή, αφού όποιος δεν πράττει σωστά πρέπει να τιμωρείται. Όποιος δεν δουλεύει συμφωνώ και εκεί υπάρχουν νόμοι, το θέμα είναι οι νόμοι αυτοί να επιβάλλονται».

«Εγώ κρατώ ότι όποιος θέλει την άρση μονιμότητας και είναι δημόσιος υπάλληλος θέλει την αυτοκτονία του», του είπε ο δημοσιογράφος, με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ να απαντά:

«Αυτοχειρία κατά τη γνώμη μου είναι. Με προβληματίζει πάρα πολύ αυτή η θέση των συναδέλφων μου κατά 70%, δεν ξέρω τι σκέφτονται και πως το σκέφτονται αλλά σέβομαι και τη δημοσκόπηση και τη θέση των συναδέλφων μου».