ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Αλ Σίσι: Eνίσχυση της διμερούς συνεργασίας και τους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών – Κοινή πορεία σε Κυπριακό και Λιβύη

Μετατροπή της Μεσογείου σε μία θάλασσα που θα ενώνει

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πύκνωσαν η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής μαζί και με την Κύπρο», τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κάιρο

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας από τις οικονομικές ανταλλαγές, έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τονίσα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Μητσοτάκης: Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσιών ζωνών, που είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Δε νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαίσιου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δηλαδή μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση συμβατή και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ, ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, ειδικά όταν συνοδεύονται και από απειλές περί ανοίγματος των Βαρωσιών και εγκατάστασης βάσης για drones στα Κατεχόμενα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Υποστηρίζουμε ειρήνευση και ομαλότητα στην γειτονική χώρα και βασική προϋπόθεση η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και εν τέλει η διεξαγωγή εκλογών πριν από το τέλος του έτους. Συμμερίζεται ο κ. Σίσι την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδος στην “Διαδικασία του Βερολίνου” σε λίγες ημέρες. Ενημέρωσα τον πρόεδρο κ. Σίσι για τη συνάντηση μου με τον Ερντογάν. Οι προοπτικές εμβάθυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζητήματα όπως η Οικονομία και η κλιματική αλλαγή να μπορέσουν να αποκλιμακώνουν την ένταση από τις αγεφύρωτες διαφορές μας, όπως στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι αναφέρθηκε στη νέα συμφωνία περιβάλλοντος και ενέργειας που υπέγραψαν οι δυο χώρες. Είπε ότι πρόκειται για βημα που υπηρετεί την ευημερία των λαών Ελλάδας και Αιγύπτου και μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Σημείωσε ότι θα μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και πως πρόκειται για “πράσινο” έργο. «Το σχετικό μνημόνιο είναι πρακτικά έτοιμο», επισήμανε τονίζοντας ότι «μετατρέπει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών μας».

Απίστευτος Ερντογάν: «Λυπάμαι να βλέπω συμμαχία Ελλάδας και Αιγύπτου»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμη μια φορά ξέφυγε, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να εκφράζει ευθέως την ενόχλησή του για τη συμμαχία Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής (7/5), καθώς και το προηγούμενο σόου του, σχολιάζοντας την πρώτη επαφή που έγινε μεταξύ Άγκυρας-Καΐρου αυτή την εβδομάδα, o Toύρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να προσεταιριστεί και πάλι τους Αιγύπτιους και δη τον αιγυπτιακό λαό, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον πρόεδρο Σίσι, λέγοντας ότι η Αίγυπτος είναι αδελφή χώρα και ότι τον λυπεί που έχουν συμμαχήσει αναγκαστικά με τους Έλληνες.

Η νέα πρόκληση από τον Ερντογάν για τη συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου

«Απέναντι στον αιγυπτιακό λαό η στάση μας είναι πολύ θετική, όπως γνωρίζετε. Ο τουρκικός λαός έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αιγυπτιακό λαό και μεταξύ μας υπάρχει μία αδελφοσύνη. Γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να ανακτήσουμε και να διατηρήσουμε αυτήν την ιστορική ένωση με το λαό της Αιγύπτου. Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαλόγου και θα την επεκτείνουμε. Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που την χειραγωγούν άλλοι, αντιθέτως η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί μόνη της όρθια.

Το να βλέπουμε το αιγυπτιακό λαό να είναι με το ζόρι με τον ελληνικό λαό, μας αυτό μας λυπεί. Το να βλέπουμε να συμμαχούν μαζί τους, μας λυπεί. Κι αυτό το έχω ξαναπεί άλλωστε. Τώρα έχει αρχίσει μια νέα διαδικασία. Πρώτα ξεκίνησαν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και μετά εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε βελτιώνοντας και διευρύνοντας αυτή διαδικασία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στο άνοιγμα που έκανε προς τις αλλόθρησκες και αλλοεθνείς μειονότητες στην Τουρκία μέσω του δείπνου ιφτάρ την περασμένη Τρίτη. Όπως ανέφερε, άκουσε τα προβλήματα των μειονοτήτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα του και χάρηκε που όλοι είναι ικανοποιημένοι από τη στάση του τουρκικού κράτους απέναντί τους.

«Είχα την ευκαιρία να ακούσω από τους ίδιους αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι εδώ στην Τουρκία και ακούγοντάς τους να λένε ότι είναι ευχαριστημένοι, φυσικά με χαροποίησε κι εμένα ιδιαιτέρως. Θα τους στηρίζουμε πάντα», είπε, ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις αναστήλωσης ναών τα τελευταία χρόνια.