Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ο Μητσοτάσκης συναντάει Αλ Σίσι - Τουρκία, ΑΟΖ, Λιβύη στην ατζέντα των συζητήσεων

Επιδίωξη και των δύο πλευρών η συνεργασία

21 Ιουνίου 2021 09:38
Ο Μητσοτάσκης συναντάει Αλ Σίσι - Τουρκία, ΑΟΖ, Λιβύη στην ατζέντα των συζητήσεων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ευκαιρία για επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου, αλλά και της στρατηγικής φύσης των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο ( 12μμ ώρα Ελλάδος ) κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Επιδίωξη και των δύο πλευρών, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, είναι η συνεργασία με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της καλής γειτονίας, που προωθεί και διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Μάλιστα, απτό παράδειγμα των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτελεί η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο, η οποία είναι υπόδειγμα συνεργασίας γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές.

Τουρκία, ΑΟΖ, Λιβύη στην ατζέντα των συζητήσεων

Πάντως, συναντίληψη ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο απαντάται και για περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτό της επίτευξης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως οι δύο χώρες συμφωνούν ότι προϋπόθεση για την εμπέδωση της εκεχειρίας και την πορεία της χώρας προς τη σταθεροποίηση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων. Επίσης, δες τη Λίβυα ΥΠΕΞ που «τα έψαλλε» στον Τσαβούσογλου.

Επιπλέον, διαπιστώνεται πεδίο διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα, ενώ, όπως σημειώνεται, κομβική αναμένεται και η συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο Al Ittihadadiya στο Κάιρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί ( στις 15:00 ) με τον πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι , στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Ο Μητσοτάσκης συναντάει Αλ Σίσι

Στις 16:10 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την κατοικία του πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου στις 18:45 θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

  • Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Mostafa Madbouly, στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
  • Στις 16:10 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
  • Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια.
  • Στις 18:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
  • Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Ελλάδα 2.0: Πράσινο φως από Κομισιόν - Πάνω από 100 δισ. ευρώ και 220.000 θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Με φόντο το χώρο της Αρχαίας Αγοράς, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε και επισήμως το “πράσινο φως” για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο στο πλαίσιο και του Ταμείο Ανάκαμψης, θα φέρει στην Ελλάδα πάνω από 100 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα την έγκριση των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και για την τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία, αλλά και την πρώτη μιας νέας εποχής. Αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid 19. Επίσης, δες πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων που αγοράζουμε μέσω διαδικτύου από το εξωτερικό από 1η Ιουλίου.

“Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της” τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι τη σχετική πρόταση είχαν κάνει ο ίδιος και οκτώ ακόμη Ευρωπαίοι ηγέτες. Τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα θα φτάσουν τα 31 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Ενώ το Ελλάδα 2.0 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 175 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Ελλάδα 2.0: Πράσινο φως από Κομισιόν

“Τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δις, ώστε σε ορίζοντα 7ετίας να δημιουργήσουμε 220.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη 7%”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ποσό των 7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί για τη χώρα μας εντός του 2021 θα χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών και την ενεργειακή θωράκιση επιχειρήσεων και κατοικιών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Φον Ντερ Λάιεν: Τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο

Η κα. Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδεσμευθούν τον Ιούλιο. Σημείωσε δε ότι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι τη δύσκολη ώρα της πανδημίας έδρασαν με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο “πακέτο” επενδύσεων στην Ευρώπη μετά το Σχέδιο Μάρσαλ. Χαρακτήρισε δε το ελληνικό σχέδιο φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο και τόνισε όπως η ελληνική επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία.

Μάλιστα η κα. Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 για να έρθει στην Ελλάδα και θυμήθηκε πως ο κ.Μητσοτάκης ήταν αυτός που της ανέφερε πρώτη φορά τη σχετική ιδέα τον περασμένο Ιανουάριο. Ενώ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας “εφκαρίστο” στα ελληνικά.

Πάνω από 100 δισ. ευρώ και 220.000 θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Στη συνέχεια μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ακολούθησε συζήτηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.

Παρουσιάστηκαν ειδικότερα:

  • Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
  • Η δράση των Αναδασώσεων από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.
  • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
  • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
  • Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.
  • Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share