Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν - Τι συζήτησαν

Πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών

22 Ιουλίου 2020 20:43
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν - Τι συζήτησαν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, επί τάπητος τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που «αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο». Τις προηγούμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών -από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- και εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Μίλησαν τηλεφωνικά για τα ελληνοτουρκικά Μητσοτάκης και Μέρκελ

Τηλεφωνικά μίλησαν για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις τελευταίες «εμπρηστικές» ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο, με την χώρα μας και την Κύπρο να αντιδρούν ηχηρά με δική τους Navtex.

Η επικοινωνία έγινε το απόγευμα της Τρίτης (21/7), όπου η κυρία Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Μητσοτάκης για NAVTEX: «Μονόδρομος οι κυρώσεις στην Τουρκία...»

Στις τουρκικές προκλήσεις και την NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα» σημείωσε.

Τόνισε δε πως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου αποτελεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης.

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share