Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Απάντησαν στην Τουρκία με δική τους Navtex Ελλάδα και Κύπρος

Δυναμική αντίδραση στις προκλήσεις

22 Ιουλίου 2020 09:33
Απάντησαν στην Τουρκία με δική τους Navtex Ελλάδα και Κύπρος
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τη δική τους δυναμική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ωρών στο Αιγαίο έδειξαν Ελλάδα και Κύπρος, εκδίδοντας Navtex και από την πλευρά τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η αντί-Navtex Ελλάδας και Κύπρου αφορά την ίδια περιοχή ερευνών για την οποία εξέδωσε τη Navtex η Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, τη στιγμή που οι Τούρκοι το τραβούν στα άκρα, λέγοντας πως η υφαλοκρηπίδα είναι δική τους.

Ελληνικά πολεμικά έσπευσαν στην περιοχή, σχηματίζοντας ένα πλωτό «τείχος» από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο.

Τηλεφωνική παρέμβαση της Μέρκελ σε Ερντογάν

Τηλεφωνική παρέμβαση υπήρξε προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο το πρωί της Τετάρτης (22/7), τη στιγμή που η ένταση στο Αιγαίο, εξαιτίας των νέων μεγάλων προκλήσεων από την πλευρά των γειτόνων μας, κλιμακώνεται.

Συγκεκριμένα, στις 07:10 η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο ανώτατος άρχοντας της χώρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας. Επισήμως, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη.

Ωστόσο, σημείωσε, το τηλεφώνημα της καγκελαρίου (που είτε έγινε αργά το βράδυ είτε νωρίς το πρωί) έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην περιοχή και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις με τη Navtex στο Καστελόριζο

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγείο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share