Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Συναγερμός στο Αιγαίο: Ξεκινούν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα οι Τούρκοι

Σε επιφυλακή το Ναυτικό

21 Ιουλίου 2020 14:43
Συναγερμός στο Αιγαίο: Ξεκινούν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα οι Τούρκοι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός έχει σημάνει στο Αιγαίο, αφού οι Τούρκοι φαίνεται πως εξέδωσαν Navtex, ώστε να κάνουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη η πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το militaire.gr, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, καθώς μετά την εν λόγω NAVTEX, εμφανίζεται ο απόπλους 10 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από το Ναύσταθμο του Ακσάζ.

Ειδική Σύνοδος Κορυφής το Σεπτέμβριο για επανεξέταση της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν από κοινού σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αποσπώντας, με τη συμβολή του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την σύμφωνη γνώμη των 27, για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης το Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση ΕΕ Τουρκίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος στην παρέμβαση του, υποστήριξε πως «ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» και οι 27 θα πρέπει να περάσουν από την φραστική έκφραση αλληλεγγύης στη λήψη μέτρων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ζήτησε «επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ζήτησε επίσης την ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων έναντι της Άγκυρας.

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη όπως επίσης και για τη νέα Navtex που εξέδωσε προχθές για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τέλος έθεσε ως παράδειγμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στο σχετικό κατάλογο της UNESCO.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share