Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Βρετανία: Κίνηση βόμβα από τον Μπόρις Τζόνσον!

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις;

28 Αυγούστου 2019 16:40
Βρετανία: Κίνηση βόμβα από τον Μπόρις Τζόνσον!

Την αναστολή της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου ζήτησε από την βασίλισσα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Συναγερμός στην πολιτική σκηνή: Παραίτηση σοκ!

Πιο συγκεκριμένα, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Το αίτημα αυτό γίνεται ώστε να μην υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια για την λήψη νομοθετικών μέτρων με στόχο την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σφοδρές αντιδράσεις πολιτικών και βουλευτών

Βρετανοί πολιτικοί και βουλευτές αντέδρασαν σε σφοδρότητα στην κίνηση αυτή του Τζόνσον.

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τομ Μπρέικ.

Τέλος, ο Τομ Γουότσον, μέλος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος ανέφερε: «Δεν έχουμε μία "νέα κυβέρνηση". Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Τίτλοι τέλους για τα capital controls!

Παρέμβαση στη Βουλή αναμένεται να κάνει το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Toν Σεπτέμβριο η πλήρης άρση των capital controls!

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναμένεται η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει εδώ και κάποιο καιρό έτοιμες τις διατάξεις για την πλήρη άρση των capital controls, περίπου 4,5 χρόνια μετά την επιβολή τους. Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταρτίστηκαν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και οι επιστολές συμφωνίας τόσο από τις εμπορικές, όσο και από τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας.

Επί της ουσίας, η πλήρης κατάργηση σημαίνει την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, θα αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές για επιστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share