Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βρετανικός Τύπος: «Το τέλος του αριστερού λαϊκισμού»

Τι λένε για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη;

8 Ιουλίου 2019 11:48
Βρετανικός Τύπος: «Το τέλος του αριστερού λαϊκισμού»

Ο Βρετανικός Τύπος γράφει για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.
Με εκτενή άρθρα σχολιάζει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Ο βρετανικός τύπος αναφέρεται με τα κόλουθα σχόλια στη νίκη της ΝΔ.

BBC: Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε αλλαγή μετά τη νίκη!

«Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε αλλαγή μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας», τιτλοφορείται το άρθρο του BBC για τις ελληνικές εκλογές.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έρχεται τέσσερα χρόνια αφού το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ανήλθε αιφνιδιαστικά στην εξουσία υποσχόμενο να τερματίσει τη λιτότητα, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.
Όμως οι ψηφοφόροι φάνηκαν να γυρνούν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ αφού υιοθέτησε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με αντάλλαγμα τη διεθνή διάσωση της Ελλάδας, συνεχίζει το BBC.
Ο Μαρκ Λόουεν, ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, σχολιάζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε η προσωποποίηση της αλλαγής. Όμως έδωσε πολλές υποσχέσεις, προσθέτει, και υπό την πίεση της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών.
Καθώς ξεκινά η εποχή του Μητσοτάκη, ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες της αριστεράς των τελευταίων τεσσάρων ετών αποχωρεί από τη σκηνή, επισημαίνει ο Λόουεν. Όμως θα ανασυνταχθεί στην αντιπολίτευση και θα περιμένει για να εκμεταλλευθεί όποιο λάθος βήμα κάνει ο νέος ηγέτης της Ελλάδας.

The Guardian: Σαρωτική νίκη για το κεντροδεξιό κόμμα

«Σαρωτική νίκη για το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
«Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα έδωσαν στο κεντροδεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ηχηρή εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού κατήγαγε σαρωτική νίκη απέναντι στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015», προσθέτει η εφημερίδα.
Παράλληλα ο Guardian τονίζει ότι το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3% και να εισέλθει στη βουλή.

Independent: Οι συντηρητικοί κέρδισαν μια άνετη νίκη

«Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα του καθώς η συντηρητική Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», σχολιάζει η Independent.
Οι συντηρητικοί στην Ελλάδα κέρδισαν μια άνετη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, επισημαίνει η εφημερίδα, με τον επικεφαλής του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύεται νέος πρωθυπουργός της χώρας.

CNN: Το τέλος του αριστερού λαϊκισμού

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού», επισημαίνει το CNN.
Ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας σαν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης, σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Όμως παρά τα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις, ο Μητσοτάκης προέρχεται από το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση και το οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν το 2015. Η ψήφος υπέρ της φιλικής προς τις αγορές παλιάς φρουράς είναι επίσης ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον μίας κυβέρνησης που έδωσε πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπόρεσε να τηρήσει, ένα μήνυμα στους λαϊκιστές παγκοσμίως ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και μετά να αλλάξουν ξανά, εξηγεί το CNN.

New York Times: Ο Τσίπρας υπέστη συντριπτική ήττα

«Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε μία ανάσα από την αποχώρηση από το ευρώ (…) Την Κυριακή ο ηγέτης που συσπείρωσε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τους διεθνείς πιστωτές, αλλά στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών και υπέκυψε στα αιτήματα των τελευταίων για λιτότητα, έχασε στις εκλογές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ένας πρώην ένθερμος αριστερός, υπέστη συντριπτική ήττα», σχολιάζουν οι New York Times.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί «υπενθύμιση, την ώρα που η Βρετανία οδεύει προς την έξοδο από την ΕΕ, ότι οι ψηφοφόροι σε άλλες χώρες του μπλοκ είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν σε αυτό.
Η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αντίθετη με την τάση που θέλει του Ευρωπαίους συντηρητικούς και τα κεντροδεξιά κόμματα να δυσκολεύονται να κερδίσουν τις εκλογές ή να σχηματίσουν κυβερνήσεις, εκτιμούν οι New York Times.

Politico.eu: Ηττα του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής

Ο ιστότοπος Politico.eu επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών επιφέρει δεύτερο πλήγμα στην άκρα αριστερά του Αλέξη Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές.
Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, αυτή είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών που ένα κόμμα έχει κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ωστόσο ο Γιώργος Τζογόπουλος, που διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, εκτιμά μιλώντας στο Politico ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα έχει μέλλον στην πολιτική».
«Δεν πρόκειται για ένα πείραμα που απέτυχε», σημειώνει ο Τζογόπουλος. «Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία επί 4,5 χρόνια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης».
Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν και την τονίζει το Politico. Στο παρελθόν υπήρξε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, όμως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 3% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Ορκίζεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία;

Έχοντας ανά χείρας την ισχυρή λαϊκή εντολή για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που έλαβε από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου που θα αναλάβει την εφαρμογή του Κυβερνητικού Προγράμματος το οποίο ενέκρινε την Κυριακή με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

Στις 13.00 μ.μ. της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και να λάβει από τον Ανώτατο Άρχοντα Προκόπη Παυλόπουλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει έως το απόγευμα σήμερα τον κατάλογο με τους υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι προγραμματίζεται να ορκιστούν την Τρίτη και να μεταβούν αμέσως στα υπουργεία για να αναλάβουν καθήκοντα. Οι πληροφορίες θέλουν το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τετάρτη με την πλήρη σύνθεσή του και εκεί κάθε μέλος του να παραλαμβάνει φάκελο με τις προτεραιότητες του τομέα του που πρέπει να προωθηθούν τάχιστα.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πριν από τις εκλογές έτοιμο τον βασικό κορμό του νέου υπουργικού σχήματος το οποίο θα συνδυάζει την εμπειρία και τη γνώση με το πνεύμα της ανανέωσης.

Από τις λίγες διαρροές, πάντως, που έχουν υπάρξει σχετικά με τα ονόματα που θα μετέχουν στην κυβερνητική σύνθεση, φαίνεται πως τα περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια θα αναληφθούν από έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, ενώ θα αξιοποιηθούν αρκετά νέα στελέχη κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, οι οποίοι θα έχουν σαφείς και προκαθορισμένες αρμοδιότητες.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις

Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών καθήκοντα να αναλάβει, όπως από καιρό έχει γράψει το «Πρώτο Θέμα», ο αρμόδιος γαλάζιος Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επελέγη λόγω της εμπειρίας και με στόχο να μην υπάρξει η παραμικρή χρονοτριβή στην προώθηση των προτάσεων της ΝΔ για μείωση της φορολογίας που θα αποτελέσει κίνητρο για την προώθηση των επενδύσεων.

Στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο κρίσιμους ρόλους θα έχουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ. Ειδικότερα:
*Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να αναλάβει το μετεξελιγμένο υπουργείο Οικονομίας που θα γίνει «Επενδύσεων» και θα αναλάβει να άρει το συντομότερο δυνατόν τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που εμποδίζουν τις επενδύσεις
*Ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά τις τελευταίες πληροφορίες προορίζεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και νωρίτερα είχε παίξει το όνομά του και για το υπουργείο Παιδείας. Η επιλογή του σχετίζεται μα την επείγουσα λύση που πρέπει να δοθεί στην παραπαίουσα ΔΕΗ.

Ανοίγματα

Θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει και στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Τα δύο ονόματα που κυκλοφορούν μετ΄ επιτάσεως είναι:
*του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα ενσωματωθεί η Μεταναστευτική Πολιτική, όπως και η ευθύνη των φυλακών,
*του Κυριάκου Πιερακάκη, ο οποίος φέρεται επικρατέστερος για το αναβαθμισμένο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα καταργηθεί.

Αναβαθμισμένο θα είναι υπουργείο Εσωτερικών που θα πάρει τις αρμοδιότητες για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης. Την ευθύνη του οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας.

Επικρατέστεροι για Βουλή και υπουργεία

Για τα άλλα υπουργεία, ως επικρατέστεροι ακούγονται:
*ο Νίκος Δένδιας για το υπουργείο Εξωτερικών,
*για το Άμυνας ο Βασίλης Κικίλιας,
*για το Παιδείας η Νίκη Κεραμέως,
*για το Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης,
*για το Υγείας ο Κώστας Τσιάρας,
*για το Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής,
*για το Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη,
*για το Δικαιοσύνης ένας εκ των Γιώργου Γεωργαντά ή Νίκου Παναγιωτόπουλου,
*για το Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης η ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μεταξύ εκείνων που προορίζονται για θέσεις υφυπουργών αναφέρονται οι Σοφία Ζαχαράκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χάρης Θεοχάρης, Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Βασίλης Κοντοζαμάνης, καθώς και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.
Για την προεδρία της Βουλής πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προταθεί ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Μετακομίζει το «Μαξίμου»

Με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πληροφορίες θέλουν ένα πολύ αναβαθμισμένο ρόλο για το πρωθυπουργό γραφείο που θα περιγράφεται στο νέο οργανόγραμμα που θα καθοριστεί με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τη νέα διοικητική δομή της κυβέρνησης και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση αμέσως μόλις λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.

Εκεί ακούγεται ότι θα έχουν θέσεις ο Στέλιος Πέτσας, που το όνομα του «παίζει» και για θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Οικονομικών, του Παναγιώτη Πικραμένου και του καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη (σ.σ.: οι δύο τελευταίοι εξελέγησαν βουλευτές Επικρατείας), όπως και του προερχόμενου από τον ΣΕΒ Άκη Σκέρτσου τον οποίο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Στους σχεδιασμούς του νέου πρωθυπουργού είναι το πρωθυπουργικό γραφείο να μετακομίσει από το Μέγαρο Μαξίμου στο παλαιό υπουργείο Προεδρίας ή Διοικητικής Μεταρρύθμισης που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και είναι πιο λειτουργικό κτίριο.

Στον ίδιο χώρο, κατά πληροφορίες, θα γίνονται και οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, που θα πάψει να συγκαλείται στο Μέγαρο της Βουλής, έτσι ώστε να υπάρχει και σε συμβολικό επίπεδο σεβασμός στη διάκριση της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική Εξουσία.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share