Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μαρίν Λεπέν: " Ο Μακρόν πρέπει να διαλύσει τη Βουλή"!

Η Λεπέν υπερίσχυσε κατά 0.9%....

28 Μαΐου 2019 07:46
Μαρίν Λεπέν:

Σε πελάγη ευτυχίας η Μαρίν Λεπέν ύστερα από την νίκη στις ευρωεκλογές. Βέβαια να πούμε ότι υπερίσχυσε του Μακρόν κατά 0,9%, η Λεπέν όμως έχει τον αέρα του νικητή.

«Ο πρόεδρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαλύσει τη Βουλή, το λιγότερο, και να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, ώστε αυτό να γίνει επιτέλους πιο δημοκρατικό και πιο αντιπροσωπευτικό της πραγματικής κοινής γνώμης στη χώρα», είπε η Λεπέν, μετά τη νίκη της με ποσοστό 23,3% αντί 22,4% του συνδυασμού LREM του Εμανουέλ Μακρόν.

O Eθνικός Συναγερμός απέσπασε 22 έδρες στην Ευρωβουλή, οι οποίες θα αυξηθούν σε 23 μόλις αποχωρήσει η Βρετανία και οι έδρες της μοιραστούν ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Σε αυτή την περίπτωση, η μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στους συνδυασμούς της Λεπέν και του Μακρόν θα καταλήξει σε ισοπαλία, καθώς το κόμμα του Γάλλου πρόεδρου θα λάβει δύο από τις βρετανικές έδρες, φθάνοντας επίσης τις 23.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ELABE για λογαριασμό του BFMTV, το επίμονο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που από τον περασμένο Νοέμβριο διαδηλώνει εναντίον της πολιτικής του Γάλλου προέδρου, ενίσχυσε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το κόμμα της Λεπέν. Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν ή συμπαθούν τα «Κίτρινα Γιλέκα», το 35% ψήφισε Εθνικό Συναγερμό, το 12% Πρασίνους και το 11% τον αριστερό συνδυασμό Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

«Η ήττα του Εμανουέλ Μακρόν δεν θα του κοστίσει σε υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας, δεδομένων των χείριστων αποτελεσμάτων των Γάλλων Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών», σημείωσε ο αναλυτής του ινστιτούτου CER Τσαρλς Γκραντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. θα είναι ακόμη πιο απρόθυμοι να στηρίξουν την ατζέντα του για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση.

Τρόμος στη Γαλλία: Προβάδισμα στη Μαρίν Λεπέν δίνουν τα exit poll!

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit poll φαίνεται ότι θα κερδίσει τη μάχη των ευρωεκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe.

Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου. Στην τρίτη θέση ακολουθούν οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

«Αξιοπρεπές» χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά δεν αποτελεί τιμωρία».

Η γαλλική προεδρία επισημαίνει ότι η πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ενώ τόνισε ότι η υψηλή συμμετοχή που καταγράφηκε στη Γαλλία είναι μια «καλή είδηση». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντιθέτως η κυβέρνηση θα «εντείνει» την εφαρμογή του προγράμματός της κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.


 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share