Ξεχάστε ο,τι ξέρατε: Έρχεται φόρος από την ΕΕ σε πακέτα από Shein και Temu

Η νέα πρόταση της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή ενός ενιαίου τέλους ύψους 2 ευρώ για κάθε μικρό δέμα που εισέρχεται στην ΕΕ μέσω απευθείας ηλεκτρονικών αγορών από χώρες εκτός Ένωσης, κυρίως την Κίνα. Το μέτρο έρχεται ως απάντηση στη ραγδαία αύξηση των παραγγελιών από πλατφόρμες όπως η Shein και η Temu, που κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά με προϊόντα χαμηλού κόστους.
Ενιαίος φόρος 2 ευρώ στα μικροδέματα
Ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, ανακοίνωσε την πρόταση μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για «τέλος διαχείρισης», το οποίο θα βαρύνει τις ίδιες τις πλατφόρμες και όχι τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το 2024 καταγράφηκαν 4,6 δισεκατομμύρια τέτοια δέματα που στάλθηκαν απευθείας στα σπίτια Ευρωπαίων πολιτών.
Η πρόταση προβλέπει επίσης μικρότερο τέλος, ύψους 0,50 ευρώ, για προϊόντα που εισάγονται σε αποθηκευτικούς χώρους και όχι απευθείας στους καταναλωτές. Τα έσοδα από το μέτρο θα διατεθούν τόσο για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων στους τελωνειακούς ελέγχους όσο και για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την αυξανόμενη εισροή φθηνών και πολλές φορές μη συμμορφούμενων προϊόντων, καθώς και για τη διαφαινόμενη στροφή των ασιατικών εταιρειών προς την ευρωπαϊκή αγορά μετά την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα.
Η ιδέα για το τέλος αυτό είχε τεθεί αρχικά από τη Γαλλία τον Απρίλιο, με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων λιανεμπόρων και την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί η αθρόα είσοδος μη ελεγχόμενων προϊόντων.
Όπως δήλωσε ο Σέφκοβιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμους όρους στην αγορά και την ασφάλεια των καταναλωτών, ενισχύοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των τελωνείων της Ένωσης.