ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εκτινάχθηκαν» οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2024: Αύξηση 19,4% στις πωλήσεις – 20.000 σπίτια το επόμενο επτάμηνο

«Εκτινάχθηκαν» οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2024: Αύξηση 19,4% στις πωλήσεις – 20.000 σπίτια το επόμενο επτάμηνο
Ακίνητα στην Αττική (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η αυξανόμενη προτίμηση των αγοραστών προς τους πλειστηριασμούς ακινήτων καταδεικνύεται από τα στοιχεία της πλατφόρμας Landea, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο eRed Business Forum. Το 2024 σημειώθηκε ρεκόρ με 12.476 ακίνητα να πωλούνται μέσω πλειστηριασμών, αξίας 1,32 δισ. ευρώ—αύξηση 19,4% σε σχέση με το 2023.

Η Αττική κατέχει την πρωτοκαθεδρία με 5.051 πωλήσεις (αύξηση 28%), ακολουθούμενη από την Κεντρική Μακεδονία με 2.367 πωλήσεις (αύξηση 19%). Ωστόσο, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια, με 51%, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης και των χαμηλότερων τιμών ανά τ.μ. Ενδεικτικά, στην Καστοριά η μέση ζητούμενη τιμή είναι 588 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Φλώρινα 635 ευρώ/τ.μ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 42,6% των οικιστικών ακινήτων πωλήθηκαν σε τιμή κάτω από 900 ευρώ/τ.μ., ποσοστό που υπογραμμίζει τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι πλειστηριασμοί για οικονομικές αγορές, κυρίως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, την ώρα που άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2025.

Αλλο ένα στοιχείο που σχολίασε ο Βασίλης Πάτρας, διευθυντής Ανάπτυξης της Landea, είναι ότι το 2024 αυξήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι που προτίμησαν να υποβάλουν προσφορά από τον πρώτο πλειστηριασμό, αντί να ρισκάρουν, περιμένοντας να κηρυχθεί άγονος και να επαναπροκηρυχθεί με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης. «Αυτό συνέβη επειδή ακριβώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των συμμετοχών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι πλειστηριασμοί να καθίστανται γόνιμοι», σημείωσε ο κ. Πάτρας.

Εμπόδια στη συμμετοχή σε πλειστηριασμούς ακινήτων

Η έρευνα της Landea ανέδειξε και τους σημαντικότερους λόγους που αποτρέπουν πολλούς ενδιαφερόμενους από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αγοράς ακινήτου μέσω πλειστηριασμού:

  • Αδυναμία πρόσβασης στην εικόνα του εσωτερικού του ακινήτου
  • Ανησυχία για πιθανές νομικές ή διαδικαστικές εμπλοκές (π.χ. ανακοπές)
  • Δυσκολία εύρεσης ακινήτου σε προσιτές τιμές
  • Πολυπλοκότητα της διαδικασίας πλειστηριασμού
  • Ηθικοί προβληματισμοί

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ηθικοί λόγοι βρίσκονται πλέον στην πέμπτη θέση, γεγονός που ο κ. Πάτρας σχολίασε λέγοντας: «Πριν από λίγα χρόνια οι ηθικοί λόγοι θα ήταν στην κορυφή της λίστας. Η υποχώρησή τους δείχνει ότι όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έχουν πλέον ξεπεράσει το ζήτημα αυτό». Ωστόσο, τόνισε ότι οι αγοραστές θα πρέπει να συμβιβαστούν με την αδυναμία να έχουν εικόνα του εσωτερικού του ακινήτου, καθώς αυτό το χαρακτηριστικό των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να αλλάξει.

Στεγαστική κρίση και πλειστηριασμοί ως εναλλακτική λύση

Η αυξανόμενη στροφή προς τους πλειστηριασμούς ακινήτων συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα στεγαστική κρίση. Στο πάνελ «Χρηματοδοτώντας το μέλλον της αγοράς κατοικίας» που συντόνισε η Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της JLL-Αθηναϊκή Οικονομική, αναδείχθηκαν τα βασικά σκέλη του ζητήματος.

Ακίνητα στην Αττική (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ο Γιάννης Ξυλάς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Geoaxis Property & Valuation Services, επισήμανε ότι «από το 2020 μέχρι σήμερα η μέση τιμή πώλησης μιας κατοικίας έχει αυξηθεί κατά 50%, από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν έχει ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό, με την αύξηση να μην ξεπερνάει το 30% – από 1.000 σε 1.300 ευρώ. Έτσι απαιτούνται πλέον εισοδήματα 19 ετών για την αγορά κατοικίας, έναντι 16 ετών που χρειάζονταν το 2020».

Σύμφωνα με τον Σταύρο Τόλια, διευθύνοντα σύμβουλο της Zoia, το κύριο πρόβλημα είναι το έλλειμμα προσφοράς. Εκτός από τα ακίνητα που διατίθενται μέσω πλειστηριασμών, υπάρχουν πολλά κτίρια, όπως γραφεία και βιομηχανικά ακίνητα, που παραμένουν κενά και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με αλλαγή χρήσης, εφόσον δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα.

«Εμείς έχουμε ήδη προσθέσει στην αγορά 800-900 διαμερίσματα τα οποία προέρχονται από αλλαγή χρήσης που πραγματοποιήσαμε στα κτίρια που αποκτήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης, επικεφαλής επενδύσεων της Premia Properties, επισήμανε ότι «δεν είναι εύκολο να ανοίξουν τα παλιά διαμερίσματα, καθώς δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι που τα κρατούν κλειστά. Η αύξηση της προσφοράς είναι μακροχρόνια σαν διαδικασία». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το επίδομα ενοικίου είναι ένα καλό παυσίπονο, καθώς επιστρέφεται η καλή απόδοση της οικονομίας και των εσόδων του κράτους, με τη μορφή μερίσματος προς τους ενοικιαστές».

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου