ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανείσπρακτα ενοίκια: Αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ποιες είναι οι διαδικασίες αναβολής από τη φορολόγηση

Με την έναρξη της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια που τους οφείλονται για το 2024, θα πρέπει να κινηθούν άμεσα ώστε να αποφύγουν τη φορολόγηση εισοδημάτων που ουσιαστικά δεν έχουν λάβει.

Το πρόβλημα με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Σε πολλές περιπτώσεις, ενοικιαστές που αρχικά αποδέχθηκαν τους όρους της μίσθωσης και τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ενοίκιο, αδυνατούν εκ των υστέρων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες όχι μόνο να στερούνται των συμφωνημένων ποσών, αλλά και να απειλούνται με φόρο που κυμαίνεται από 15% έως 45% για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είχε διαχρονικά επισημάνει την ανάγκη να μην φορολογούνται ανείσπρακτα ενοίκια και είχε προτείνει μια λύση που τελικά υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, για να αποφύγει ένας εκμισθωτής τη φορολόγηση ανύπαρκτων εσόδων, απαιτείται νομική ενέργεια κατά του οφειλέτη, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής ή αγωγή αποβολής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Η διαδικασία αναβολής της φορολόγησης

Η ρύθμιση που ισχύει σήμερα, βασίζεται στο άρθρο 11 του Ν. 4346/2015, το οποίο προβλέπει ότι τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί δεν συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα, εφόσον ο εκμισθωτής έχει κινηθεί νομικά εναντίον του μισθωτή πριν από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Ο εκμισθωτής πρέπει να έχει εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής, διαταγή απόδοσης του ακινήτου, δικαστική απόφαση επιδίκασης μισθωμάτων ή αγωγή αποβολής.
  • Στη φορολογική δήλωση, τα ανείσπρακτα ποσά καταχωρούνται στον ειδικό κωδικό του Ε2 και μεταφέρονται στο Ε1.
  • Πριν την υποβολή της δήλωσης, ο εκμισθωτής πρέπει να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕαίτηση για την αναγνώριση των ανείσπρακτων ενοικίων, επισυνάπτοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Σε περίπτωση πτωχευμένου μισθωτή, απαιτείται η προσκόμιση του πίνακα αναγγελίας χρεών.

Περιορισμοί και εξαιρέσεις

Η δυνατότητα αναβολής της φορολόγησης ισχύει μόνο για φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων. Δεν ισχύει για νομικά πρόσωπα ούτε για εισοδήματα που προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου ή από επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. τουριστικές μισθώσεις, εκδηλώσεις σε αίθουσες κ.λπ.).

Ιδιαίτερη αδικία αποτελεί το γεγονός ότι, εάν έχει λήξει η μίσθωση και το ποσό αφορά αποζημίωση χρήσης ακινήτου, τότε ο εκμισθωτής υποχρεούται να πληρώσει φόρο, ακόμα κι αν δεν έχει εισπράξει το ποσό.

Σε περιπτώσεις όπου ο εκμισθωτής έχει αποβιώσει, ο κληρονόμος μπορεί να δηλώσει τα ανείσπρακτα ενοίκια, εφόσον υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την κληρονομική του ιδιότητα.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αν υποβληθεί δήλωση χωρίς όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η φορολογική αρχή μπορεί να μην αναγνωρίσει τα ποσά ως ανείσπρακτα και να τα συμπεριλάβει στο φορολογητέο εισόδημα.