Το Υπουργείο Οικονομικών θέτει τις βάσεις για το 2025: Μεσαία τάξη, φοροδιαφυγή και τράπεζες ανάμεσα τους βασικούς στόχους

Η στρατηγική για την ανάπτυξη της οικονομίας μέχρι το 2026
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαράσσει την πορεία της χώρας προς το 2025, επικεντρώνοντας σε πέντε κύριες προτεραιότητες που θα καθορίσουν τη στρατηγική για οικονομική πρόοδο και κοινωνική σύγκλιση. Αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα, στοχεύουν να θέσουν ισχυρές βάσεις για αποτελέσματα που θα γίνουν αισθητά από το 2026.
Τι θέτει σε προτεραιότητα
- Ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
Η προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής συνεχίζεται, με στόχο την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ. Η χρήση προηγμένων ψηφιακών εργαλείων, όπως η καθολική επέκταση του συστήματος myData, τα Ηλεκτρονικά Τιμολόγια και το Ψηφιακό Πελατολόγιο, θα ενισχύσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές. Τα πρόσθετα έσοδα, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως από το 2025, θα αξιοποιηθούν κυρίως για μειώσεις φόρων που θα ενθαρρύνουν την εργασία και την οικονομική δραστηριότητα.
- Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις
Η δημόσια περιουσία μπαίνει σε νέα τροχιά αξιοποίησης. Με τη βοήθεια νομοθετικών παρεμβάσεων και εξειδικευμένων εταιρειών, όπως η McKinsey, θα προχωρήσει η χαρτογράφηση και η εκμετάλλευση ακινήτων. Στόχος είναι να αποφέρουν έσοδα 1,88 δισ. ευρώ το 2025, συμβάλλοντας στη μείωση του δημόσιου χρέους και στην ενίσχυση της οικονομίας.
- Νέες ρυθμίσεις για τράπεζες και δανειολήπτες
Οι τράπεζες καλούνται να εφαρμόσουν μειώσεις στις προμήθειες συναλλαγών και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, μέτρα όπως ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για ανεκμετάλλευτα ακίνητα και η δημιουργία Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στοχεύουν στη στήριξη ευάλωτων πολιτών και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Διαβάστε επίσης: Τέλη κυκλοφορίας 2025: Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της προθεσμίας – Πόσα πληρώνετε και ποια τα πρόστιμα
- Επιτάχυνση της οικονομικής σύγκλισης με την ΕΕ
Η Ελλάδα στοχεύει στη σύγκλιση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσα από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και σταθεροποίηση της ανεργίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα 2,5%-2,8% του ΑΕΠ, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα της οικονομίας.
- Εστίαση στη μεσαία τάξη
Η μεσαία τάξη βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του ΥΠΟΙΚ, με μέτρα όπως μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος και ειδικά φορολογικά καθεστώτα. Επιπλέον, τα έσοδα από την ανάπτυξη και την πάταξη της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθούν σε στοχευμένες ελαφρύνσεις, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη και την ευημερία των νοικοκυριών.