Τραγωδία στο Νεπάλ: 5.200 άνθρωποι αγνοούνται – Μόλις το 7% των θυμάτων έχει ταυτοποιηθεί

Μόνον περίπου το 7% των σορών των νεκρών που έχουν περισυλλεγεί μετά την καταστροφική πλημμύρα στο Νεπάλ έχουν αναγνωριστεί, γεγονός που υπογραμμίζει με δραματικό τρόπο το τεράστιο μέγεθος του έργου και τις δυσκολίες που απαιτείται να ξεπεραστούν, ώστε χιλιάδες οικογένειες να μάθουν τελικά την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται.
Εβδομάδες μετά τη φονική κατολίσθηση και τις σαρωτικές πλημμύρες που προκλήθηκαν στα σύνορα του Νεπάλ με την Κίνα εξαιτίας της αιφνιδιαστικής κατάρρευσης παγετώνα στις 26 Αυγούστου, οι συγγενείς συνεχίζουν να απευθύνουν αγωνιώδη αιτήματα στις αρχές αναζητώντας απαντήσεις, την ώρα που οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται καθημερινά.
Ο τεράστιος απολογισμός των θυμάτων και η επιχείρηση DNA
Σύμφωνα με επίσημη δήλωση της Εθνικής Αρχής Μείωσης του Κινδύνου και Διαχείρισης Καταστροφών του Νεπάλ, η οποία εστάλη στο πρακτορείο Reuters, περίπου 5.200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται 636 αλλοδαποί πολίτες, μετά την ανείπωτη καταστροφή που σάρωσε ορεινές κοινότητες και κρίσιμα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 1.399 ανθρώπους.
Η αρμόδια υπηρεσία σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έχει προχωρήσει στη συλλογή δειγμάτων DNA από 1.206 σορούς, καθώς και 1.889 δειγμάτων από μέλη των οικογενειών των αγνοουμένων. Παρόλα αυτά, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες και τις εργαστηριακές αναλύσεις, συνολικά μόνον 105 σοροί έχουν καταστεί δυνατόν να αναγνωριστούν και να παραδοθούν επίσημα στις οικογένειές τους για την τελετή αποχαιρετισμού, όπως προστέθηκε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες περιοχές
Στο πεδίο των επιχειρήσεων, οι αρχές έχουν κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, αναπτύσσοντας drones εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες, ελικόπτερα στις εναέριες έρευνες, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες εμπειρογνωμόνων με στόχο τη διάσωση εργατών που παραμένουν παγιδευμένοι στα έγκατα σκοτεινών σηράγγων.
Οι οργανωμένες έρευνες για τους αγνοουμένους έχουν ήδη στεφθεί με ορισμένες αξιοσημείωτες επιτυχίες και διασώσεις ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε σήραγγες υδροηλεκτρικών εργοστασίων του Νεπάλ. Ωστόσο, η τακτική ροή ενημέρωσης και πληροφόρησης προς το κοινό και τις οικογένειες για τις τρέχουσες προσπάθειες διάσωσης, η οποία υπήρχε σε προηγούμενα στάδια, έχει πλέον αισθητά επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες συγγενών ξένων πολιτών.
«Οι στενοί χώροι με αέρα, το δύσκολο γεωγραφικά ορεινό έδαφος και το μέγεθος των ερειπίων που έχουν συσσωρευτεί αποτελούν τις μέγιστες προκλήσεις για τον εντοπισμό των αγνοουμένων», τονίζει χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η αρμόδια κρατική υπηρεσία.
Παράλληλα, η ίδια διευκρίνισε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες ώστε να παρέχονται τακτικές και επικαιροποιημένες πληροφορίες προς τις διπλωματικές αποστολές, τις πρεσβείες και τις οικογένειες, αξιοποιώντας τόσο άμεσους όσο και έμμεσους διαύλους επικοινωνίας, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος της ενημέρωσης μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα αβεβαιότητας.




![Ο Ευθύμιος Λέκκας από το Νεπάλ: Ποια τα αίτια της βιβλικής καταστροφής – Κίνδυνος για νέα πλημμυρικά φαινόμενα [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/08/lekkas.jpg)

0 ΣΧΟΛΙΑ