Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Το σχέδιο του ΟΗΕ για παροχή βοήθειας και η στάση του Ισραήλ

Συνεχίζεται η απόλυτη εξαθλίωση και η μάχη για ένα κομμάτι ψωμί
Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους σε μια πρωτοφανή επισιτιστική κρίση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνει επείγουσα έκκληση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης που, όπως παραδέχτηκε ο Νετανιάχου, στοχεύει στην πλήρη ανακατάληψη της Γάζας, ο Γκουτέρες προειδοποίησε την Παρασκευή (23/05) ότι η ήδη εγκεκριμένη βοήθεια είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό» για τον εξαντλημένο πληθυσμό. «Πρέπει να δράσουμε σωστά και άμεσα», υπογράμμισε, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανθρωπιστικής παρέμβασης σε πέντε στάδια.
«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βιώνουν αυτό που μπορεί να είναι η πιο σκληρή φάση αυτής της σκληρής σύγκρουσης», ανέφερε ανακοινώνοντας ότι σχεδόν 400 φορτηγά έλαβαν άδεια εισόδου στη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, όμως, μπόρεσε να συλλεχθεί το φορτίο από μονάχα 115 φορτηγά».
«Τίποτα δεν έχει φτάσει στον πολιορκημένο βορρά», είπε προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ κατάφερε να διανείμει «λίγο αλεύρι, παιδικές τροφές, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα» και ότι ορισμένα αρτοποιεία λειτουργούν στη νότια και κεντρική Γάζα. «Ας μην ξεχνάμε ότι εργαζόμαστε εν μέσω στρατιωτικής επιχείρησης», είπε. «Όλη η βοήθεια που έχει εγκριθεί μέχρι τώρα ισοδυναμεί με μια σταγόνα όταν απαιτείται μια πλημμύρα».
Το σχέδιο του ΟΗΕ για τη Γάζα
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έκανε την Πέμπτη (22/5) γνωστό πως τα αποθέματά του που περιμένουν εκτός της Γάζας θα επέτρεπαν να τραφεί όλος ο πληθυσμός για δύο μήνες.
«Την ίδια ώρα, η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εντείνεται με αποτρόπαια επίπεδα νεκρών και καταστροφής», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως το 80% του θύλακα είναι πλέον απαγορευμένο για τον πληθυσμό.
«Πέραν του ζητήματος του αριθμού των φορτηγών σε οποιαδήποτε στιγμή, είναι σημαντικό να έχουμε στον νου μας τη συνολική εικόνα. Μια συνολική εικόνα είναι ότι χωρίς μια ταχεία, αξιόπιστη, ασφαλή και διαρκή πρόσβαση βοήθειας, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού θα είναι βαθιές», προειδοποίησε ο ίδιος, απευθύνοντας έκκληση εκ νέου για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε σταδίων για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα, το οποίο, όπως ανέφερε, έχει την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ και συγκεκριμένα:
- Διασφάλιση της παράδοσης βοήθειας στη Γάζα
- Επιθεώρηση της βοήθειας στα σημεία διέλευσης
- Μεταφορά βοήθειας από τα σημεία διέλευσης σε ανθρωπιστικά κέντρα
- Προετοιμασία της βοήθειας για διανομή
- Προσφορά βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη
Ο Γκουτέρες ανέφερε ότι ο ΟΗΕ διαθέτει το προσωπικό και τα δίκτυα που απαιτούνται για να το υλοποιήσει αυτό.
Πρόσθεσε ότι 160.000 παλέτες, οι οποίες είναι «αρκετές για να γεμίσουν σχεδόν 9.000 φορτηγά», είναι έτοιμες και περιμένουν.
«Αυτή είναι η έκκλησή μου για σωτήρια βοήθεια για τον λαό της Γάζας που υποφέρει εδώ και καιρό», είπε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες. «Ας το κάνουμε σωστά. Και ας το κάνουμε αμέσως», ανέφερε.
Απόλυτη εξαθλίωση και μάχη για ένα κομμάτι ψωμί
Καθώς μικρές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας αρχίζουν να εισέρχονται στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι περιμένουν επί ώρες στις ουρές στα σημεία διανομής. Πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν ψωμί από τα αρτοποιεία, τα οποία λαμβάνουν αλεύρι για πρώτη φορά μετά από μήνες. Ένα βίντεο αποτυπώνει τη δραματική μάχη του πλήθους για να εξασφαλίσει λίγη τροφή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαιρετικά σοβαρές ελλείψεις στη Γάζα. Από τα 36 νοσοκομεία που παραμένουν εν λειτουργία, τα 19 αντιμετωπίζουν «σοβαρές ελλείψεις εφοδιασμού» και «ανεπάρκεια υγειονομικού προσωπικού». Επτά εξ αυτών παρέχουν μόνο βασική επείγουσα περίθαλψη, ενώ το 94% των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί ζημιές ή καταστροφή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να διακόψουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους λόγω επιθέσεων ή υποχρεωτικών εκκενώσεων.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι «εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζουν να απειλούν το ήδη αποδυναμωμένο σύστημα υγείας», αφήνοντας μόλις 2.000 νοσοκομειακές κλίνες για να καλύψουν τις ανάγκες πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Τις τελευταίες ημέρες, περίπου 130 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ χαλάρωσε τον αποκλεισμό διάρκειας 11 εβδομάδων, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανέφερε ότι 15 φορτηγά με βοήθεια λεηλατήθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται ακόμα με το σταγονόμετρο μετά από δύο και πλέον μήνες αποκλεισμού.
Οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα επανεκκίνησαν τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κατακραυγής για τον αποκλεισμό, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Σε ανακοίνωση την Παρασκευή, το PAM επιβεβαίωσε ότι 15 από τα φορτηγά του λεηλατήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ κατευθύνονταν σε αρτοποιεία που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα.
Διαβάστε επίσης
Η πείνα, η απελπισία και η αγωνία για το αν θα φθάσει περισσότερη επισιτιστική βοήθεια ενισχύει την επιτεινόμενη ανασφάλεια», δήλωσε νωρίτερα χθες η υπηρεσία του ΟΗΕ καλώντας τις ισραηλινές αρχές να «επιτρέψουν την είσοδο πολύ περισσότερων φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια και πιο γρήγορα».
Ο COGAT, οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε ότι 107 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα την Πέμπτη.
Ταυτόχρονα, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γάζας έκανε λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς σήμερα από «ισραηλινά πλήγματα σε αρκετές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», με αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια, καθώς και στο Ντέιρ αλ-Μπαλά και το Χαν Γιουνίς.
Ένας άνδρας στην πόλη της Γάζας ανέφερε στο BBC ότι «δεν έχει φτάσει ακόμη βοήθεια σε υγρά». Εξάλλου μια 23χρονη γυναίκα, περιέγραψε την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη», και πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή, είναι συνεχείς.
Ωστόσο, ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), υπενθύμισε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας έξι εβδομάδων που διακόπηκε τον Μάρτιο, 500 με 600 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά.
«Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται ή να σοκάρεται βλέποντας σκηνές όπου η πολύτιμη βοήθεια λεηλατείται, κλέβεται ή ‘χάνεται’», έγραψε στο Χ, προσθέτοντας ότι «ο λαός της Γάζας πεινάει εδώ και περισσότερες από έντεκα εβδομάδες».