ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γάζα: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να πάρει θέση και να αναλάβει πρωτοβουλία εκτόνωσης στον πόλεμο του Ισραήλ

Ο διεθνολόγος, Νίκος Παναγιώτου, σημειώνει την απόσταση μεταξύ του Ισραήλ και των συμμάχων του

Ο διεθνολόγος και καθηγητής ΜΜΕ και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, επεξηγεί

Την εκτίμησή του -η οποία αποτελεί συνάμα και παρότρυνση- ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, ενδεχομένως σε συνεργασία και με την Αίγυπτο αλλά και όποιον άλλον θα είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει, προκειμένου να πείσει Ισραήλ και Παλαιστίνιους, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση στη Γάζα και να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, εξέφρασε στο ethnos.gr ο διεθνολόγος και καθηγητής του τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παναγιώτου.

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να πάρει θέση

Όπως υποστηρίζει η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να γίνει αξιόπιστος συνομιλητής και να αναλάβει μία ουσιαστική πρωτοβουλία παρέμβασης, από τη στιγμή που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και με την παλαιστινιακή πλευρά.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιώτου σημειώνει ότι εξαιτίας των πολύνεκρων επιθέσεων στη Γάζα από την πλευρά των Ισραηλινών και τον αποκλεισμό των κατοίκων της περιοχής, η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί, είναι τεράστια και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Ποια η σχέση Ισραήλ και Ελλάδας

«Είναι περισσότερο από ποτέ τεράστια η ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, να οδηγηθούμε σε μία εκεχειρία και οι κάτοικοι της Γάζας να μπορούν να δεχτούν ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι δεδομένο ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και να χάνουν τη ζωή τους αθώες ψυχές, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτήν την εξέλιξη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούν οι Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις. Στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Γάζα», αναφέρει ο κ. Παναγιώτου.

Απόσταση μεταξύ Ισραήλ και των παραδοσιακών συμμάχων του

Ο διεθνολόγος και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σημειώνει ακόμα ότι οι τελευταίες ενέργειες του Ισραήλ είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία απόσταση μεταξύ αυτού και των παραδοσιακών συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μάλιστα, αυτή η απόσταση δεν θα μπορέσει να γεφυρωθεί εύκολα, αν δεν εκτονωθεί η κατάσταση και κυρίως αν δεν φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας, από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών δέχονται πίεση και από το εσωτερικό τους, από τους πολίτες των χωρών που διοικούν.

«Οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών έχουν στείλει το μήνυμα για εκτόνωση της κατάστασης μέσα από διάφορους διπλωματικούς διαύλους. Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο, πιστεύω αλλά και εύχομαι ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Άλλωστε, κάτι τέτοιο βρίσκεται και προς το συμφέρον του Ισραήλ. Είναι ξεκάθαρο ότι σε μία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το δράμα που εκτυλίσσεται. Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις εξελίξεις», λέει ο κ. Παναγιώτου.

Ο Μητσοτάκης και ο Νετανιάχου

Τέλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι αυτήν τη στιγμή ένας μεγάλος φόβος αποτελεί το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στραφεί και προς το Ιράν και να ανοίξει μέτωπο και μαζί του. Στο ενδεχόμενο αυτό η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει παντελώς ανεξέλεγκτη και οι συνέπειες τραγικές. Ωστόσο, ο κ. Παναγιώτου εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αυτό το πολύ κακό σενάριο δεν θα επαληθευτεί και με την πίεση και των δυτικών κυβερνήσεων επίθεση του Ισραήλ προς το Ιράν δεν θα γίνει.

Πηγή: Ethnos.gr