Σκληρό μήνυμα Πούτιν στον Τραμπ: Η Ρωσία σέβεται τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, θέλουμε ίδια αντιμετώπιση

Ο Ρώσος πρόεδρος ζητά ισοτιμία στην αντιμετώπιση Ρωσίας – ΗΠΑ
Σαφές μήνυμα για την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας πως η Ρωσία αναγνωρίζει τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένει την ίδια στάση απέναντι στις ρωσικές επιδιώξεις.
Το σκληρό μήνυμα του Πούτιν
Μιλώντας στον Ρώσο δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η χώρα του επιθυμεί ισορροπία και σεβασμό σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αφήνοντας να εννοηθεί πως η νέα αμερικανική διακυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ίσως ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με πιο ρεαλιστικούς όρους.
Αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο Πούτιν επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι ο βασικός στόχος είναι η προστασία των συμφερόντων των Ρώσων που κατοικούν σε περιοχές με ρωσική ταυτότητα. Όπως σημείωσε, η Ρωσία δεν αποσκοπεί στην κατάκτηση, αλλά στην «ασφάλεια των πολιτών που θεωρούν τη ρωσική γλώσσα και κουλτούρα δικές τους».
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το τέλος του πολέμου, από την πλευρά του Κρεμλίνου, προϋποθέτει την άρση των αιτίων που προκάλεσαν τη σύγκρουση, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών για σταθερή και διαρκή ειρήνη.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτηση στο Truth Social, γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα 19 Μαΐου θα έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών, ξεκινώντας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να προωθήσει πρωτοβουλία για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, το τηλεφώνημα με τον Πούτιν θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), με βασικά θέματα την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών που κοστίζουν χιλιάδες ζωές κάθε εβδομάδα και τη διερεύνηση νέων εμπορικών σχέσεων. Θα ακολουθήσει συνομιλία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και στη συνέχεια κοινή επαφή με ηγετικά στελέχη του ΝΑΤΟ.
Η επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν έρχεται λίγο μετά την πρώτη απευθείας συνάντηση αντιπροσώπων Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη από τις αρχές του πολέμου. Αν και οι συνομιλίες διήρκεσαν λιγότερο από δύο ώρες και δεν έφεραν ουσιαστική πρόοδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή κρατουμένων – μία μικρή, αλλά ενδεικτική ένδειξη ότι ο δίαυλος δεν έχει κλείσει οριστικά.