Πούτιν και Μόντι χέρι-χέρι στη Σύνοδο της Σαγκάης – Η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ναρέντρα Μόντι περπατούσαν πλάι-πλάι, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, καθώς κατευθύνονταν να χαιρετήσουν τον Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής, η οποία είχε στόχο να προβάλει το κινεζικό όραμα για μια νέα παγκόσμια τάξη.
Πούτιν και Μόντι έκαναν κοινή εμφάνιση κρατώντας χέρια
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας των εργασιών της Συνόδου, όπου συμμετέχουν 24 ηγέτες από όλο τον κόσμο, στο λιμάνι της Τιαντζίν στη βόρεια Κίνα. Ο πρόεδρος της Κίνας αξιοποίησε το βήμα αυτό για να παρουσιάσει την πρότασή του για μια νέα διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας και οικονομίας, σε ευθεία αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την ισότιμη και ομαλή πολυπόλωση του κόσμου, την οικονομική παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς και να προωθήσουμε την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ισότιμου συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης», δήλωσε ο Σι Τζίνπιγκ.
Φάνηκε επίσης να επιτίθεται στον Τραμπ, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να «αντιταχθούν στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και στην αντιπαράθεση μπλοκ». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που συναντήθηκε και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι περπατούν για να παρακολουθήσουν τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Τιαντζίν, Κίνα, τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2025
Το Πεκίνο, μαζί με τη Μόσχα και το Δελχί, ηγήθηκε της αντίδρασης κατά των δασμών του Τραμπ, οι οποίοι πρόσφατα στόχευαν τις ινδικές εισαγωγές. Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι τιμωρεί το Δελχί για τη διατήρηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία αγοράζοντας πετρέλαιο, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να έχει ωθήσει τον Μόντι κοντά στη Ρωσία και την Κίνα.
Ο Πούτιν, ο Σι και ο Μόντι εθεάθησαν το πρωί της Δευτέρας να έχουν σχηματίσει πηγαδάκι και να συνομιλούν πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής της Δευτέρας. Ο ηγέτης της Ρωσίας φάνηκε να υποστηρίζει το όραμα του Σι για μια νέα παγκόσμια τάξη, λέγοντας ότι η ομάδα είχε αναβιώσει την «γνήσια πολυμέρεια» και είχε θέσει τα θεμέλια για ένα «νέο σύστημα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρασία».
«Αυτό το σύστημα ασφαλείας, σε αντίθεση με τα ευρωκεντρικά και ευρωατλαντικά μοντέλα, θα λάμβανε πραγματικά υπόψη τα συμφέροντα ενός ευρέος φάσματος χωρών, θα ήταν πραγματικά ισορροπημένο και δεν θα επέτρεπε σε μια χώρα να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια εις βάρος άλλων».
Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε επίσης να κατηγορεί τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες να ενταχθεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ ήταν μία από τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης. Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης επέμεινε ότι είναι έτοιμος για ειρήνη και είπε ότι η πρόσφατη σύνοδος κορυφής του με τον Τραμπ στην Αλάσκα άνοιξε έναν δρόμο προς την επίλυση της σύγκρουσης.
«Από αυτή την άποψη, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες και τις προτάσεις από την Κίνα και την Ινδία που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της επίλυσης της ουκρανικής κρίσης», πρόσθεσε.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι την Πέμπτη, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι προσπαθεί να «ξεφύγει» από μια διμερή συνάντηση, η οποία είπε ότι είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον.






0 ΣΧΟΛΙΑ