Πάπας Φραγκίσκος: Το ταπεινό δωμάτιο που απεβίωσε – Ποιος είναι ο προσωρινός ηγέτης του Βατικανού πριν την εκλογή νέου Ποντίφικα

Η ιστορία του ξενώνα
Η Καθολική Εκκλησία θρηνεί τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο Ποντίφικας ζούσε στον λιτό ξενώνα του Βατικανού, το Domus Sanctae Marthae (ο Οίκος της Αγίας Μάρθας), όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.
Το ταπεινό δωμάτιο που απεβίωσε ο Ποντίφικας
Το Domus Sanctae Marthae, που βρίσκεται δίπλα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και κατασκευάστηκε το 1996 κατά τη διάρκεια του Παπισμού του Ιωάννη Παύλου Β΄, πήρε το όνομά του από τη Μάρθα της Βηθανίας, αδελφή της Μαρίας και του Λαζάρου.
Το κτίριο λειτουργεί κυρίως ως χώρος φιλοξενίας για κληρικούς που υπηρετούν στο Βατικανό, ενώ κατά τη διάρκεια του παπικού κονκλαβίου, χρησιμοποιείται ως προσωρινή διαμονή των καρδιναλίων που συμμετέχουν στην εκλογή του νέου Πάπα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει να διαμένει εκεί από την ημέρα της εκλογής του το 2013 μέχρι τον θάνατό του, το 2025.
Πριν από την κατασκευή του Domus Sanctae Marthae, οι καρδινάλιοι που συμμετείχαν στα κονκλάβια ζούσαν στο Αποστολικό Παλάτι, κοιμόντουσαν σε ράντζα σε πρόχειρους χώρους σε όλο το παλάτι, μερικοί μέσα σε διαδρόμους και γραφεία, που συχνά χωρίζονταν μεταξύ τους με ένα σεντόνι κρεμασμένο σε σχοινί.
Μοιράζονταν επίσης κοινές τουαλέτες, συχνά με δέκα καρδιναλίους να αντιστοιχούν σε κάθε μία.
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, αφού συμμετείχε σε δύο κονκλάβια, αποφάσισε να κάνει τη διαδικασία πιο άνετη και λιγότερο επίπονη για τους ηλικιωμένους καρδιναλίους και ανέθεσε την κατασκευή του Domus Sanctæ Marthæ.
Διευκρίνισε ότι θα χρησίμευε για τα κονκλάβια και σε άλλες περιόδους θα ήταν διαθέσιμο για «το εκκλησιαστικό προσωπικό που υπηρετεί στη Γραμματεία του Κράτους καθώς και για τους καρδιναλίους και τους επισκόπους που επισκέπτονται την Πόλη του Βατικανού για να δουν τον Πάπα ή να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και συναντήσεις που διοργανώνει η Αγία Έδρα».
Ιταλικές περιβαλλοντικές ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν και Ιταλοί πολιτικοί, διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή, επειδή θα εμπόδιζε τη θέα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου που απολαμβάνουν ορισμένα κοντινά διαμερίσματα. Ο επικεφαλής του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Βατικανού υποστήριξε ότι το ύψος του θα είναι χαμηλότερο από πολλά κτίρια της γειτονιάς και απέρριψε τις αμφισβητήσεις του δικαιώματος του Βατικανού να χτίζει εντός των συνόρων του.
Το ξενοδοχείο κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια, με 13 εκατομμύρια δολάρια να έχουν αρχικά υποσχεθεί από τον ιδιοκτήτη καζίνο John E. Connelly, από το Πίτσμπουργκ, Πενσυλβάνια, ο οποίος αργότερα έλαβε σύμβαση για την πώληση αντιγράφων τέχνης του Βατικανού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Connelly δεν εκπλήρωσε την αρχική του οικονομική δέσμευση, αφού η επιχείρησή του αντιμετώπισε οικονομικές δυσχέρειες. Ο Connelly πρότεινε τον Louis D. Astorino, έναν αρχιτέκτονα με έδρα το Πίτσμπουργκ, για το σχεδιασμό του κτιρίου.
Όταν το σχέδιό του απορρίφθηκε, ο Αστορίνο παρέμεινε για να σχεδιάσει το παρακείμενο παρεκκλήσι του Αγίου Πνεύματος, ενώ ο Ιταλός αρχιτέκτονας Τζουζέπε Φακίνι, πρώην αναπληρωτής διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της διοίκησης του Βατικανού, σχεδίασε το νέο κτίριο.
Το πενταώροφο κτίριο περιλαμβάνει 106 σουίτες, 22 μονόκλινα δωμάτια και ένα διαμέρισμα. Διοικείται από τις Θυγατέρες της Φιλανθρωπίας του Αγίου Βικεντίου του Παύλου. Οι ανέσεις του περιλαμβάνουν επιπλωμένα υπνοδωμάτια και τουαλέτες για κάθε ένοικο.
Ο Καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ είναι ο προσωρινός ηγέτης του Βατικανού
Ο Καρδινάλιος Κέβιν Γιόζεφ Φάρελ αναλαμβάνει ως προσωρινός διοικητής του Βατικανού.
Μάλιστα, ο Καρδινάλιος Κέβιν Γιόζεφ Φάρελ ήταν αυτός που ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πάπας Φραγκίσκος απεβίωσε, όπως ακριβώς προβλέπει το πρωτόκολλο βάσει της θέσης και των αρμοδιοτήτων που κατέχει ως καμεράριος (camerlengo) της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας.
«Αγαπητές αδελφές και αδελφοί, με βαθύ πόνο πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου. Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στον Οίκο του Πατρός» δήλωσε αρχικά ο Καρδινάλιος Φάρελ.
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Το σύνολο της ζωής του αφιερώθηκε στην υπηρεσία προς τον Κύριο και την Εκκλησία του».
Στο τέλος τόνισε: «Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και οικουμενική αγάπη. Ειδικά υπέρ των φτωχότερων και περιθωριοποιημένων. Με απεριόριστη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του, πραγματικού μαθητή του Κυρίου Ιησού, παραδίδουμε την ψυχή του πάπα Φραγκίσκου στην πλήρη ελέους αγάπη του Θεού».