Πάπας Φραγκίσκος: Οι ηγέτες που θα παραστούν στην κηδεία του – Μία ηχηρή απουσία

Θα τον τιμήσουν όλοι οι «μεγάλοι» εκτός από έναν
Θλίψη στους απανταχού Καθολικούς έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου, η κηδεία του οποίου έχει προγραμματιστεί από τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το Σάββατο, 26 Απριλίου.
Η σορός του μεταφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα στο παρεκκλήσι του ξενώνα της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, όπου και διέμενε σε ένα λιτό δωμάτιο.
Η απώλεια του πάπα Φραγκίσκου ακολουθείται από εννέα ημέρες πένθους, γνωστές ως Novendiale, με την κηδεία και την ταφή να γίνονται συνήθως μεταξύ της τέταρτης και της έκτης ημέρας μετά τον θάνατό του.
Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν το παρών στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, όπως οι πρόεδροι Γαλλίας και Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την άλλη, μία είναι η απουσία που προκαλεί αίσθηση.
Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα πάει στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο στη Ρώμη. «Η Μελάνια και εγώ θα πάμε στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, στη Ρώμη», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.
Εμανουέλ Μακρόν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παραστούν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.
«Θα είμαστε στην κηδεία του Πάπα, όπως πρέπει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τη νήσο Ρεϊνιόν, την οποία επισκέφθηκε.
Ταυτόχρονα, η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Η προεδρία αναμένει την ημερομηνία της κηδείας του πάπα και προετοιμάζει την επίσκεψη του Προέδρου στη Ρώμη για να αποχαιρετήσει τον ποντίφικα».
Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, θα παραστεί και εκείνος από τη μεριά του στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, όπως επιβεβαίωσαν επίσημες πηγές της κυβέρνησής του.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρευρεθούν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, που θα τελεσθεί το Σάββατο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ανακοινώθηκε σήμερα από τους εκπροσώπους των δύο αξιωματούχων.
Οι πρόεδροι Αργεντινής και Βραζιλίας
Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε ότι θα παραστεί στην τελετή, καθώς και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Ποιος δε θα παραστεί
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δε σκοπεύει να παραστεί στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Όχι, ο πρόεδρος δεν έχει τέτοια σχέδια», είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στο Βατικανό για την κηδεία του ποντίφικα.