ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Οι συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας συνάντησαν «τοίχο»: Τα «αγκάθια» και όλα όσα δεν έγιναν

Το «ναυάγιο» των συνομιλιών για την ειρήνη στην Ουκρανία

Υπάρχει «φως» στο τούνελ;

Οι απόπειρες απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας κατέληξαν δυστυχώς σε αποτυχία. Όπως είχε συμβεί και την Άνοιξη του 2022, έτσι και σήμερα, Παρασκευή (16.05.25), δεν υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη ειρήνης.

Διαπραγματευτές από τις δύο χώρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρία χρόνια, αλλά οι συνομιλίες, οι οποίες κράτησαν λιγότερο από δύο ώρες, ολοκληρώθηκαν χωρίς να διαφαίνεται κάποια άμεση πρόοδος προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας ή του τερματισμού του πολέμου, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC.

Τι πήγε λάθος

Οι συνομιλίες, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ανοίξει έναν νέο δρόμο διπλωματίας για την επίλυση της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αντ’ αυτού, έδειξαν την αβεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας σχετικά με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η Ρωσία φέρεται να απείλησε την Ουκρανία με «αιώνιο πόλεμο» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News που επικαλείται αξιόπιστη πηγή.

Η αποστολή της Ρωσίας παρουσίασε στην ουκρανική μία πρόταση, που ελάχιστα περιθώρια αποδοχής είχε, καθώς στον πυρήνα της και πάλι βρίσκεται η άνευ όρων παράδοση ουκρανικών εδαφών. Την ίδια στιγμή, καμία τύχη ως φαίνεται δεν είχε και το μοναδικό στο οποίο κλήθηκαν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, μία κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες.

Στις πρώτες διαρροές από την έκβαση των συνομιλιών ουκρανικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters ότι η ρωσική πλευρά απαίτησε από την ουκρανική να παραχωρήσει νέα εδάφη. Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» αυτές τις απαιτήσεις που στόχο είχαν τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων.

«Οι Ρώσοι εκπρόσωποι προβάλλουν απαράδεκτες απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα όσα συζητήθηκαν πριν από τη συνάντηση», συμπεριλαμβανομένης «της αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από μεγάλα τμήματα του ουκρανικού εδάφους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διπλωματική πηγή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η συμφωνία για τους αιχμαλώτους

Η Ρωσία εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνάντηση και δήλωσε πρόθυμη να συνεχίσει τις επαφές. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου η καθεμία – η μεγαλύτερη έως τώρα – ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, το Κίεβο, το οποίο ζητεί από τη Δύση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εάν η Μόσχα απορρίψει την πρόταση του Τραμπ για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, έσπευσε να κινητοποιήσει τους συμμάχους του για σκληρότερη αντίδραση.

Αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ και τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Οι ρωσικές απαιτήσεις χαρακτηρίστηκαν από ουκρανική πηγή ως «εκτός πραγματικότητας και πολύ πέρα από όσα είχαν συζητηθεί στο παρελθόν». Η ίδια πηγή, που μίλησε ανώνυμα στο Reuters, ανέφερε ότι η Μόσχα απαίτησε η Ουκρανία να αποσυρθεί από τμήματα του εδάφους της για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, μεταξύ άλλων «μη ρεαλιστικών και μη εποικοδομητικών όρων».

Οι συνομιλίες του 2022

Η Μόσχα θεωρεί τις τρέχουσες συνομιλίες ως συνέχεια των διαπραγματεύσεων που είχαν διεξαχθεί νωρίτερα το 2022, επίσης στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, οι όροι εκείνων των συνομιλιών –την περίοδο που η Ουκρανία βρισκόταν ακόμη υπό σοκ από την εισβολή– ήταν εξαιρετικά δυσμενείς για το Κίεβο, περιλαμβάνοντας απαίτηση για μείωση του μεγέθους του ουκρανικού στρατού.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, δήλωσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να ευθυγραμμίσει τις τωρινές συνομιλίες με εκείνες τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις θα αποτύχει.

Η Μόσχα φέρεται να ζήτησε εδάφη που δεν της ανήκουν

Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι η ρωσική πλευρά απαίτησε να της παραχωρηθούν εδάφη από την Ουκρανία που δεν βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας.

Πρόκειται για το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, τις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία επιχείρησε να προσαρτήσει παράνομα το 2022.

Η Ρωσία φέρεται να ζητεί την πλήρη απόσυρση της Ουκρανίας από τα συγκεκριμένα εδάφη για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, κάτι που το Κίεβο δεν δέχεται.