Ο Τραμπ είπε στους G7 ότι το Ιράν «είναι έτοιμο να παραδοθεί» – «Ξεφορτώθηκα έναν καρκίνο»

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν συνεχίζει να κλιμακώνεται, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίζεται βέβαιος για την έκβαση της σύγκρουσης. Σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Group of Seven (G7) δήλωσε ότι «το Ιράν πρόκειται να παραδοθεί», σύμφωνα με αξιωματούχους χωρών της G7 που επικαλείται το Axios.
Ωστόσο, μόλις 24 ώρες αργότερα, ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, προχώρησε στην πρώτη δημόσια δήλωσή του, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τεχεράνη δε σκοπεύει να υποχωρήσει και ότι η χώρα θα συνεχίσει τη μάχη.
Η αντίθεση ανάμεσα στις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον και τις δηλώσεις της ιρανικής ηγεσίας δείχνει ότι η κατάσταση στο πεδίο παραμένει πολύ πιο περίπλοκη από όσο παρουσιάζεται δημόσια.
«Ξεφορτώθηκα έναν καρκίνο» δήλωσε ο Τραμπ
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα θριαμβευτικός σχετικά με τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Operation Epic Fury», ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στους συμμάχους του: «Ξεφορτώθηκα έναν καρκίνο που μας απειλούσε όλους».
Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνομιλία, ο Τραμπ υποστήριξε ότι το Ιράν βρίσκεται πλέον κοντά στην παράδοση. Παράλληλα, όμως, ανέφερε κάτι που προκάλεσε αμηχανία στους συμμετέχοντες: ότι δεν είναι σαφές ποιος έχει την εξουσία στην Τεχεράνη για να ανακοινώσει μια τέτοια απόφαση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο ηγέτης, επομένως δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ανακοινώσει την παράδοση». Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε δημόσια τον νέο ηγέτη του Ιράν, χαρακτηρίζοντας τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ «ανεπαρκή».
Η απάντηση της Τεχεράνης
Η αντίδραση της ιρανικής ηγεσίας ήρθε γρήγορα. Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, γιος του εκλιπόντος ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τη σύγκρουση.
Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του, ο νέος ηγέτης του Ιράν υποσχέθηκε ότι η χώρα θα συνεχίσει να αντιστέκεται και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι το καθεστώς βρίσκεται κοντά σε κατάρρευση.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το ιρανικό καθεστώς δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής σημάδια επικείμενης παράδοσης, ακόμη και μετά από δύο εβδομάδες πολέμου.
Οι πιέσεις των ηγετών της G7
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονης ανησυχίας των ηγετών της G7 για τις οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φέρονται να κάλεσαν τον Τραμπ να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τα Στενά του Ορμούζ, ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου. Οι ηγέτες τόνισαν ότι η ασφάλεια των Στενών πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Ο Τραμπ απάντησε ότι η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται και ότι τα εμπορικά πλοία θα πρέπει σύντομα να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, την ίδια νύχτα δύο δεξαμενόπλοια τυλίχθηκαν στις φλόγες κοντά στις ακτές του Ιράκ, γεγονός που δείχνει ότι η κρίση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ελεγχόμενη.
Η ενεργειακή κρίση και ο ρόλος της Ρωσίας
Η ένταση στα Στενά του Ορμούζ έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που δημιουργεί νέες ισορροπίες.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Ρωσία φαίνεται να επωφελείται ως μεγάλος παραγωγός πετρελαίου. Ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Κύριλλος Ντμιτρίεφ, συναντήθηκε στην Φλόριντα με συμβούλους του Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, για να συζητήσουν την ενεργειακή κρίση.
Λίγο αργότερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε προσωρινή εξαίρεση από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι το μέτρο είναι προσωρινό και δε θα προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στη ρωσική κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης
Ένας πόλεμος χωρίς σαφές τέλος
Παρά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι το Ιράν βρίσκεται κοντά στην παράδοση, η πραγματικότητα δείχνει πως ο πόλεμος παραμένει αβέβαιος. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, η ένταση στη Μέση Ανατολή αυξάνεται και οι οικονομικές συνέπειες γίνονται ήδη αισθητές στις παγκόσμιες αγορές.
Το βασικό ερώτημα, όπως φέρεται να είπε και ο ίδιος ο Τραμπ στους ηγέτες της G7, είναι ο χρόνος: πότε και με ποιον τρόπο θα ολοκληρωθεί αυτή η σύγκρουση χωρίς να οδηγήσει σε έναν ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο τα επόμενα χρόνια.






0 ΣΧΟΛΙΑ