ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Γουόλτς έμαθε το μάθημά του»: Η πρώτη απάντηση Τραμπ μετά τη διαρροή απόρητων στρατιωτικών πληροφοριών

Ντόναλντ Τραμπ

«Ο Μάικλ Γουόλτς είναι καλός άνθρωπος».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την πρώτη του σκληρή απάντηση, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «μη ζήτημα». Παράλληλα, επιτέθηκε στον δημοσιογράφο του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ο οποίος είχε αναφέρει τις εν λόγω πληροφορίες, κάνοντας λόγο για ψευδείς αναφορές και για κακόβουλη στάση απέναντι στον ίδιο.

Μιλώντας στο NBC, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τον Γκόλντμπεργκ «αχρείο τύπο» και δήλωσε πως η παρουσία του στη συνομιλία μέσω της εφαρμογής Signal «δεν είχε καμία απολύτως σημασία».

Η τοποθέτηση του Τραμπ

Όταν ρωτήθηκε πώς προστέθηκε ο Γκόλντμπεργκ στην ομαδική συνομιλία, ο Τραμπ κατηγόρησε τον συνεργάτη του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς, λέγοντας πως «κάποιος από την ομάδα του είχε αποθηκευμένο τον αριθμό του». Σε ερώτηση αν εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Γουόλτς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Ο Μάικλ Γουόλτς έμαθε το μάθημά του, είναι καλός άνθρωπος».

Ο πλανητάρχης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ομάδα του και συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα «ασήμαντο». «Ήταν το μοναδικό παραστράτημα εδώ και δύο μήνες, και τελικά δεν αποδείχθηκε σοβαρό», δήλωσε ο Τραμπ, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του περιστατικού.

Νωρίτερα, η Καρολάιν Λέβιτ, γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, τοποθετήθηκε μέσω της πλατφόρμας X σχετικά με τη διαρροή από την κλειστή συνομιλία αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ στην εφαρμογή Signal.

Η Λέβιτ επιτέθηκε στον δημοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ο οποίος είχε προστεθεί κατά λάθος στη συνομιλία, χαρακτηρίζοντάς τον «γνωστό για τις υπερβολικές και δραματοποιημένες αφηγήσεις του». Σε ανάρτησή της, υποστήριξε πως τα γεγονότα είναι διαφορετικά από όσα δημοσιεύθηκαν στο The Atlantic, παραθέτοντας τρεις βασικούς ισχυρισμούς:

1. Δεν συζητήθηκαν πολεμικά σχέδια.

2. Καμία διαβαθμισμένη πληροφορία δεν εστάλη στη συνομιλία.

3. Το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου έχει δώσει σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να επικοινωνούν οι ανώτατοι αξιωματούχοι του προέδρου Τραμπ σε διάφορες πλατφόρμες, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποδοτικότητα.

Η Λέβιτ προσέθεσε πως, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, διεξάγεται ήδη εσωτερικός έλεγχος για το πώς προστέθηκε κατά λάθος ο αριθμός του Γκόλντμπεργκ στη συγκεκριμένη συνομιλία.

Κατέληξε αποδίδοντας τα εύσημα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του για την επιτυχή έκβαση των αεροπορικών πληγμάτων κατά των Χούθι στην Υεμένη: «Χάρη στη σταθερή και αποφασιστική ηγεσία του προέδρου Τραμπ και όλων των μελών της ομάδας, τα πλήγματα ήταν επιτυχημένα και αποτελεσματικά. Τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν – και αυτό είναι που μετρά περισσότερο για τον πρόεδρο Τραμπ».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Sky News, παρά τις διαβεβαιώσεις της Λέβιτ, ένα εσωτερικό υπόμνημα της αμερικανικής κυβέρνησης που κυκλοφόρησε νωρίτερα υποδηλώνει πως η εφαρμογή Signal δεν περιλαμβάνεται στις εγκεκριμένες πλατφόρμες επικοινωνίας για κρατικούς αξιωματούχους.

Σάλος με το δημοσίευμα του The Atlantic

Το ρεπορτάζ του The Atlantic προκάλεσε σοκ στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα. Δημοκρατικοί νομοθέτες απαίτησαν απαντήσεις από τον Λευκό Οίκο, με μία από μια ομάδα Δημοκρατικών της Γερουσίας να χαρακτηρίζει την κατάσταση «εκπληκτικά επιπόλαιη προσέγγιση της εθνικής ασφάλειας».

Ντόναλντ Τραμπ

Κορυφαίοι Δημοκρατικοί των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Ένοπλες Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Εποπτεία έγραψαν ξεχωριστή επιστολή, πιέζοντας για απαντήσεις σχετικά με άλλες περιπτώσεις στις οποίες ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα εθνικής ασφάλειας «χρησιμοποιώντας την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Signal ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων που δεν έχει εγκριθεί για τη διαβίβαση διαβαθμισμένων πληροφοριών».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υπερασπίστηκαν τη συνομιλία, με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ να υποστηρίζει τη Δευτέρα ότι «κανείς δεν έστελνε μηνύματα με σχέδια πολέμου». Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λέβιτ υποστήριξε επίσης την Τρίτη ότι δεν συζητήθηκαν πολεμικά σχέδια και ότι «δεν στάλθηκε διαβαθμισμένο υλικό στη συνομιλία».

«Όπως δήλωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο Λευκός Οίκος εξετάζει πώς ο αριθμός του Γκόλντμπεργκ προστέθηκε κατά λάθος στη συνομιλία», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το περιστατικό, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε ότι η συνομιλία «αποτελεί απόδειξη του βαθύ και μελετημένου πολιτικού συντονισμού μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων. Η συνεχιζόμενη επιτυχία της επιχείρησης κατά των Χούθι αποδεικνύει ότι δεν υπήρχαν απειλές για τα μέλη του στρατού μας ή την εθνική μας ασφάλεια».