Μακελειό στην Πολωνία: Σοκ από την εμφάνιση του δράστη – Φορούσε στρατιωτική στολή και έφερε βαρύ οπλισμό

Η Πολωνία παραμένει συγκλονισμένη από την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (07.11.2026) στην κεντρική πλατεία της Κρακοβίας, με τραγικό απολογισμό έξι νεκρούς και 16 τραυματίες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν, παράλληλα, οι αποκαλύψεις για τον 25χρονο δράστη, καθώς οι αρχές αναφέρουν ότι φέρεται να είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές πεποιθήσεις. Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, αστυνομικοί εντόπισαν επίσης τις σορούς τριών συγγενικών του προσώπων μέσα στην κατοικία του.
Ο νεαρός άνδρας τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψή του και στη συνέχεια διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας έκανε λόγο για «τρομοκρατική πράξη», ενώ ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ απέδωσε την επίθεση σε άνδρα που, όπως δήλωσε, είχε επηρεαστεί βαθιά από την ακροδεξιά ιδεολογία. Το αιματηρό περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Κεντρική Πλατεία, στο ιστορικό κέντρο της Κρακοβίας, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο 25χρονος οδηγούσε το αυτοκίνητό του σε διαφορετικά σημεία της πλατείας και, κάθε φορά που σταματούσε, πυροβολούσε με αυτόματο όπλο εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης φορούσε στρατιωτική στολή, αλεξίσφαιρο γιλέκο, μάσκα και κράνος, ενώ κρατούσε μακρύ όπλο στρατιωτικού τύπου. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κρακοβίας, Καταρζίνα Τσίσλο, αποκάλυψε ότι στο όχημά του βρέθηκαν επιπλέον όπλα και πυρομαχικά. Όπως ανέφερε, ο δράστης συνέχισε να πυροβολεί προς τους αστυνομικούς ακόμη και αφού είχε δεχθεί τα πυρά τους. Οι αρχές εκτιμούν ότι δεν υπήρχε συνεργός και πως ο 25χρονος έδρασε μόνος του, ακολουθώντας μια ανεξέλεγκτη διαδρομή γύρω από την πλατεία. Η συνεχής μετακίνησή του εκτιμάται ότι εξηγεί γιατί τα θύματα και οι τραυματίες εντοπίστηκαν σε διαφορετικά σημεία. Βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει καταγράφουν τη στιγμή κατά την οποία αστυνομικός πυροβολεί επανειλημμένα, από μικρή απόσταση, εναντίον άνδρα με στρατιωτική περιβολή, ο οποίος κρατά ημιαυτόματο όπλο τύπου AR-15.
Η στιγμή της σύλληψης και οι τρεις νεκροί συγγενείς
Στο μεταξύ, νέα διάσταση στην υπόθεση έδωσε η ανακάλυψη τριών νεκρών συγγενών του υπόπτου στην κατοικία του. Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν δύο γυναίκες και έναν άνδρα νεκρούς μέσα στο σπίτι του 25χρονου, στην πόλη Οστρόβιετς Σβιετοκρζίσκι, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κρακοβίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου τους ούτε έχει αποσαφηνιστεί εάν οι θάνατοί τους συνδέονται με την επίθεση. Όσον αφορά τα θύματα της επίθεσης στην πλατεία, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες. Ανάμεσά τους βρίσκεται μία Βρετανίδα υπήκοος, ενώ τουλάχιστον τρεις από τις γυναίκες ήταν Πολωνές. Η διαδικασία ταυτοποίησης των δύο υπόλοιπων θυμάτων δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι την τελευταία ενημέρωση. Παράλληλα, 13 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ στον αριθμό αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο δράστης, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσοι από τους τραυματίες φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς. Δύο άτομα έλαβαν τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επίθεση. Σοβαρά τραυματισμένοι είναι, επίσης, δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Μάρεκ Μπορόν, γνωστοποίησε ότι πέντε από τους τραυματίες είναι αλλοδαποί. Ειδικότερα, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε το πρακτορείο Reuters ότι πρόκειται για πολίτες της Αυστρίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Υπενθυμίζεται ότι μία Βρετανίδα βρίσκεται ήδη ανάμεσα στους έξι νεκρούς της επίθεσης.
Η ακροδεξιά ιδεολογία και το κλίμα ανησυχίας στην Πολωνία
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι ο δράστης είχε επηρεαστεί από την ακροδεξιά ιδεολογία. «Στην Πολωνία δεν έχουμε βιώσει τόσο ριζοσπαστικά περιστατικά τρομοκρατίας, γιατί έτσι πρέπει να ονομαστεί αυτή η αποτρόπαια επίθεση κατά ανθρώπινων ζωών εδώ στην Κρακοβία», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι θανατηφόρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα εξακολουθούν να αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην Πολωνία, μια χώρα της ανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το περιστατικό σημειώθηκε σε μια περίοδο αυξημένης επιφυλακής, καθώς η χώρα βρισκόταν ήδη στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μετά από σειρά επιθέσεων με μαχαίρια που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο. Τότε, ο Τουσκ είχε καταδικάσει τα περιστατικά, κάνοντας λόγο για μια «λατρεία της βίας» που ενισχύεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διαβάστε επίσης
Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η σημαντική αύξηση των αδειών οπλοκατοχής στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πολωνικής αστυνομίας, μόνο το 2025 εγκρίθηκαν περισσότερες από 50.000 νέες άδειες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να φτάσει τις 411.000. Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την οπλοκατοχή και την ασφάλεια, σε μια χώρα όπου τέτοιου είδους αιματηρά περιστατικά παραμένουν ασυνήθιστα. Οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα τόσο για τα κίνητρα και το παρελθόν του 25χρονου όσο και για τον θάνατο των τριών συγγενών του, επιχειρώντας να αποσαφηνίσουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης.






0 ΣΧΟΛΙΑ