Ένταση ΗΠΑ-Βενεζουέλας: Στρατιωτικά γυμνάσια στο Καράκας μετά τις δηλώσεις Τραμπ για κλείσιμο του εναέριου χώρου

Η διεθνής κρίση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βενεζουέλας κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θεωρεί τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας «εντελώς κλειστό». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο, η οποία καταδίκασε την κίνηση ως μονομερή και εχθρική και προχώρησε άμεσα σε στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος των ακτών της χώρας.
Στο «κόκκινο» η ένταση ΗΠΑ-Βενεζουέλας
Το Καράκας χαρακτήρισε την ενέργεια των ΗΠΑ «παράνομη και αδικαιολόγητη», τονίζοντας ότι στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά, αλλά η αλλαγή καθεστώτος και ο έλεγχος των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας. Στα στρατιωτικά γυμνάσια συμμετείχαν αντιαεροπορικά όπλα, πυροβόλα, καθώς και πολεμικά αεροσκάφη Sukhoi και παλαιά F-16, δίνοντας σήμα ετοιμότητας στην περιοχή της Καραϊβικής. Παράλληλα, έξι αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις προς και από τη Βενεζουέλα, δημιουργώντας προβλήματα σε ταξιδιώτες, ενώ το Καράκας ανέστειλε τις αδειοδοτήσεις τους. Η διαδικασία επαναπατρισμού παράτυπων Βενεζουελανών μεταναστών από τις ΗΠΑ επίσης μπλοκαρίστηκε, προκαλώντας περαιτέρω εντάσεις.
Η ένταση στην περιοχή ενισχύεται από την αμερικανική στρατιωτική παρουσία, με ανάπτυξη μεγάλου αεροπλανοφόρου και συνεχείς υπερπτήσεις αμερικανικών μαχητικών κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής ότι εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ενώ το Καράκας απορρίπτει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για υπερβολές.
Διαβάστε επίσης
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, βουλευτές τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών εκφράζουν ανησυχίες για την πολιτική Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι οι απερίσκεπτες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε νέο δαπανηρό πόλεμο στο εξωτερικό χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, επισήμανε ότι η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής εμπλοκής και εντάσεων στην Καραϊβική.






0 ΣΧΟΛΙΑ