Τουρκία: Φωτιά σε δύο τάνκερ από επίθεση μη επανδρωμένων σκαφών

Συναγερμός σήμανε στις αρχές της Τουρκίας μετά από επίθεση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV) σε δύο τάνκερ, τα οποία έπιασαν φωτιά στα ανοικτά των τουρκικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα. Το πρώτο πλοίο, το Virat, δέχθηκε χτυπήματα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ενώ οι ζημιές περιορίστηκαν στη δεξιά πλευρά του και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.
Αναστάτωση στην Τουρκία
Το δεύτερο τάνκερ, το Kairos, βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ρωσία και υπέστη έκρηξη που προκάλεσε πυρκαγιά. Τα 25 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.
Και τα δύο πετρελαιοφόρα σχετίζονται με τον ρωσικό «σκιώδη» στόλο και υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις για τη μεταφορά πετρελαίου από ρωσικά λιμάνια παρά το εμπάργκο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων δημοσίευσε εικόνες με πυκνό καπνό να υψώνεται από το Kairos, ενώ ομάδες διάσωσης παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας.
Διαβάστε επίσης
Σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, οι επιθέσεις έγιναν με μη επανδρωμένα «καμικάζι» σκάφη Sea Baby, σε κοινή δράση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και των ειδικών δυνάμεων της SBU. Η επίθεση επεκτάθηκε και σε πετρελαϊκές υποδομές στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, προκαλώντας προσωρινή διακοπή των δραστηριοτήτων του τερματικού σταθμού.






0 ΣΧΟΛΙΑ