Σε πολιτική δίνη η Νότια Κορέα: «Ποτέ δεν θα τα παρατήσω» λέει ο Γιουν - Τι προβλέπεται μετά την καθαίρεση
Κοσμογονικές αλλαγές συμβαίνουν στη Νότια Κορέα
Κοσμογονικές αλλαγές συμβαίνουν στη Νότια Κορέα, μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ μετά την αποτυχημένη απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου στις 3 Δεκεμβρίου, μέτρο που βρήκε σκληρή αντίσταση από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουν-γιολ, υπέρ της καθαίρεσης του οποίου τάχθηκε το κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ότι «σταματά προσωρινά το ταξίδι του».
Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
«Αν και σταματάω για την ώρα, το ταξίδι προς το μέλλον που κάνω τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει. Ποτέ δεν θα τα παρατήσω. Θα λάβω σοβαρά υπόψιν την κριτική σας, τον έπαινο και τη στήριξη και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τη χώρα μέχρι τέλους».
Aerial view of protestors outside the National Assembly, demanding the impeachment of Yoon Suk Yeol https://t.co/JtG4GVgpgu pic.twitter.com/9TMEkGRX2X
— Joseph Kim (@josungkim) December 14, 2024
Η απόπειρα του προέδρου να κηρύξει στρατιωτικό νόμο προκάλεσε σκληρές αρνητικές αντιδράσεις, και, παρότι ανακάλεσε την απόφαση μετά από έξι ώρες, το περιστατικό άνοιξε τον δρόμο για τη διαδικασία καθαίρεσης του.
Με την απόφαση αυτή, το Κοινοβούλιο διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις και αστοχίες στην ηγεσία του Γιουν, κάτι που υπογραμμίζεται από την έντονη αντίδραση της κοινωνίας, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνοσυνέλευση για να υποστηρίξουν την αποπομπή του.
Αυτή η ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για την αναστολή των καθηκόντων του προέδρου, μέχρι την τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει περιθώριο 180 ημερών για να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει την καθαίρεση. Εάν η απόφαση είναι θετική, ο Γιουν θα γίνει ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που καθαιρείται, ακολουθώντας το παράδειγμα της Παρκ Γκιουν-Χιε το 2017.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-Σου θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου προσωρινά.
Η κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη Νότια Κορέα είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ επιχείρησε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, κάτι που οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις και αίτημα για την καθαίρεσή του. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, απαιτώντας από το κοινοβούλιο να υποστηρίξει την αποπομπή του προέδρου, με βάση την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου, η οποία προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την δημοκρατική σταθερότητα της χώρας.
Η πολιτική κατάσταση επηρεάστηκε και από τις εσωκομματικές εξελίξεις. Στις 7 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Γιουν είχε γλιτώσει την αποπομπή λόγω της αλλαγής στάσης του ηγέτη του κόμματός του, Χαν Ντονγκ-χουν. Παρόλο που αρχικά υποστήριξε την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για την αποπομπή του προέδρου, ο Χαν ανακάλεσε τη θέση του, με αποτέλεσμα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να απείχαν από την ψηφοφορία, αποτρέποντας την πλειοψηφία για την απομάκρυνση του Γιουν.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, ο Χαν τάχθηκε πλέον υπέρ της αποπομπής του προέδρου, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη πίεση προς τον Γιουν, ο οποίος συνεχίζει να υπερασπίζεται τη στάση του και την απόφασή του για τον στρατιωτικό νόμο. Η πολιτική ένταση στην Νότια Κορέα συνεχώς κλιμακώνεται, με το μέλλον του προέδρου να κρέμεται από την απόφαση του Κοινοβουλίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Οι δηλώσεις του υπηρεσιακού προέδρου
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ-σου κάλεσε σήμερα τη χώρα του να διατηρήσει μία «αδιαμφισβήτητη στάση ετοιμότητας» για να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα μπορέσει να σχεδιάσει οποιαδήποτε προβοκάτσια, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις του.
Σε μία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, ο Χαν δήλωσε επίσης, ότι η χώρα του θα πρέπει να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντά της, μέσω της ενεργούς διπλωματίας πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές των ΜΜΕ.
Δεσμεύτηκε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει να προκληθεί κενό στα ζητήματα του κράτους.
Σε ένα διάγγελμα του, μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, ο Χαν τόνισε ότι όλη η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, αλλά κι άλλων συμμάχων της Νότιας Κορέας.