«Εμφύλιος» στην κυβέρνηση του Ισραήλ: Ο υπ. Άμυνας χαρακτήρισε «ανοησίες» δηλώσεις Νετανιάχου περί ολοκληρωτικής νίκης στη Γάζα
Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις των δύο ανδρών
Ένα υποτιμητικό σχόλιο προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκανε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του, Γιόαβ Γκάλαντ.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Γκάλαντ κατά τη συνεδρίαση της Κνεσέτ έκανε το εξής σχόλιο για τον πόλεμο κατά της Χαμάς: «Ακούω τους ήρωες με τα τύμπανα του πολέμου και την "απόλυτη νίκη" και αυτές τις ανοησίες».
Η απάντηση Νετανιάχου
Το σχόλιο αυτό που έκανε σε βουλευτές είχε άμεσο αποδέκτη τον Νετανιάχου, με το γραφείο του πρωθυπουργού να σχολιάζει πως «όταν ο Γκάλαντ υιοθετεί το αφήγημα κατά του Ισραήλ, βλάπτει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε πως στόχος παραμένει η «ολοκληρωτική νίκη», με την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.
«Αυτή είναι η σαφής εντολή του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία είναι δεσμευτική για όλους, συμπεριλαμβανομένου του Γκάλαντ», επισημαίνει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ο Γκάλαντ ανταπάντησε, λέγοντας πως παραμένει αφοσιωμένος στον «αγώνα» κατά της Χαμάς, επικρίνοντας ταυτόχρονα τις «ατελείωτες διαρροές» από απόρρητες συσκέψεις.
Το σχόλιο του Γκάλαντ έγινε κατά τη διάρκεια της επιχειρηματολογίας υπέρ της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, είπε στα μέλη της επιτροπής ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες άνοιξαν το παράθυρο για μια συμφωνία για τους ομήρους.
Μάλιστα, φέρεται να υποστήριξε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «σε ένα σταυροδρόμι» μεταξύ μιας συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων, της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της μείωσης της έντασης στο βόρειο μέτωπο, αντί να συνεχίσει να σφυροκοπά τη Χαμάς, αλλά χωρίς να δεχτεί πίσω ομήρους και στη συνέχεια να ολοκληρώσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ και πιθανώς με το Ιράν.
Συνηθισμένοι στις κόντρες Νετανιάχου και Γκάλαντ
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάλαντ και ο Νετανιάχου έχουν τέτοιου είδους διαφωνία. Και πέρυσι, ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ο Γκάλαντ είχε ταχθεί υπέρ της απόσυρσής του, με τον Νετανιάχου να αποφασίζει να τον αποπέμψει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Τελικά, υποχώρησε, και ο Γκάλαντ παρέμεινε στη θέση του υπουργού Άμυνας.
Επίσης, στη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς, ο Γκάλαντ έχει εκφράσει ανοιχτά ενστάσεις σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ στη Γάζα, με αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη του κόμματος Λικούντ να ζητούν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την αποπομπή του.