Ισχυρό «μήνυμα» Κάμαλα Χάρις σε Νετανιάχου: «Δε θα σιωπήσω μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα» - «Δε μπορούμε να κοιτάμε αλλού...»
«Πρέπει να κλειστεί συμφωνία»
Η Αμερικανίδα Αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Με την ευκαιρία δείτε Ο Τραμπ δεν θέλει debate με την Κάμαλα Χάρις αν δεν λάβει πρώτα το «χρίσμα» των Δημοκρατικών
«Είναι καιρός» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς να «κλειστεί» διεμήνυσε η Χάρις στον Νετανιάχου, ενώ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων.
«Δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μπροστά σ’ αυτές τις τραγωδίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουμε αναίσθητοι όταν βλέπουμε τα δεινά και δεν θα παραμείνω σιωπηλή», πρόσθεσε η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον δέκατο μήνα του.
H Χάρις δεν παρέστη στην ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο την Τετάρτη, αλλά επέλεξε να συνεχίσει τις προεκλογικές της υποχρεώσεις στην Ιντιάνα, καθώς ξέσπασαν αντισημιτικές διαμαρτυρίες κοντά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου τοποθετήθηκαν φράχτες όπως τις ημέρες μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021.
Αλλά μετά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό το απόγευμα της Πέμπτης, έδειξε μια πολύ ξεκάθαρη θέση, μιλώντας στους δημοσιογράφους με τρόπο που δεν έχει κάνει μετά από προηγούμενες συναντήσεις με ξένους ηγέτες.
«Δεν θα παραμείνω σιωπηλή»
Ξεκίνησε υπενθυμίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς ΗΠΑ-Ισραήλ, αλλά και τους δικούς της. Έχει, όπως είπε, «δεσμευθεί ακλόνητα» στο Ισραήλ, στο δικαίωμά του να υπάρχει και στην ασφάλειά του.
Αποκάλεσε τη Χαμάς «βάναυση τρομοκρατική οργάνωση». Διάβασε τα ονόματα των Αμερικανών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται και εκείνων που πέθαναν στην αιχμαλωσία.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε, «αλλά το πώς το κάνει αυτό έχει σημασία».
Και το τίμημα για τους Παλαιστίνιους έχει σημασία, είπε, καθώς κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να πιέσουν για την απελευθέρωση των ομήρων και τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, και τελικά για μια λύση δύο κρατών.
«Αυτό που συνέβη στη Γάζα τους τελευταίους εννέα μήνες είναι καταστροφικό», είπε. «Δεν μπορούμε να κοιτάμε αλλού μπροστά σε αυτές τις τραγωδίες, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μουδιάσουν. Και δεν θα παραμείνω σιωπηλή».