Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Ανατριχιαστικό βίντεο από την επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Το δεύτερο πλήγμα σε ελληνόκτητο πλοίο σε λίγες μέρες

24 Ιουνίου 2024 18:14
Ανατριχιαστικό βίντεο από την επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρέ καρέ η στιγμή που το drone των ανταρτών Χούθι έπληξε το ελληνόκτητο πλοίο Transworld Navigator, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιουνίου , αποτυπώνεται σε νέο βίντεο-ντοκουμέντο που αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες από ειδησεογραφικά μέσα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη συνέχεια του βίντεο που είχε αναρτήσει στις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα το in, καταγράφοντας άμεσα την είδηση.

Το νέο βίντεο περιλαμβάνει πλάνα δευτερολέπτων από τη στιγμή της πρόσκρουσης του drone.

Την επίθεση ανέφερε αρχικά ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, ανακοινώνοντας ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου το οποίο δεν κατονομάστηκε (αλλά ήταν το TRANSWORLD NAVIGATOR) και που έπλεε 96 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Νισχτούν στην Υεμένη υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν καθώς το πλοίο άρχισε να πλημμυρίζει.

Σύμφωνα με την αναφορά του UKMTO, το πλήρωμα διασώθηκε από άλλο σκάφος, ενώ το εγκαταλειφθέν πλοίο συνέχισε να πλέει ακυβέρνητο. Νωρίτερα, ο UKMTO ανακοίνωσε ότι είχε δεχτεί σήμα κινδύνου από το εμπορικό πλοίο και ότι ερευνούσε το περιστατικό.

Οι Χούθι επιβεβαιώσαν το πλήγμα στο Τransworld, ως «δεύτερη επιχείρηση στόχευσης»

Με την σειρά του ο εκπρόσωπος τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, δηλαδή της οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, γνωστών και ως Χούθι – ταξίαρχος Γιαχία Σαρί ανέφερε πως οι ναυτικές δυνάμεις:

«Πραγματοποίησαν μια δεύτερη επιχείρηση στόχευσης κατά του πλοίου TRANSWORLD NAVIGATOR στην Ερυθρά Θάλασσα, χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, που οδήγησε σε άμεσο χτύπημα κατά του πλοίου».

Τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, φέρουν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο βύθισης κάθε πλοίο που χτυπούν.

Eπιβεβαίωση CENTCOM

Η είδηση επιβεβαιώθηκε περίπου 24 ώρες μετά το πλήγμα από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), την ενοποιημένη διοίκηση μάχης του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας της

H CENTCOM συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα εξής:

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι έπληξαν το M/V TRANS WORLD NAVIGATOR, πλοίο με σημαία Λιβερίας, ελληνικής ιδιοκτησίας και διοίκησης, μεταφοράς χύδην φορτίου, (bulk cargo carrier), μέσω επίθεσης ύποπτου μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος.

Σήμερα στις 4.00 ώρα Σαναά, το πλήρωμα ανφέρερε ήπιους τραυματισμούς και περιορισμένες ζημιές, αλλά το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του. Το M/V TRANSWORLD NAVIGATOR είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Μαλαισίας και βρισκόταν καθ’οδόν προς την Αίγυπτο. Πρόκειται για την τέταρτη φορά που οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι πλήττουν πλήττουν το M/V TRANSWORLD NAVIGATOR.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί σε αμερικανικά ή συμμαχικά πολεμικά σκάφη. Η συνεχιζόμενη κακόβουλη και απερίσκεπτη συμπεριφορά από τους Χούθι απειλεί την σταθερότητα της περιοχής και βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών που πλέουν στην Ερυθά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Η CENTCOM θα συνεχίσει να δρα με τους συμμάχους τους για να κάνει τους Χούθι να λογοδοτήσους για τις πράξεις τους και να υποβαθμίσει τις στρατιωτικές τους ικανότητες»

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share