Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Νέος συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο προκαλώντας τραυματισμούς και ζημιές - Στην επικίνδυνη περιοχή με 195 μέλη πληρώματος η φρεγάτα «Ψαρά»

Έχει ανέβει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» - Ο ρόλος της Ελλάδας

24 Ιουνίου 2024 10:14
Νέος συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο προκαλώντας τραυματισμούς και ζημιές - Στην επικίνδυνη περιοχή με 195 μέλη πληρώματος η φρεγάτα «Ψαρά»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ / EUROKINISSI
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός έχει επικρατήσει ξανά στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούθι να χτυπούν ελληνόκτητο πλοίο, όπως έγινε γνωστό, προκαλώντας μικρής έκτασης τραυματισμούς και ζημιές.

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (24/6) το πλήγμα στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο Transworld Navigator, το οποίο είχε ανακοινώσει την Κυριακή (23/6) ο Γιαχία Σαρία, εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Στην ενημέρωση της CENTCOM αναφέρεται πως το ελληνόκτητο M/V Transworld Navigator υπό σημαία Λιβερίας επλήγη γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής από drone των Χούτι. Το πλήρωμα ανέφερε «ήσσονος σημασίας τραυματισμούς και περιορισμένης έκτασης ζημιές», αλλά συνέχισε το ταξίδι του.

Υπογραμμίζεται πως ήταν η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι.

Ο Γιαχία Σαρία είχε ανακοινώσει επίσης πως οι Χούτι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του πλοίου Stolt Sequoia στον Ινδικό Ωκεανό.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό. Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Πήρε τη... σκυτάλη η φρεγάτα «Ψαρά»

Τα 195 στελέχη της φρεγάτας «Ψαρά» λύνουν κάβους, έλαβαν την σκυτάλη από εκείνα της φρεγάτας «Ύδρα» και μαζί τους κρατούν όλα τα διδάγματα, τις συμβουλές, την εμπειρία που τους μεταφέρθηκε από το πλήρωμα της πρώτης ΜΕΚΟ που επέστρεψε από την καυτή περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Για περίπου τρεις μήνες, όπως και η «Ύδρα», η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» θα συνοδεύει εμπορικά πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων παρέχοντας προστασία από τα πυρά των ανταρτών της Υεμένης.

Από το ναυτικό επιτελείο περιμένουν το πλήρωμα του «Ψαρά» πίσω στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας κοντά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ εφόσον αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί, η Ελλάδα έχει την πρόθεση να την υποστηρίξει.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share